ReferNet hírlevél 2019. április

 

ReferNet - tudásmegosztó és információs hálózat

http://refernet.nive.hu

Kedves Olvasónk!

Ön a ReferNet Magyarország elektronikus hírlevelét olvassa. Megújult tartalommal megjelenő hírlevelünkben információkkal szolgálunk a Cedefop és a ReferNet munkásságáról, a hazai és európai szakképzéshez kapcsolódó aktualitásokról, érdekességekről, eseményekről. Bízunk benne, hogy összeállításunkkal hozzájárulhatunk munkásságához, vagy épp egy különlegességre hívhatjuk fel a figyelmét.
Hírleveleinket megtalálhatja honlapunk „Hírlevelek” bannere alatt.

Cedefop hírek

Pályaválasztás és szakpolitikai dilemma

 

„Ha az egyetemre járók azt gondolják, hogy a munkaerőpiac csillogó nagydíjait kapják jutalmul, tévednek”

 az oxfordi egyetem oktatásügyre és gazdasági teljesítményre szakosodott nyugalmazott egyetemi tanára 

A Cedefop 2018. évi készségigény-előrejelzésének brüsszeli elindításakor felszólaló vendégelőadók egyike az oktatásügyre és a gazdasági teljesítményre szakosodott Ken Mayhew, az Oxfordi Egyetem tanára volt.

Mayhew tanár úr a Skillset and Match magazinnak nyilatkozott az előrejelzés dinamikájáról és a jövőbeni foglalkoztatás kihívásairól.


Bővebben...


Cedefopos fórum az élethosszig tartó tanulási közösségi központok szerepéről

 

 

MI A SZEREPÜK AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁSI KÖZÖSSÉGI KÖZPONTOKNAK (CLLC)?

 

Az egyablakos rendszerek potenciálja a veszélyeztetett fiatalok lemorzsolódásának a megelőzésében

Az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) az Élethosszig Tartó Tanulási Platformmal ( Lifelong Learning Platform ) szakpolitikai fórumot szervez, hogy megvizsgálják milyen potenciállal rendelkeznek az egyablakos rendszerek a veszélyeztetett fiatalok és a korai iskolaelhagyók lemorzsolódásának megelőzésében. Az eseményre 2019. május 29-én kerül sor  Brüsszelben, a soros EU-s elnökséget betöltő Románia állandó képviseletén.


Bővebben...


Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

 

 

Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.


Bővebben...


Hírek az Európai Uniós szakképzés világából

A szakképzés Írországban

 

 

A szakoktatás és -képzés fő terepe az állami szektor, jóllehet a magán szolgáltatók is szerepet játszanak. Írország oktatási és képzési rendszere négy szektorból áll: ezek az alapfokú oktatás, a középfokú oktatás, a továbbképzés és a felsőoktatás. 2016-ig a szakképzésre többnyire a továbbképzési szektorban került sor. A továbbképzési szektor reformját és a tanulószerződéses gyakorlati képzés rendszerének felülvizsgálatát követően azonban a felsőoktatási szolgáltatók 2016 vége óta korlátozott számban tanulószerződéses gyakorlati képzési tanfolyamokat is felkínálnak, és középtávon a programok és a tanulók számának növekedésére lehet számítani.


Bővebben...


A felnőttoktatás és -képzés finanszírozása Finnországban

 

 

      1Fő finanszírozási elvek

 

Finnországban az  Oktatási és Kulturális Minisztérium dönt a központi kormányzat által finanszírozott oktatásra vonatkozó kormányzati átutalások összegéről, és a teljesítmény megállapodásokon alapuló finanszírozás tekintetében tárgyalásokat folytat az oktatási szolgáltatókkal a teljesítményre vonatkozó célkitűzésekről. A minisztérium a központi kormányzati átutalásokat is biztosítja. Az intézmények egyéb finanszírozási forrásai közé tartoznak a diákok lakóhelyei szerinti helyi hatóságtól valamint az intézményi fenntartóktól származó hozzájárulások, a hallgatói befizetések és tanfolyami díjak. Az önmotivált felnőttképzést  is főként a kormányzati átutalási rendszer finanszírozza.


Bővebben...


Hazai hírek

III. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia

 

 

2019-ben harmadik alkalommal is megrendezésre kerül a „MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás, Konferencia” rendezvény. E májusi esemény központi üzenetei ezúttal is az elektromobilitás és az autonóm járművek témakörei köré épülnek. Az esemény egyik kiemelten fontos újdonsága, hogy a Zala Zone járműipari tesztpályán kerül megrendezésre. 

További információt a következő linkre kattintva lehet elérni: III. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia 
MŰKÖDJ! - Innovatív ötletek, megvalósult álmok

 

 

MŰKÖDJ! pályázat harmadjára

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával műszaki érdeklődésű, kreatív diákokat díjazott pénteken március 8-án Budapesten. A Működj! című pályázatára középiskolások jelentkezhettek az elektrotechnika, az elektronika és az informatika területén megvalósított innovatív ötleteikkel. Az eseményt Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki később az Innovációs és Technológiai Minisztérium díjait is átadta a nyertes pályázóknak.


Bővebben...
 
Not interested any more?