Refernet-Hungary Facebook

   

  Észtországban a szakoktatás és -képzés az Oktatási és Kutatási Minisztérium hatáskörébe tartozik, és kritikus jelentőségű a rugalmas és képzett munkaerő-állomány biztosításához, amely képes alkalmazkodni a munkaerőpiaci változásokhoz. A nyolc szintű észt képesítési keretrendszer szakmai standardjai mind eredményalapúak, és ezek képezik a szakképzési tantervek alapját. A szakképzési politika fejlesztésébe és végrehajtásába bevonják a szociális partnereket, segítve ezzel a munkaerőpiaci szükségletekre való reagálást. A szociális partnerek részt vesznek a nemzeti szakmai tanácsokban, és közreműködnek a szakképzéssel kapcsolatos jogszabályok, többek között a tantervek elkészítésében. Iskolai szinten képviselőik a szakképzési intézmények tanácsadó szerveihez tartoznak.

   

   

   

  A szakoktatás és -képzés a következő három irányítási szinttel rendelkezik: nemzeti szint (minisztériumok), regionális szint (iskolai tanfelügyelők, főként a pedagógiai felügyelet terén) és megyei szint (az iskolák irányítása). A középfokú szakképzésre vonatkozó politikáért a Nemzeti Oktatási Minisztérium a felelős, amelyet meghatározott szakmákért felelős más minisztériumok támogatnak. A felsőfokú szakképzés a Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium hatáskörébe tartozik. A szakképzésben szükségesnek bizonyuló változtatásokkal kapcsolatban a szociális partnerek adnak tanácsot a politikai döntéshozóknak.

  A lengyel oktatási rendszer 2017 szeptembere óta jelentős átalakításon megy keresztül, amely a 2022–23-as tanévben fejeződik majd be. A reform fő elemei a következők: a jelenlegi hatéves alapfokú oktatás átalakítása nyolcévessé, amely két négyéves programra tagolódik (alapfok és alsó középfok); az alsó középfokú iskola (gimnazjum) fokozatos megszüntetése, valamint a felső középfokú általános iskola meghosszabbítása (három helyett négy év) és a technikai felső középfokú iskola meghosszabbítása (négy helyett öt év); egy kétszintű „ágazati szakiskola” bevezetése.

  Legfrissebb hírek

  • Magyar aranyérmes bútorasztalos a WorldSkills 2019 versenyen

   Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

   Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   További információ a következő linken olvasható: Világelső a magyar asztalos szakképzés

    
  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97