Refernet-Hungary Facebook

  A technológia hatással van a jövőbeni foglalkoztatási tendenciákra

   

   

  A várakozások szerint az európai munkaerő a 2030-ig tartó időszakban hasonló szinten marad, miközben a munkahelyek számának mérsékelt növekedése valószínűleg csökkenteni fogja a munkanélküliséget – áll a Cedefop június 8-án Brüsszelben közzétett készség-előrejelzésében.

  Az előrejelzés azt mutatja, hogy a technológiai változások felgyorsíthatják az ismert foglalkoztatási tendenciákat, így a szolgáltatásokra való áttérést, emellett fokozhatják a foglalkoztatás növekedése tekintetében tapasztalható polarizációt is, tekintve, hogy a magas szintű készségeket igénylő foglalkozások esetében gyors növekedés várható, míg bizonyos, alacsonyabb szintű készségeket igénylő munkahelyek esetében mérsékelt növekedés jelezhető előre. A közepes szintű készségeket igénylő foglalkozások veszíteni fognak jelentőségükből; ezen belül a szakképzettséget igénylő fizikai munkához vagy az irodai alkalmazotti munkához hasonló foglalkozások esetében csökkenés vagy stagnálás valószínűsíthető, tekintve, hogy ezekre az automatizálás és a kiszervezés negatívan fog hatni. Ennek fényében a hagyományos szakoktatást és -képzést újra kell gondolni.

  A Cedefop megbízott igazgatója, Mara Brugia az új előrejelzés bemutatására szervezett magas szintű brüsszeli rendezvényen elmondta: „Az előrejelzés célja nem a jövő megjóslása, hanem annak elősegítése, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk, elkerülendő, hogy az oktatási és képzési beruházásokról történő döntéshozatalkor a sötétben tapogatózzunk. A proaktív fellépés hatékonyabb, és gyakran olcsóbb, mint a kedvezőtlen hatások későbbi szakaszban történő kezelése.”

  A Cedefop együttműködött a Eurofounddal annak érdekében, hogy az Európai Állásmonitor (European Jobs Monitor) keretrendszerének felhasználásával előrejelezze a különböző típusú munkahelyekhez szükséges jövőbeni készségeket. A Eurofound igazgatója, Juan Menéndez-Valdés elmondta: „Ez egy újabb konkrét példa a két ügynökség legjelentősebb eszközeinek – a Cedefop készség-előrejelzésének és az Európai Állásmonitornak – a még nagyobb hozzáadott érték biztosítása érdekében történő kihasználására.”

  A globális kereskedelem és az automatizálás által leginkább érintett ágazat a gyártás: a várakozások szerint a gazdasági növekedés nem eredményezi új munkahelyek létrejöttét, sőt, munkahelyek megszűnéséhez vezet. Néhány magas hozzáadott értéket képviselő ágazatban azonban – ideértve az elektromos berendezések, egyéb gépek, valamint a berendezések gyártását és a gépjárműveket – a foglalkoztatás várhatóan jelentős mértékben növekedni fog. Az előrejelzések szerint emellett a számítástechnikai, optikai és elektronikai berendezések területén is a foglalkoztatás bővülése várható.

  A foglalkoztatás a leggyorsabban a szolgáltatási ágazatokban fog növekedni, ideértve különösen a jogi és a számviteli szolgáltatásokat, a kutatást és fejlesztést, a reklámipart és a piackutatást, továbbá az adminisztratív és támogató jellegű szolgáltatási tevékenységeket.

  A Cedefop igazgatótanácsának elnöke, Tatjana Babrauskiene elmondta: „Az elkövetkező évtizedben a legkritikusabb kezelendő kihívás a munkahelyek polarizálódása lesz, amelynek során csökken a jól fizetett és jó munkahelyek száma. A polarizálódás azt jelenti, hogy növekednek az egyenlőtlenségek azok között, akik hozzáférnek a jó minőségű, szakképzettséget igénylő munkákhoz, és azok között, akikből alacsonyabb szintű álláshelyeken dolgozó, rosszul fizetett alkalmazottak lesznek.”

  A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának főigazgatója, Joost Korte zárásképpen rámutatott: „A Cedefop készség-előrejelzése fontos uniós szintű adatforrás. Elengedhetetlen az európai szemeszter keretében Brüsszelben végzett munkánkhoz, valamint a készségek jövőbeni munkaerőpiacoknak megfelelő alakításához.”

   

  Legfrissebb hírek

  • Magyar aranyérmes bútorasztalos a WorldSkills 2019 versenyen

   Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

   Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   További információ a következő linken olvasható: Világelső a magyar asztalos szakképzés

    
  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97