ReferNet hírlevél 2019. január

 

ReferNet - tudásmegosztó és információs hálózat

http://refernet.nive.hu

Kedves Olvasónk!

Ön a ReferNet Magyarország elektronikus hírlevelét olvassa. Megújult tartalommal megjelenő hírlevelünkben információkkal szolgálunk a Cedefop és a ReferNet munkásságáról, a hazai és európai szakképzéshez kapcsolódó aktualitásokról,érdekességekről, eseményekről. Bízunk benne, hogy összeállításunkkal hozzájárulhatunk munkásságához, vagy épp egy különlegességre hívhatjuk fel a figyelmét.

Hírleveleinket megtalálhatja honlapunk „Hírlevelek” bannere alatt.

Cedefop hírek

A technológia hatással van a jövőbeni foglalkoztatási tendenciákra

 

 

A várakozások szerint az európai munkaerő a 2030-ig tartó időszakban hasonló szinten marad, miközben a munkahelyek számának mérsékelt növekedése valószínűleg csökkenteni fogja a munkanélküliséget – áll a Cedefop június 8-án Brüsszelben közzétett készség-előrejelzésében.


Bővebben...


Európa társadalmi szerkezetének megerősítése

 

 

A szociális jogok európai pillérének 20 alapelve az uniós és nemzeti szintű foglalkoztatási és szociális politikákat hivatott vezérelni, elősegítve a méltányosabb munkaerőpiacok és társadalmak létrejöttét


Bővebben...


Skillsnet

 

A Skillsnet hálózat a készségigények korai azonosítása és előrejelzése területén, vagy a készségekkel kapcsolatos jövőbeni követelményekre vonatkozó kutatási eredmények szakpolitikákba és gyakorlatba való átültetése terén tevékenykedő kutatókat és szakértőket tömörít. A Skillsnet tagjai részt vesznek a Cedefop készségigények azonosításához kapcsolódó tevékenységeiben (előrejelzés, munkáltatók körében végzett felmérések, ágazati elemzés), és kiváltságos hozzáféréssel rendelkeznek az információkhoz.


Bővebben...

 

Hírek az Európai Uniós szakképzés világából


A szakképzés Szlovéniában

 

 

Szlovéniában az iskolarendszerű szakképzés a felső középfokú szinten kezdődik, és többnyire állami iskolák biztosítják. A jogszabályok előkészítéséért, a finanszírozásért, valamint a programok, előírások és képesítések elfogadásáért az egyedüli felelős az Oktatási, Tudományügyi és Sportminisztérium. Miközben az oktatási minisztérium rendszerszinten foglalkozik a szakképzéssel, a Szlovén Köztársaság Szakképzési Intézete (CPI) felelős a gyakorlati szintű szakképzésért; nyomon követi és irányítja a szakképzés fejlődését, valamint gondoskodik a tanártovábbképzésről és a szakmai normákról. A CPI emellett a minisztériumok, az iskolák és a szociális partnerek közötti összekötőként is szolgál.


Bővebben...


 

Hazai hírek

 

Kucsák László a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal új elnöke

 

Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019. január 1-jétől határozatlan időre Kucsák Lászlót nevezte ki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökének, aki az erről szóló okiratot a mai napon vette át a minisztertől. Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a szakképzés és a felnőttképzés további fejlesztése, a 21. századi szakképzés megvalósítása.


Bővebben...


Sikeres nemzetközi minták mentén újulhat meg a hazai kutatóintézeti hálózat

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) céljai szerint Magyarország európai szinten is élenjáró kutatás-fejlesztési és innovációs potenciálra tesz szert a kiemelt gazdasági területeken – mondta el Palkovics László a kutatóintézeti vezetők számára rendezett egyeztető fórumon 2019. január 17-én, Budapesten. 


Bővebben...


 

ReferNet Hungary Facebook!


 
Not interested any more?