A nemzeti ünnep alkalmával elismerésben részesültek szakképzésben dolgozók.

Szakképzésben oktatók, dolgozók vehettek át elismeréseket a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából 2023. október 26-án. Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár és Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár 25 szakember részére adta át a Miniszter Elismerő Oklevelét, díjazva ezzel a szakképzésben végzett eredményes és példamutató munkájukat. Az elismerésben részesülők között szakoktató, közismereti tantárgyat oktató, vezető, valamint egy munkacsoport is volt.

Hankó Balázs államtitkár beszédében 56 szellemiségét érintve a szuverén államiság megteremtését hangsúlyozta, amelyben az egyik legfontosabb sarokkő a szakképzést. Hozzátette: a megújított szakképzési rendszerben a diákok versenyképes tudást kaphatnak, és első kézből tapasztalhatják meg a piaci szereplőkkel, felsőoktatási intézményekkel való együttműködés előnyeit. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár megköszönte a szakképzésben oktatók, dolgozók munkáját, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a szakképzési rendszer átfogó, sikeres megújítása. Az eseményt részvételével megtisztelte Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke is.

A Miniszter Elismerő Oklevele adományozható annak a természetes személynek, munkacsoportnak, közösségnek, aki vagy amely a minisztériumban vagy a miniszter ágazati irányítása, felügyelete alá tartozó intézményben, szervnél, gazdasági társaságnál, illetve a miniszter felügyelete alá tartozó ágazatok területén tevékenykedő szervezetnél a szakmai munkáját huzamos ideig színvonalasan végzi, vagy a szerv eredményes működése szempontjából fontos szakmai feladat végrehajtásában szerez érdemeket.

A díjazottak listája:


Szám Név Titulus Munkahely
1 Balázsné Szabó Erzsébet igazgató-helyettes Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum
2 Bálint Róbert informatika oktató Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum
3 Békési-Blahó Orsolya Ágnes igazgató-helyettes Budapesti Komplex SZC Kézművesipari Technikum
4 Benedek Tibor igazgató-helyettes Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium
5 Bodroginé Dócs Andrea igazgató-helyettes Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium
6 Braun Éva magyar-történelem oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
7 Diószegi Sándorné közgazdász szakoktató Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum
8 Hegyiné Závori Szilvia angol nyelv és történelem oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
9 Herczku István közlekedésgépészeti szakoktató Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium
10 Horváth Klára igazgató-helyettes Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium
11 Karikó-Tóth Tamás programozás oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
12 Kunczné Martin Regina igazgató-helyettes Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium
13 Lucskai Emese élelmiszeripari szakoktató, angol nyelv oktató Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium
14 Luterán Lajos oktató, tanüzem működéséért felelős vezető Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola
15 Maczik Mihály András igazgató Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium
16 Nagy Annamária matematika oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
17 Nagy Tibor Imre igazgató-helyettes Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium
18 Radnótiné Lőrincz Edit elektronika, elektrotechnika szakoktató Baranya Vármegyei SZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikum
19 Soós Istvánné testnevelés oktató Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
20 Soósné Varga Lia német nyelv oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
21 Szabóné Trum Tünde Emese igazgató Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola
22 Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium Turizmus- Vendéglátás Munkacsoportja munkacsoport Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium
23 Uhrin Györgyi biológia-kémia oktató Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium
24 Várkonyi István faipari szakoktató Hódmezővásárhelyi SZC Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
25 Zsoldos László igazgató-helyettes Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium

Forrás: KIM


Sikeresen lezárultak az őszi időszak szakmai vizsgái is, amelyek már szinte teljes egészében interaktív formában valósultak meg. A szakmai elméleti vizsgák esetében a papíralapú számonkéréseket májustól váltották fel a számítógépen végezhető, interaktív vizsgák.
Októberben 130 szakmában összesen 6655-en tettek vizsgát az ország egész területén, ebből 6223-an már digitális formában. Egyedül a kifutó rendszerű szakmák képeznek kivételt az elektronikus vizsgarendszer alól.
A digitális fejlesztéssel a vizsgák teljesen papírmentessé, a kiértékelések pedig gyorsabbá váltak. A tapasztalatok az őszi időszakban is pozitívak, a feladatok kitöltése mindenhol zökkenőmentesen zajlott.

Októberben legtöbben villanyszerelő szakmában vizsgáztak (825 fő), a második legnépszerűbb a kereskedelmi értékesítő (518 fő), míg a harmadik helyen a gépi és CNC forgácsoló szakma (246 fő) végzett. Emellett sokan vizsgáztak pincér-vendégtéri szakember, cukrász, logisztikai technikus és burkoló szakmákból is.

Az elméleti interaktív vizsgákat a 2020-ban bevezetett projektvizsga forma egészíti ki, amely az új szakképzési rendszerben már egy komplex gyakorlatorientált számonkérést jelent projektfeladatok megvalósításán keresztül.


A Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 2023. október 6-án – négy év kihagyás után –, újra megrendezte országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központjában. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jogutódjának, az OTIO-nak a díjazottjai Visegrádon, a rendezvény immáron 19. alkalommal biztosított lehetőséget a tagoknak a kapcsolatépítésre.

A találkozó moderátora Ivánka Gábor, MAFITUD elnök volt, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a jövő generációjának nem is lehetne jobb példaképet találni, mint Karikó Katalin, aki első magyar nőként Nobel-díjban részesült. A hősök köztünk járnak, hiszen a professzorasszony a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjkiosztó gáláján inspiráló beszédet mondott a jelenlévőknek és a díjkiosztásban is segédkezett, ezzel életre szóló élményt nyújtva a versenyzőknek.

Ivánka Gábor után Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök és Ivánka Gábor, MAFITUD elnök megköszönték Pomezanski György, távozó zsűritag állhatatos munkáját, aki a kezdetektől kísérte és segítette az ifjú tehetségek fejlődését.

Az esemény fénypontja közé tartozott Dr. Volk Balázs, az Egis Gyógyszergyár Zrt. hatóanyagfejlesztési igazgatójának előadása, amelyben kiemelte a tudományos kutatás és innováció fontosságát a gyógyszergyártás területén. Dr. Volk Balázs egyébként többek között a 1. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja volt.

Ezután Laskai Szilveszter, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia 1. díjasa, Balázs Gábor Gergő, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa, Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa, valamint Lám István, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. díjasa, a Tresorit társalapítója, igazgatósági tagja is ismertette az eredményeit.

A Társaság elkötelezett az ifjú tehetségek támogatása és ösztönzése iránt, és hallgatva ezeket a sikeres fiatalokat, okkal reménykedik, hogy a jövőben további kiemelkedő eredmények születnek a hazai tudományos és innovációs közösségben, folytatva a magyar tudósok nemzetközi sikereinek hagyományait, mint azt a 2023. évi Nobel-díjak odaítélésénél is bizonyított.

Forrás: MAFITUD

Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, melyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában.
A EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, melyből 1 bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) 1 fő magyar versenyző mérettette meg magát.
Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyertékAz összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbja lettek.

Kép forrása:MKIK

Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmes lett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.

Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

Kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményért további 7 versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok:

Perge Zsolt fodrász
Zalányi Bence bútorasztalos
Szabó Bence villanyszerelő
Bősze Eszter virágkötő
Ölbei Zsolt autószerelő
Nagyfi Máté grafikus
Adamcsek Gergely és Tóth Levente kertépítők

További eredmények:
Lakos Bence szoftverfejlesztő 2. hely (bemutató szakma)
Lampert Benedek ács 6. hely
Skultéti Zita pék 9. hely
Hambalgó Ferenc nehézgép-szerelő 8. hely
Nagy Richárd kőfaragó 7. hely

Gratulálunk a sikerekhez!

Kép forrása: MKIK

    

                 Kép forrása: MKIK                                                                                                                               Kép forrása: MKIK

Kép forrása: MTI

A tanárok kezében van a magyar jövő, övék a legfontosabb munka, a tudás átadása - mondta a kulturális és innovációs miniszter pénteken az országos szakképzési tanévnyitón, Szekszárdon.

Csák János a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikumában és Szakképző Iskolájában rendezett eseményen hangsúlyozta: mesterségbeli tudás nélkül nincs az embernek önbecsülése. Hozzátette, ahhoz, hogy kibontakoztassuk tehetségünket, munka, szerető és gondoskodó közeg, valamint remény kell.

Tovább >>

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a 2022/2023. tanévben ismét meghirdette az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak (ÁSZÉV) versenyét.

A versenyben olyan szakképzésben tanuló diákok vehettek részt, akik idén tesznek érettségi vizsgát. A megmérettetésre 49 vizsgatárgyban 7174 diák nevezett az ország minden részéről, közülük 48 versenytárgyban 208 intézmény 989 tanulója jutott a döntőbe.

Tovább >>

Már bizonyított a 2020-ban megújított rendszer

A szakképzés megújításának elsődleges célja, hogy rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá tegye a rendszert, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése – áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtóközleményében.
2020 júliusában a kormány átlagosan 30 százalékkal emelte meg a szakképzésben dolgozók bérét, ezzel is ösztönözve a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek oktatói tevékenységét. Idén januártól még tovább nőtt a szakképzésben oktatók bére, akik a köznevelési intézményekhez hasonlóan 10 százalékos béremelésben részesültek. Jelenleg folyik a szakképzésben oktatók teljesítményértékelése, amely alapul szolgál a májusi, átlagosan 5 százalékos további bérfejlesztéshez. A későbbi időszakra vonatkozóan - a már bejelentett köznevelési béremelésekhez hasonlóan - a szakképzésben is várható további korrekció – jelentette be e KIM.
A 2019-ben kezdődött átalakításnak köszönhetően a technikumok és a szakképző intézmények egyre népszerűbbé váltak, és mára a szülők és tanulók körében is bizonyítottak. Ezt támasztja alá, hogy 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik. Vannak olyan szakképző intézmények, ahová tavaly tízszeres volt a túljelentkezés – emlékeztetett a minisztérium.
A legnépszerűbb technikumok rangsora itt érhető el.

szit

Újabb, a szakképzést érintő stratégiai kérdésekről egyeztetett a Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT) 2023. február 2-án, Budapesten.

A szakképzés legmagasabb szintű fóruma elsősorban a rendszer finomhangolásának lehetőségeiről egyeztetett a mostani ülésén. A tagok áttekintették az intézményirányítás rendszerét, az oktatási és képzési struktúrát, a szakképzési ösztöndíjakat és támogatásokat, valamint a vizsgarendszerrel kapcsolatos kérdéseket. A SZIT részvevői tájékoztatást kaptak aktuális ügyekről, így az oktatók megbecsülését jelentő idei 15 százalékos béremeléséről is. Emellett napirenden volt a szakirányú oktatás és a felnőttképzés aktuális helyzete és fejlesztési lehetőségei, valamit a tagok döntöttek egy vizsgáztatást, vizsgaközpontok működését ellenőrző munkacsoport felállításáról is.

A 2018-ban megalakult tanács célja, hogy rendszeres fórumot biztosítson az érdemi párbeszédhez a kormányzat és a szakképzési rendszer meghatározó szereplői között. A SZIT tagjai a kormányzati oldal mellett a kamarák, nagyvállalatok, szakszervezetek, érdekképviseleti szervek, oktatási szervezetek, intézményfenntartók és tanulói képviseletek delegáltjai.

Tisztelt Pályázók! Tisztelt Mentorok!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Apáczai ösztöndíjprogram keretében a 2022/23. tanév II. félévre meghirdetett pályázati időszakot a felület újranyitásával meghosszabbítjuk. A tanulói pályázatok benyújtására 2023. február 21., kedd 08:00 óra és 2023. február 28., kedd 20:00 óra közötti időszak áll rendelkezésükre.

További sikeres pályázást kívánunk!