2024. február 8-án tartotta sajtónyilvános nyitórendezvényét az „RRF-2.2.2-23 – 21. századi szakképző intézményfejlesztési program szakmai támogatása” elnevezésű kiemelt projekt a Szolnoki Szakképzési Centrumban. A kiemelt projekt összesen 95,806 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási összeget nyert el, amelynek célja a vonzó tanulási környezet létrehozása a szakképzési centrumok intézményeiben, a minőségi szakmai oktatás feltételeinek megteremtése, az intézmények épületeinek, a képzés során használt tantermek, tanműhelyek, laboratóriumok, valamint a közösségi terek (tornaterem, kollégium) infrastrukturális és energiahatékony fejlesztése, az intézményekben használt eszközök korszerűsítése.



A rendezvényt Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere nyitotta meg köszöntőbeszédével, amelyben a munkaerőpiaci igényeket kiszolgáló szakképzés fontosságát emelte ki. Emellett megemlítette, hogy Szolnokon szeptembertől indul a Debreceni Egyetem műszaki képzése, amely kiegészíti a városban meglévő "erős" középfokú szakképzést is.



Az első előadó Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára volt, aki arról beszélt, hogy a Kormánynak fontos az oktatás, a szakképzés fejlesztése. A kiemelt projektben az ÉKM konzorciumi partnerként fogja támogatni a beruházási fejlesztéseket. A benyújtott pályázatok alapján a szakképző intézmények várhatóan 55 százalék feletti energiamegtakarítást érnek el. Az infrastrukturális és építési beruházások célja a megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítése mellett a tanműhelyek fejlesztése, az oktatási terek átalakítása is.



A második előadást Dr. Hankó Balázs, Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára tartotta. Beszédében kiemelte, hogy a szakképző iskoláknak nyújtott fejlesztések országszerte 18 szakképző centrum 31 intézményének 34 helyszínén valósulnak meg, csaknem 96 milliárd forint értékben, és a programban Szolnokon 6 milliárd forintból újulhat meg két szakképző intézmény. Hozzátette: Európa-bajnok a magyar szakképzés, mert az európai szakmák versenyében – az informatikában, a rendszerüzemeltetésben – nagy sikereket értek el a magyarok, de az idei esztendő a fejlesztések éve lesz, és a cél az, hogy Európa-bajnokból világbajnok legyen a hazai szakképzés. Erre minden esély megvan, hiszen a megújított szakképzés középpontjában a gyakorlat, a duális képzés áll, ami olyan tudást, gyakorlatot biztosít, amely a magyar gazdaságot erősíti. Emellett a megújított szakképzés egyszerre biztosít szakmát, érettségit, megélhetést is. Dr. Hankó Balázs azt is felelevenítette, hogy tavaly ősszel fogadta el az Országgyűlés azt a módosítást, amelynek értelmében azok, akik a szakképzésből tovább akarnak tanulni, már a szakképzés utolsó évében előzetes jogviszonyba kerülhetnek az egyetemmel.



A rendezvény harmadik megszólalója Nyul Zoltán, az ÉKM magasépítésért felelős helyettes államtitkára volt, aki hangsúlyozta, hogy az építészeti beruházásoknál a legfontosabb lépés az alapos tervezés, előkészítés, illetve a műszaki ellenőrzés. Elmondta, hogy a jövőben csak olyan beruházásokat szeretnének megvalósítani Magyarországon, ahol a funkcionális, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, fenntarthatósági, esztétikai szempontok minden eleme "a helyén van".



A rendezvényt Csontos Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal általános és projektirányítási elnökhelyettese zárta. Az elnökhelyettes beszédében elmondta, hogy a fejlesztéseknél 7 helyszínen új építés, 8 helyen bővítés és felújítás, 19 helyszínen pedig felújítás valósul meg. A 95,8 milliárd forintból a teljes projektben több mint 110 ezer négyzetméter iskolai tér újul meg, ez csak Szolnokon közel 7300 négyzetméter területet érint.



Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kormánymegbízott, Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke, Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Dr. Magyar Zita, az NSZFH elnöke is.