Refernet-Hungary Facebook

  A Cedefop és a ReferNet bemutatása

   

  A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával 2015. év végén sikeres pályázatot nyújtott be a 2016-2019-es időszakra az  Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) által létrehozott és koordinált ReferNet hálózat  magyarországi működtetésére. A hálózat nemzeti konzorciumokból épül fel, és az EU-s tagállamok szakképzés szempontjából kulcsfontosságú szerepet betöltő intézményeit tömöríti.

  A ReferNet  projekt célja, hogy az EU tagországainak szakképzési rendszerei, a tagállamokban zajló fejlesztések és az alkalmazott szakpolitikák összehasonlítását lehetővé tevő információkat gyűjtsön. A Cedefop az Európai Unió háttérintézményeként támogatja az Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és a nemzeti szakképzés-politikai döntéshozókat az európai szakképzési politikák kidolgozásában.   

  A Thessaloniki székhelyű Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (European Centre for the Development of Vocational Training – Cedefop) olyan Európai Uniós szervezet, amely összefogja a szakoktatás és szakképzés összes szereplőjét: politikai döntéshozókat, munkáltatói szervezeteket, szakszervezeteket, képző intézményeket, tanárokat és oktatókat, és az összes korosztályt képviselő tanulókat.  Segíti  az EU-s szakképzés-politika fejlesztését és megvalósítását.  Figyelemmel kíséri a munkaerő-piaci trendeket, segíti az Európai Bizottság, az EU-s tagállamok munkáltatóit  illetve szakszervezeteit , hogy képzéseiket a munkaerő-piaci igényekhez igazítsák. A Cedefop megosztja tudását és szakértelmét az EU-s politikai döntéshozókkal és gazdasági szereplőkkel, segítve őket a tanulási és munkahely teremtési lehetőségek létrehozásában.

   a Cedefop központi épülete, Thessaloniki

  A Cedefopon belül  a mindennapi munkát szakoktatási és szakképzési szakértők végzik. Munkájukat kommunikációs és adminisztrációs stáb támogatja. 

  Feladatkörükbe az alábbiak tartoznak:

  - annak vizsgálata, hogy a gazdasági, társadalmi és demográfiai trendek, hogyan befolyásolják a foglalkoztatást, az egyes állások természetét és a szakirányú készségek iránti igényt.

  - segít abban, hogy a szakképzés területét érintő rendelkezések összhangban legyenek a munkaerő-piaci igényekkel, előrejelzi, hogy a jövőben milyen típusú készségekre lesz szükség és felhívja a politikai döntéshozók figyelmét a hiányszakmákra.

  - támogatja az EU szerte elterjedt eszközök, pl. képesítési keretrendszerek használatát és fejlesztését. Ezek lehetővé teszik a különböző oktatási rendszerekben szerzett képesítések összehasonlítását és kölcsönös elismerését, vagy az informális tanulás validálását.

  - felülvizsgálja a munkalapú tanulási modelleket és szakpolitikai ajánlásokat ad az EU kormányainak, a munkanélküliség csökkentésével, a korai iskolaelhagyással és egyéb munkaerő-piaci problémákkal kapcsolatban;

  - segíti a fiatalokat a munkaerő-piacon történő elhelyezkedésben;

  - segíti a korai iskolaelhagyók oktatásba és képzésbe való reintegrációját, illetve azok elhelyezkedését;

  - segíti a munkanélküli vagy alulfoglalkoztatott felnőttek továbbtanulását vagy átképzését, illetve életpályájuk újratervezését;

  - széles EU-s ismeretekkel rendelkező pályaválasztással foglalkozó szakembereket és tanácsadókat biztosít;

  - segíti az EU-s állampolgárokat a tagállamok közötti mobilitásban, szakképesítésük elismertetésében;

  - segíti az EU-s tagállamokat a tanulószerződéses képzés jogi hátterének kialakításában, reformjában;

  - tájékoztatja az európai, nemzeti és regionális politikai döntéshozókat a szakképzéssel és szakoktatással kapcsolatos rendelkezésekről és jogszabályokról;

  - követi a  Bruges-i Közleményben, Rigai Nyilatkozatban, Európa 2020 stratégiában megfogalmazott prioritások nemzeti szinten történő megvalósítását.

  Információ angol nyelven: Cedefop

   

  ReferNet – a szakképzés európai információs és szakértői hálózata

   a ReferNet tagjai a 2017. novemberi plenáris találkozón Thessalonikiben

  További részletek honlapunkon: ReferNet Magyarország

  Információ angol nyelven: Cedefop/Networks/ReferNet

   

  Legfrissebb hírek

  • Magyar aranyérmes bútorasztalos a WorldSkills 2019 versenyen

   Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

   Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   További információ a következő linken olvasható: Világelső a magyar asztalos szakképzés

    
  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97