Főmenü

GINOP-6.2.9-VEKOP-20-2021-00001


Ösztönzőrendszer kialakítása a szakképzésben – Apáczai ösztöndíjprogram

GINOP-6.2.9-VEKOP-20-2021-00001

Az Apáczai Ösztöndíjprogram célja a tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalok technikumi tanulását támogató ösztöndíjprogram módszertani kialakítása - magába foglalva a pályázati felhívás kidolgozását, az ösztöndíj megítélési, támogatási, szerződéskötési, kifizetési eljárásrendi folyamatok teljeskörű leírását -, valamint az ösztöndíjak projektidőtartam alatti finanszírozása.

A projekt fő feladata az Apáczai ösztöndíjpályázat folyamatának szabályozását, lebonyolítását és a kifizetéseket támogató informatikai modul megtervezése, paraméterezése, üzembe helyezése és működtetése. További meghatározó feladat a projekt keretében kidolgozott képzési program, képzési tartalmak és tananyag alapján a pályázati folyamatban közreműködők képzése. Az Apáczai ösztöndíjrendszer használatában segítséget nyújtó, minimum 100 fő munkavállaló felkészítését valósítja meg a projekt, melyet folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása és tájékoztató rendezvények is támogatnak.

A GINOP-6.2.9-VEKOP-20-2021-00001 azonosító számú kiemelt projekt a támogatási összeg jelentős hányadát az Apáczai ösztöndíj kifizetéseire fordítja. A projekt vállalása szerint 2.500 fő, a pályázati felhívásban rögzített jogosultsági feltételeknek megfelelő technikumi tanuló minimum 12 hónapig ösztöndíj támogatásban részesül.

A juttatás szakmától függetlenül, lakhelyre vagy az iskola területi elhelyezkedésére vonatkozó korlátok nélkül elérhető. A rászorultsági helyzet és a 3,50 feletti évvégi tanulmányi átlag alapján pályázati úton igényelhető támogatás jogi alapját a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. sz. törvény teremti meg.

Az Apáczai ösztöndíj először a 2021/2022. tanév első félévében kerül meghirdetésre. A projekt keretében 2022. év végéig, maximum 16 hónapra nyújtható a támogatás.

A hazai oktatási rendszer hatalmas kihívása a minőségi oktatásból való kirekesztődés mérséklése, valamint a hátrányos helyzetű fiatalok esetében a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése. A projekt fő célja, hogy a pénzügyi ösztönzőrendszer bevezetésének eredményeként a szakmai képzésbe jelentkező, valamint a duális képzésben részt vevő diákok aránya és a képzést eredményes szakmai vizsgával záró tanulók száma és aránya növekedjen, a szakképzés társadalmi elfogadottsága erősödjön. Hosszútávon az Apáczai Ösztöndíjprogram által nyújtott támogatás hozzájárul a magyarországi munkaerőkínálat mennyiségi növeléséhez és minőségi javításához .

Ügyfélszolgálat:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Kapcsolat:

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

GINOP-6.2.9-VEKOP-20-2021-00001
Ösztönzőrendszer kialakítása a szakképzésben – Apáczai ösztöndíjprogram
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Projekt azonosítószáma: GINOP-6.2.9-VEKOP-20-2021-00001
Projekt elnevezése: Ösztönzőrendszer kialakítása a szakképzésben – Apáczai ösztöndíjprogram
Támogatási összeg: 4 Mrd
Finanszírozási alap: A felhívás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
Megvalósítás időtartama: 2021.04.01 – 2022.12.31.
Főkedvezményezett neve: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
SSL tanusítvány

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
H-1089 Budapest, Kálvária tér 7.