Refernet-Hungary Facebook

  Skillsnet

   

  A Skillsnet hálózat a készségigények korai azonosítása és előrejelzése területén, vagy a készségekkel kapcsolatos jövőbeni követelményekre vonatkozó kutatási eredmények szakpolitikákba és gyakorlatba való átültetése terén tevékenykedő kutatókat és szakértőket tömörít. A Skillsnet tagjai részt vesznek a Cedefop készségigények azonosításához kapcsolódó tevékenységeiben (előrejelzés, munkáltatók körében végzett felmérések, ágazati elemzés), és kiváltságos hozzáféréssel rendelkeznek az információkhoz.

  A hivatalosan 2004-ben létrejött Skillsnetet a Cedefop koordinálja. Magasan képzett kutatókat és más szakembereket gyűjt egybe a világ minden tájáról, hogy bemutassák és megvitassák az új és változó készségigényekkel, valamint a munkaerőpiacon rendelkezésre álló készségek közép- és hosszabb távú kilátásaival kapcsolatos kutatások és elemzések eredményeit és módszereit.

  A hálózat fórumot kínál a készségigények korai azonosításával kapcsolatos új tevékenységek és projektek kialakításához azáltal, hogy multidiszciplináris, országokon átívelő megközelítésmódot vezet be. A kutatási eredményeket megvitatják politikai döntéshozókkal, gyakorló szakemberekkel, képzési szervezetekkel, foglalkoztatási szolgálatokkal, szociális partnerekkel és a készségigények azonosításán dolgozó egyéb felekkel annak érdekében, hogy az eredményeket át lehessen ültetni az oktatás és képzés politikájába és gyakorlatába.

  A hálózat valamennyi tagja szisztematikus módon kiváltságos hozzáféréssel rendelkezik az információkhoz, és támogatják egymást a tevékenységeik eredményének terjesztésében. A Skillsnet regisztrált tagjai a tagok számára fenntartott felületen hozzáférhetnek a hálózattal és a készségelőrejelzési projekttel kapcsolatos dokumentumokhoz.

  Kapcsolódó projektek és tevékenységek:

  • A készségigények előrejelzése: A Cedefop rendszeres előrejelzéseket készít az európai készségkeresletre és -kínálatra vonatkozóan, és elemzi a potenciális munkaerőpiaci egyensúlyhiányokat.

  • A munkáltatók körében végzett felmérések: A Cedefop a munkahelyi készség- és kompetenciaigények, valamint képzési szükségletek azonosítása és elemzése céljából egységes európai megközelítést alkalmaz a készségigényekkel és a képzési szükségeltekkel kapcsolatban a munkáltatók körében végzett felmérések vonatkozásában.

  • Zöld készségek: A Cedefop vizsgálja, hogy milyen ágazatokon belüli és ágazatokon átívelő hatást gyakorolnak a jövőbeni készségekre a környezetvédelemmel és az éghajlatváltozással kapcsolatos politikák, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák és a környezettel kapcsolatos tudatosság.

  • Ágazatokon belüli készségigények: A Cedefop egyes kiválasztott ágazatok készség- és kompetenciaigényeit is vizsgálja, hogy kiegészítő kvalitatív és kvantitatív információk révén alaposabb ismeretekre lehessen szert tenni a jövőbeni európai készségigényekre vonatkozóan.

  • A készségkereslet és -kínálat közötti eltérés elemzése: Elméleti és empirikus kutatás révén bizonyítékok és a lehetséges következmények feltárása a politikai döntéshozók számára.

  • Készségtérkép: A különböző foglalkozások és ágazatok készségigényeivel kapcsolatos adatok, információk és értesülések központi elérési pontja, amely európai képet ad a készségkínálat és -kereslet tendenciáiról és a készségkereslet és -kínálat közötti potenciális eltérésekről, miközben a nemzeti adatokhoz és forrásokhoz is hozzáférést biztosít.

   

  Legfrissebb hírek

  • Magyar aranyérmes bútorasztalos a WorldSkills 2019 versenyen

   Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

   Forrás: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapja

   További információ a következő linken olvasható: Világelső a magyar asztalos szakképzés

    
  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97