Refernet-Hungary Facebook

  Európai Képesítési Keretrendszer: a tanulás, a munka és a határokon átnyúló mobilitás támogatása

   

   

  Az Európai Bizottság március 15-én és 16-án konferenciával ünnepelte Brüsszelben az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) fennállásának tizedik évfordulóját, ahol kiemelt szerep jutott a Cedefopnak.

  A Cedefop az 1980-as évektől kezdve dolgozik a képesítések átláthatóságán és elismerésén, és segítette a 2008-ban elfogadott és 2017-ben felülvizsgált EKKR kialakítását. Az EKKR hosszú távú prioritása az európai képesítések átláthatóságának és összehasonlíthatóságának erősítése, támogatva ezáltal a diákok és a munkavállalók nemzeti és intézményi határokon átnyúló mobilitását és előmenetelét.

  A Cedefop szakképzési rendszerekkel és intézményekkel foglalkozó osztályvezetője, Loukas Zahilas elnökletével zajlott le az a workshop, amelyen azt vizsgálták, hogyan segítette az EKKR a bizalom kiépítését, valamint a képesítések átláthatóságának és összehasonlíthatóságának fokozását. Jens Bjornavold szakértő elnökölt azon a workshopon, amely azt vizsgálta, hogy miként segítette az EKKR és a tanulási eredményekre helyezett hangsúlya az oktatási és képzési rendszerek korszerűsítését.

  Slava Pevec Grm szakértő a regionális és nemzeti képesítési keretrendszerekről készült átfogó helyzetképet mutatta be. A 2017. évi rendezvényt a Cedefop koordinálta, szorosan együttműködve az UNESCO-val, az UNESCO egész életen át tartó tanulással foglalkozó intézetével és az Európai Képzési Alapítvánnyal. Ezen a rendezvényen 100 nemzeti esetet és hét regionális keretrendszert vizsgáltak, és horizontálisan elemezték a képesítési keretrendszerekkel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, ideértve az egész életen át tartó tanulást, a nonformális tanulás eredményeinek  validálását, a képesítési rendszerek kiépítését, a minőségbiztosítást és a hatásokat.

  A második napon Jens Bjornavold vissza- és előretekintő panelbeszélgetésen vett részt.

  Végezetül az azzal kapcsolatos panelbeszélgetésen, hogy miként támogathatja az EKKR az egész életen át tartó tanulást és a rugalmas tanulási útvonalakat, a Cedefop igazgatója, James Calleja beszélt arról, hogy a figyelmünket inkább az adott keretrendszert meghatározó koncepcióra, mint az európai képesítésekre kell összpontosítanunk: „Egy keretrendszer a teljes képet hivatott megragadni, nem csupán annak egy részét; hasonlóképpen a képesítési keretrendszerek sem hagyhatják ki a formális, az informális és a nonformális tanulás egyik olyan formáját sem, amely képesítésekhez vezet; ehelyett inkluzívaknak, átfogóaknak és rugalmasaknak kell lenniük”.

  James Calleja megjegyezte, hogy ennek következtében „akár hagyományos képesítésekről, akár digitális képesítésekről beszélünk, akár állami, akár magánszektorbeli képzési szolgáltatók által kínált tanulásról van szó, a képesítési keretrendszernek olyan eszköznek kell lennie, amely vonzó és használható”.

  Ennek vonatkozásában szorgalmazta, hogy a résztvevők összpontosítsanak a tanulókra, illetve a végfelhasználókra: „Nem a tanulóktól kell megkövetelni, hogy tanulásukat és törekvéseiket a képesítési keretrendszerekhez igazítsák, hanem a képesítési keretrendszereknek kell mindenkor megfelelniük az egyének igényeinek. Ennélfogva a képesítési keretrendszereknek elő kell mozdítaniuk a foglalkoztathatóságot, a mobilitást és az átjárhatóságot, és egyidejűleg teret és lehetőségeket kell biztosítaniuk az egyének számára az egész életen át tartó tanulásra.”

   

  Legfrissebb hírek

  • Magyar aranyérmes bútorasztalos a WorldSkills 2019 versenyen

   Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

   Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   További információ a következő linken olvasható: Világelső a magyar asztalos szakképzés

    
  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97