Refernet-Hungary Facebook

  Fókuszban a szakma

   

  A Készségkörkép webportál, amely az Európai Bizottság Cedefop által kezelt kezdeményezése, a munkaerőpiaci adatokat hasznos, pontos és aktuális információkká alakítja, amelyek segítenek Európában a szakpolitikai döntéshozóknak a készségekkel és munkahelyekkel kapcsolatos döntések meghozatalában. Új, rendszeres funckióként a Készségkörkép az európai munkaerőpiacon tapasztalható trendeket és kihívásokat fogja közkinccsé tenni kezdve a kutatók és mérnökök szakmájával kapcsolatos hasznos ismeretekkel.

  Az egyre gyorsuló ütemű technológiai fejlődés miatt nagy szükség van Európában kutatókra és mérnökökre. A gépészettől kezdve az élettudományokon át a fizikai tudományokig magas szintű szaktudást igénylő munkakörök tartoznak ebbe a csoportba. 2016-ban majdnem hétmillió kutató és mérnök volt az EU-ban, számuk az utolsó évtizedben gyorsan növekedett. A kutatókból és mérnökökből nagy a hiány az Európai Unió legtöbb országában, szaktudásuk iránt pedig még nagyobb lesz a kereslet. A Cedefop előrejelzése szerint mintegy ötmillió kutatóra és mérnökre lesz szükség 2030-ra, elsősorban megüresedett álláshelyek betöltésére. A gyártásban várhatóan nagyon nagy lesz a kereslet az új automatizálási technológiák bevezetése és az egyre intenzívebb kutatás miatt. Más ágazatok is hozzájárulnak a növekedő kereslethez, ideértve a logisztikát, a biztonságot, az egészségügyet, a médiát és a pénzügyi szolgáltatásokat. Az újonnan megjelenő technológiák új dinamikát hoznak a készségek iránti keresletbe. A különböző területeken – például elektronika, gépészet, automatizáció és számítástechnika – megszerzett szaktudás iránti szükséglet egyedi interdiszciplináris készséghalmazokat fog létrehozni.

   

  MILYEN MUNKÁT VÉGEZNEK?

  • 45% gépészmérnök
  • 26% tervező és építész
  • 14% élet-, fizikai és földtudományi szakemberek
  • 13% villamosmérnök

  KUTATÓK ÉS MÉRNÖKÖK

  • 7 millió munkahely az EU-ban (2016)
  • Legfontosabb foglalkoztatási területek: szakmai szolgáltatások, gyártás és építőipar
  • Hiányszakma sok uniós országban
  • A foglalkoztatás erőteljes növekedése a jövőben Majdnem 5 millióra van szükség 2030-ig, többségében a nyugdíjba vonulók helyettesítésére
  • Az új technológiák megjelenésével gyorsan változik a készségek iránti kereslet

  HOL TAPASZTALHATÓ EURÓPÁBAN HIÁNY KUTATÓKBÓL ÉS MÉRNÖKÖKBŐL?

   

  NB: A szürkével jelölt országok nem számoltak be hiányról vagy többletről

   

  Legfrissebb hírek

  • Magyar aranyérmes bútorasztalos a WorldSkills 2019 versenyen

   Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

   Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   További információ a következő linken olvasható: Világelső a magyar asztalos szakképzés

    
  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97