ReferNet hírlevél 2018. november

 

ReferNet - tudásmegosztó és információs hálózat

http://refernet.nive.hu

Kedves Olvasónk!

Ön a ReferNet Magyarország elektronikus hírlevelét olvassa. Megújult tartalommal megjelenő hírlevelünkben információkkal szolgálunk a Cedefop és a ReferNet munkásságáról, a hazai és európai szakképzéshez kapcsolódó aktualitásokról,érdekességekről, eseményekről. Bízunk benne, hogy összeállításunkkal hozzájárulhatunk munkásságához, vagy épp egy különlegességre hívhatjuk fel a figyelmét.
Hírleveleinket megtalálhatja honlapunk „Hírlevelek” bannere alatt.

Cedefop hírek

Készen állunk a jövőben történő munkavégzésre?

 

A 4. ipari forradalom már most felforgatja a termelési folyamatokat, a munka világát és úgy általában a társadalmat.

 

 

Az előrejelzések azt sejtetik, hogy a fejlett gazdaságokban a digitalizációnak, a robotizációnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a munkakörök majdnem fele eleve automatizált lesz. Nem meglepő, hogy az emberek aggódnak azért, hogy a technológia miatt elveszítik  munkájukat vagy képtelenek lesznek azt megtartani az új digitális korban. A 4. ipari forradalom már most felforgatja a termelési folyamatokat, a munka világát és úgy általában a társadalmat.


Bővebben...


CareersNet

 

Az egész életen át tartó pályaorientáció és szakmai előmenetel Cedefop-hálózata

 

A Cedefop azért hozta létre a  CareersNet hálózatot, hogy európai léptékben összehasonlítható és megbízható információkat gyűjtsenek az egész életen át tartó pályaorientáció és szakmai előmenetel kérdéseiről. Az összegyűjtött információ és elemzés célja egy a nemzeti pályaorientációs rendszerekről bemutatott pillanatfelvétel mellett a hiányosságok és megoldások feltárása.


Bővebben...


Európa nem csak a munkahelyeket, hanem a karriert is támogatja

 

 

Az Európai Unió minden pontjáról és a csatlakozásra váró országokból érkező pályaorientációs és karrierfejlesztési szakemberek, a Cedefop szakértői és az Európai Bizottság képviselőinek részvételével június 7-én és 8-án Theszaloníkiben megtartották a 2. CareersNet ülést.


Bővebben...


Fókuszban a szakma

 

A Készségkörkép webportál, amely az Európai Bizottság Cedefop által kezelt kezdeményezése, a munkaerőpiaci adatokat hasznos, pontos és aktuális információkká alakítja, amelyek segítenek Európában a szakpolitikai döntéshozóknak a készségekkel és munkahelyekkel kapcsolatos döntések meghozatalában. Új, rendszeres funckióként a Készségkörkép az európai munkaerőpiacon tapasztalható trendeket és kihívásokat fogja közkinccsé tenni kezdve a kutatók és mérnökök szakmájával kapcsolatos hasznos ismeretekkel.


Bővebben...


Hírek az Európai Uniós szakképzés világából

A szakképzés Romániában

 

 

Romániában a szakmai alapképzés felső középfokú és posztszekunder szinten egyaránt biztosított. A szakmai alapképzés „műszaki és szakoktatás és -képzés” néven ismert, és a felső középiskola „technológiai” ágát (technikum), a hároméves szakképző iskolát, a duális alapú programokat, valamint a (felsőfokú, nem egyetemi képzést nyújtó) „magasabb szintű szakoktatási és -képzési programokat” foglalja magában. A hároméves szakképző iskola neve rendszerint „szakiskola”.


Bővebben...


Hazai hírek

EuroSkills Budapest 2018 – a magyar éremtáblázat: három arany, három ezüst és három bronz

 

Ünnepélyes záró ceremónia keretében hirdették ki a EuroSkills Budapest 2018 győzteseit a Papp László Budapest Sportarénában 2018. szeptember 29-én. Magyar versenyző 27 szakmában indult, ebből 17 versenyszakmákban értek el helyezést. Hazánk ismét bebizonyította, hogy a magyar fiatalok nem maradnak el szaktudásban és tehetségben európai társaiktól.

 

 

Pénteken délután lezárultak a EuroSkills Budapest 2018 versenyei. A szakmák Európa-bajnokságát szeptember 26-28. között rendezték Budapesten. A versenyt óriási érdeklődés övezte: a rendezvényt három nap alatt összesen 100 ezer látogató tekintette meg.


Bővebben...


Újra Mi a pálya? rendezvény az ország 6 pontján!

 

Negyedjére indult útjára az ország elsőszámú műszaki pályaválasztó fesztiválja. A Mi a pálya? elnevezésű rendezvény idén már hat helyszínen várja az érdeklődő gyerekeket, pedagógusokat, szakembereket. Budapest mellett Miskolc, Pécs, Győr, Szeged és Debrecen lesznek a vendéglátók. A tavaly mintegy 10,000 látogatót fogadó fesztiválsorozat idén új rekordot szeretne dönteni.


Bővebben...

  

ReferNet Hungary Facebook!

Not interested any more?