Refernet-Hungary Facebook

  A magyarországi iskolai rendszerű szakképzésben ingyenesen szerezhető meg két szakképesítés

  A magyarországi iskolai rendszerű szakképzésben ingyenesen szerezhető meg két szakképesítés: a rendelkezés gyakorlati megvalósítása

  A magyar Országgyűlés 2015. május 27-én elfogadta a 2015. évi LXVI. törvényt, amely a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szól. Ez a törvény a belső piaci szolgáltatásokról szóló, 2006. december 12-i, 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

   A 2015. június 12-én hatályba lépett törvényi változás lehetővé teszi, hogy Magyarországon az iskolai rendszerű szakképzésben ne csak az első, hanem a második szakképesítés megszerzése is ingyenessé váljon.

   Magyarországon az iskolai rendszerű oktatás, az annak részét képező iskolai rendszerű szakképzés is államilag támogatott, és ezáltal diákigazolvánnyal, az ahhoz kapcsolódó juttatásokkal, kedvezményekkel is jár.

  Az iskolai rendszerű oktatás lehet ifjúsági nappali oktatás és felnőttoktatás. A felnőttoktatás történhet a nappali oktatás munkarendje, az esti, a levelező oktatás munkarendje, vagy más sajátos munkarend (pl. távoktatás) szerint. A nappali oktatás munkarendje szerinti felnőttoktatásban a tanórák számának el kell érnie az ifjúsági nappali oktatás tanóra-számának legalább kilencven százalékát, az esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatás esetében legalább ötven százalékát, levelező oktatás esetében legalább tíz százalékát.

  A tanfolyami keretekben folyó felnőttképzés nem iskolai rendszerű, a regisztrált munkanélkülieket kivéve nem ingyenes, itt nem számít diáknak a képzésben résztvevő, éppen ezért diákigazolvány sem jár. Felnőttképzési szerződés alapján folyik a képzés. Az iskolai rendszerű oktatásban az első szakképesítésre történő felkészítés 25 éves korig  ifjúsági nappali munkarendben, vagy a felnőttoktatásban nappali  munkarendben tandíjmentesen  vehető igénybe. Az első szakképesítés megszerzése során ifjúsági nappali oktatásban jár a diákigazolvány, 20 éves korig a családi pótlék, sőt hiányszakma választása esetén havi 10-30 ezer forintos ösztöndíj is.

  A második szakképesítés a nem nappali munkarend szerinti iskolai rendszerű felnőttoktatás keretében szerezhető meg ingyenesen.  A törvényi rendelkezés szerint a tanuló attól az évtől kezdődően, amelyben az iskolai rendszerű szakképzésben az első szakképesítését megszerezte, új tanévet a második szakképesítés megszerzésére irányuló képzésben kizárólag felnőttoktatásban kezdhet. [Szakképzési törvény 34/A. § (4)]. A második szakképesítésre felkészítő ingyenes képzés igénybe vehető esti vagy levelező oktatásban, illetve más sajátos munkarend (például távoktatás) keretében.  Nem csupán a 18-25 év közötti korosztálynak hasznos az első és második szakképesítés ingyenes megszerzésének lehetősége, hanem a harmincasoknak, negyveneseknek, ötveneseknek is, ugyanis nincs felső életkori határ. Munka mellett esti vagy levelező tagozaton végezhető a képzés, így előkészíthető vele például egy karrierváltás is.

  A tanfolyami keretekben szerzett OKJ-s végzettségeket figyelmen kívül kell hagyni az ingyenesen megszerezhető első és második szakképesítésre történő beiskolázásnál. Nem számít második vagy harmadik szakképesítésnek a meglévő szakképesítéssel betölthető munkakör magasabb színvonalon való ellátását biztosító képzésben szerezhető  szakképesítés sem.

  Az első és második szakképesítés megszerzésének ingyenességére vonatkozó intézkedés az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő 650-ből közel 300 szakképesítésre vonatkozik, azokra, amelyek iskolai rendszerben is oktathatók. Azon szakképesítések oktatása folyhat iskolai rendszerben ingyenesen elérhető formában, amelyek esetében az Országos Képzési Jegyzékben nappali, esti vagy  levelező munkarend került megjelölésre. A 25 év alatti, szakképesítéssel nem rendelkező fiatalok olyan képzést is választhatnak, amelyek az OKJ szerint nappali munkarendben oktathatók.

  Az iskolai rendszerű képzéseknél az egyes tanévek szeptembertől vagy februártól indulnak, és június közepéig tartanak.  2016. szeptember első hetében 12 500 felnőtt jelentkezett a képzésekre. A képzésekre történő jelentkezéshez felvételi vizsga nincs, de bizonyos esetekben, például művészeti képzéseknél lehetséges, hogy tartanak valamilyen alkalmassági vizsgát.

  Az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe.  Ha valaki az adott szakirányon tovább akar tanulni, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, akkor az OKJ-s végzettségért 24 többletpont adható a szakirányú felsőfokú felvételi eljárásban.

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország
  Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97