Refernet-Hungary Facebook

  Szakmaválasztás robottechnikával

  A sztereotípiák lebontását és a szakmunka presztízsének további növelését is célozta meg a 2019.04.12.-én megrendezett Szakmák éjszakája, amelyen országszerte csaknem 4500 program várta a fiatalokat. A rendezvény attól egyedi, hogy a szakmákat ki is próbálhatják az érdeklődők. 

  Testközelből ismerkedhettek meg az iskolások a technikai fejlődés vívmányaival és a különböző mesterségekkel. A Szakmák éjszakája nevű programsorozat az elmúlt három évben az eddigi legnagyobb méretű és látogatottságú országos pályaorientációs rendezvénnyé nőtte ki magát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) által koordinált éjszakához idén 161 település 476 intézménye csatlakozott, amelyek országszerte egy időben 4438 programot szerveznek. 

  – A jelmondat – „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” – is jelzi, hogy az interaktív programok az elsődlegesek, amelyeket nem központilag, hanem a helyi szervezetek, az iskolák és vállalkozások szintjén kell létrehozni – mondta lapunknak Kucsák László, az NSZFH elnöke, hozzátéve: a helyszínekre a kisiskolásoktól kezdve (1–6. osztály) a pályaválasztókon keresztül (7–8. osztály) a továbbtanulni vágyó középiskolásokat és felnőtteket egyaránt várják. – Kínálunk olyan programokat is, amelyekben egy-egy részfeladatot szakmai felügyelet mellett ténylegesen az érdeklődők végeznek el, például a kozmetika, a fodrászat, a motorszerelés, a vízvezeték-szerelés, a falazás vagy a felszolgálás területén. 

  A látogatók kipróbálhatták a Greenbox technikát, a robotikát, de ha úgy tartotta a kedvük, akkor lovagolhattak is. Ám voltak olyan programok is, mint például egy MiG–21-es vadászrepülőgép rendszerelemeinek tesztelése, sétahajózás vagy személygépkocsi- és traktorvezetés. – Ilyenkor a kormány természetesen nem a diákok kezében van – jegyezte meg az elnök, aki szerint nagyon fontos, hogy ne csak közvetlenül a pályaválasztás előtt fókuszáljanak a diákok és szüleik a szakmák megismerésére, hanem minél korábban kapjanak lehetőséget a betekintésre. – Biztos vagyok abban, hogy az ilyen jellegű szakmakipróbáló programok, a személyes beszélgetések a szakmákat tanuló diákokkal vagy az adott területet képviselő szakemberekkel hozzájárulnak a sztereotípiák lebontásához és a szakmunka presztízsének további növeléséhez – hangsúlyozta Kucsák László. Kiemelte továbbá, hogy a pályaorientáció, az életpálya-tervezés egy folyamat, amelynek kiemelt része az önismeret-fejlesztés. – Az érdeklődés, a motiváció, a képességek feltérképezése területén a pedagógusokra sok felelősség hárul. Felkészülteknek kell lenniük, és ebben segítséget kell kapniuk – jegyezte meg. 

  Az Orbán-kormány már évek óta dolgozik a szakképzés népszerűsítésén, az oktatásnak a gazdasági igényekhez történő igazításán és a kétkezi munka becsületének visszaállításán. Mint arról korábban írtunk, ennek érdekében jelentős átalakítások várnak a rendszerre: a következő tanévtől megújul a technikumi és a műhelyiskolai képzés, bővítik a diákok tanulmányi ösztöndíját, nagyobb anyagi megbecsülést kapnak az oktatók, és megpróbálnak minél több vállalati szakembert is bevonni a diákok képzésébe.

   

   forrás: Magyar Nemzet 


   

   

   

   

  Események

  Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\components\com_jevents\libraries\dbmodel.php on line 178
  Április 2024
  V H K Sz Cs P Szo
  1 2 3 4 5 6
  7 8 9 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30
  VET in EuropeVET National News VET Bibliographic Database Skills Panorama

  Cedefop - Newsletters

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97