Refernet-Hungary Facebook

  MŰKÖDJ! - Innovatív ötletek, megvalósult álmok

   

   

  MŰKÖDJ! pályázat harmadjára

  A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával műszaki érdeklődésű, kreatív diákokat díjazott pénteken március 8-án Budapesten. A Működj! című pályázatára középiskolások jelentkezhettek az elektrotechnika, az elektronika és az informatika területén megvalósított innovatív ötleteikkel. Az eseményt Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki később az Innovációs és Technológiai Minisztérium díjait is átadta a nyertes pályázóknak.

  A pályázat egyik célja, hogy felhívja szakterület meghatározó cégeinek figyelmét az önálló, kreatív, gyakorlati gondolkodású középiskolásokra. Ezért minden sikeres pályázó felkerül az MEE www.muszakivagyok.hu ajánló felületére, ahol a cégek vezetői megismerhetik őket.

  Ebben az évben először került átadásra – a Flowr alapítvány, valamint az E-ON támogatásával – életműdíj, amelyet Prusinszki István kapta. A villamosmérnök tanárként, igazgatóhelyettesként, gyakorlati oktatásvezetőként, szaktanácsadóként az ágazati innováció meghatározó embere volt az elmúlt 40 évben, számos értéket teremtve a minőségi szakemberképzés példamutató, elkötelezett szakembere.

  Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, az intézmény jelentős szerepet tölt be a műszaki képzés terén, továbbá a mérnöktanár képzésben is. Az egyesület céljaival az egyetem maximálisan azonosulni tud, hiszen a hallgatói innováció támogatása az Óbudai Egyetem számára is fontos cél. Az intézmény szeretné támogatni a fiatal tehetségeket és a jövő mérnök-generációját abban, hogy ki tudjanak bontakozni.

  – Szívmelengető látni az aulában a sok aktív, kreatív, innovatív fiatalt, akik tehetséges munkáikat elhozták kiállítani – hangsúlyozta köszöntőjében a rektor, majd kifejezte, az Óbudai Egyetem örömmel adott helyet a díjátadónak.

  A Működj! díjátadó ünnepségét Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A rendezvényt kiemelkedő jelentőségűnek értékelte a fiatalok pályaorientációjának szempontjából.

  A helyettes államtitkár szerint a pályaorientációra remek lehetőséget nyújtanak az ilyen és hasonló programok és pályázatok, hiszen mindenki itt van, aki számít: a fiatalok, a szülők, a tanárok, az egyetem és a cégek képviselői.

  A Működj pályázatról - Danyi Vilmos, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal pályaorientációs komponensének vezetője elmondta, hogy igazi tehetségeket találtak, hiszen az ötletek megvalósításához kellett kitartás, elkötelezettség, kreativitás és átlag feletti képességek is. Számokban ez 50 pályázót, 47 produktumot jelentett 12 szakképzési centrum és 2 tankerület 23 iskolájából.

  Kedvcsinálónak két későbbiekben díjazott diáklány röviden bemutatta pályamunkáját.

  A pályaművek megnevezései, amelyekről az alkotókkal lehetett eszmecserét folytatni az alábbiak voltak:

  Vízalatti kutatórobot, Hangfrekvenciás HFI erősítő, Okos megszakító, Kiterjesztett valóság könyv, Kooperáló Intelligens Robotok, Movement Tracking Humanoid Robot, Kis Fa Felvonó, Nagy hanghűségű komplementer szimmetrikus erősítő készítése, Gyári Harman/Kardon HK1400-as erősítő komplett utánépítése, Nagyjelű teljesítmény erősítőhöz tervezett digitálisan vezérelt előerősítő, hangszóró és erősítő védelem, Matrix Cube, Mini vízerőmű, Brushless DC motorvezérlő elektronika energiahatékonysági elektromos versenyautóhoz, Napenergia felsőfokon, Pataky Smart Home, Robotkar, Dallamcsengő, Színérzékelős robotkar, Multithreaded Asszisztens Intelligencia, SmartCycle, Rajzgép, Labortápegység, Mesebeli beszélő szamár robot, Okos madáretető, Kisautó másképp, Fagáz mint alternatív energia, Indukciós fegyver,Okos WC ülőke, BlueBOX - okosotthon demo, Okosotthon, Hangfal ,Golyótábla PLC-vel, Cellamátrix-színesfilm, Hazakísérő fény, Fall Bird, Atlox okosaszisztens szoftver, Egyenáramú teljesítmény mérése Arduino-val, Tankoló robot, Elektromos labirintus, Versmondó robot, A Bláthys F robot, Palacsintasütő robot, Hulladék gyűjtő távvezérelt hajó, 8 kerű tereprobot, Tekerd a gépet!, BioDAQ 2.0, Elektromos gördeszka

  A későbbi programban a Flowr alapítvány támogatásával Tóth Pál természettudományos bemutatót tartott nagy sikerrel.

  Ezt követte az ünnepélyes díjátadás, ahol 17 cég, szervezet jutalmazta a pályázókat különféle ajándékokkal, utalványokkal és tanulmányutakkal a pályázók és segítő tanárok, valamint az iskolák nagy örömére.

  Zárásként Günthner Attila, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület mentor program vezetője köszönte meg a résztvevőknek a munkát, az egyetemnek és cégeknek a támogatást.

  Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   

   

  Legfrissebb hírek

  • Magyar aranyérmes bútorasztalos a WorldSkills 2019 versenyen

   Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

   Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   További információ a következő linken olvasható: Világelső a magyar asztalos szakképzés

    
  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97