Refernet-Hungary Facebook

  A szakképzés Írországban

   

   

  A szakoktatás és -képzés fő terepe az állami szektor, jóllehet a magán szolgáltatók is szerepet játszanak. Írország oktatási és képzési rendszere négy szektorból áll: ezek az alapfokú oktatás, a középfokú oktatás, a továbbképzés és a felsőoktatás. 2016-ig a szakképzésre többnyire a továbbképzési szektorban került sor. A továbbképzési szektor reformját és a tanulószerződéses gyakorlati képzés rendszerének felülvizsgálatát követően azonban a felsőoktatási szolgáltatók 2016 vége óta korlátozott számban tanulószerződéses gyakorlati képzési tanfolyamokat is felkínálnak, és középtávon a programok és a tanulók számának növekedésére lehet számítani.

   A továbbképzési szektorban elsősorban a 16, országszerte működő oktatási és képzési tanács (ETB) szolgáltat szakképzést. Az ETB-knél folyó továbbképzési programok finanszírozása, tervezése és koordinálása a SOLAS (az ír továbbképzési hatóság) felelőssége. További jogszabályban meghatározott szolgáltatók a BIM (a tengeri eredetű élelmiszerekkel foglalkozó ágazati képzés) és a Teagasc (mezőgazdasági képzés). E szerveket az állam finanszírozza. Egyes programokat az Európai Szociális Alap társfinanszíroz.

   A felsőoktatási szektorban a szakképzési programok a felsőoktatási hatóság (azaz a felsőoktatásért felelős, jogszabályban kijelölt tervező és szakpolitikai szerv) felelősségét képezik. A szakképzést technológiai intézetek, valamint kisebb mértékben egyetemek és más felsőoktatási szolgáltatók biztosítják.

  A legtöbb tanuló a felső középfokú tanulmányok befejezése után végez el szakképzési tanfolyamot. Jóllehet a nemzeti képesítési keretrendszer 3. szintének/az EKKR 2. szintjének megfelelő képesítésekkel meg lehet kezdeni bizonyos tanulószerződéses gyakorlati képzéseket, Írországban a tanulók többsége felső középfokú végzettséget szerez (a nemzeti képesítési keretrendszer 4/5. szintje/az EKKR 3/4. szintje).

  A szakmai továbbképzés keretében folyó szakképzési programok a következőket foglalják magukban:

  A tanulószerződéses gyakorlati képzés a munkahelyen kívüli képzést (ETB-kben és technológiai intézetekben) és a munkahelyi képzést egyesíti (munkaadóval). A képzés a nemzeti képesítési keretrendszer 5. vagy 6. szintjének (az EKKR 4. vagy 5. szintjének) megfelelő végzettséghez vezet. A szakmai továbbképzési szektorban a tanulószerződéses gyakorlati képzések hagyományosan az építőiparban/műszaki ágazatokban koncentrálódnak. Az új, 2016 utáni tanulószerződéses gyakorlati képzéseket azonban bővítették, és más ágazatokat is felölelnek (pl. vendéglátás, közlekedés, kiskereskedelem, IKT és pénzügyek).

  A gyakornokság egy szakmai készségfejlesztési képzési modell, amelynek célja a helyi munkaadók szükségleteinek a kielégítése. A képzésre a munkahelyen és a munkahelyen kívül kerül sor, és a nemzeti képesítési keretrendszer 4–6. szintjének (EKKR 3–5. szint) megfelelő végzettséget eredményez. Részleges végzettségek is szerezhetők. A gyakornokok között lehetnek iskolaelhagyók, idősebb tanulók, foglalkoztatásban lévők és munkanélküliek.

  Az iskolai végzettség (kb. az érettségi) megszerzése utáni, bizonyítványt adó tanfolyamokat ETB-kollégiumokban vagy középfokú iskolákban tartják; ezek általános és/vagy szakmai jellegű oktatást foglalnak magukban. A képzés jellemzően a műszaki ismeretek, személyes/alapvető készségek területén valósul meg, és bizonyos munkatapasztalatot is magában foglal; az iskolai végzettség megszerzése utáni, bizonyítványt adó tanfolyamok a nemzeti képesítési keretrendszer 5. vagy 6. szintjének (az EKKR 4. vagy 5. szintje) megfelelő végzettséghez vezetnek. Részleges végzettségek is szerezhetők.

  Felsőfokú szakképzés: ebben az ágazatban 2016-ban vezették be hivatalosan a tanulószerződéses gyakorlati képzéseket. Ezek a munkahelyen kívüli képzést (többek között online képzést) a munkaadónál folyó, munkahelyi képzéssel egyesítik. A képzés sokféle ágazatban történik, ideértve a pénzügyi szolgáltatásokat, a műszaki tudományokat és a vendéglátást stb. A képzés befejezésekor a tanulók a nemzeti képesítési keretrendszer 6–9. szintjének megfelelő képesítést szerezhetnek (EKKR 5–7. szint). A nemzeti képesítési keretrendszer 10. szintjére (EKKR 8. szint) való kiterjesztés 2019-ben esedékes, a műszaki tudományok ágazatában.

  A munkanélkülieknek szóló, második esélyt nyújtó oktatás és képzés esetében a következő formákban is felkínálnak szakképzést:

  VTOS (szakképzés munkanélküliek számára); Youthreach (15–20 éves korai iskolaelhagyók számára); a „vissza az oktatásba” kezdeményezés (részidőben, felnőttek számára). Az így megszerezhető teljes körű és részleges végzettségek a nemzeti képesítési keretrendszer 1–6. szintjének felelnek meg (EKKR 1–5. szint).

  Speciális készségfejlesztő képzés a munkanélküliek számára valamely szakmai készség terén (pl. számítógépes hardverek karbantartása), amelyet az ETB-k biztosítanak. Az így megszerezhető teljes körű és részleges végzettségek a nemzeti képesítési keretrendszer 3–5. szintjének felelnek meg (EKKR 2–4. szint).

   

  További információt a következő linken lehet elérni: Spotlight on VET Ireland

  Legfrissebb hírek

  • Magyar aranyérmes bútorasztalos a WorldSkills 2019 versenyen

   Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

   Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   További információ a következő linken olvasható: Világelső a magyar asztalos szakképzés

    
  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97