ReferNet hírlevél 2018. március

 

ReferNet - tudásmegosztó és információs hálózat

http://refernet.nive.hu


Kedves Olvasónk!

Ön a ReferNet Magyarország elektronikus hírlevelének 2. számát olvassa. Kéthavonta megjelenő hírlevelünkben információkkal szolgálunk a Cedefop és a ReferNet munkásságáról, a hazai és európai szakképzéshez kapcsolódó aktualitásokról, érdekességekről, eseményekről.
Bízunk benne, hogy összeállításunkkal hozzájárulhatunk munkásságához, vagy épp egy különlegességre hívhatjuk fel a figyelmét.
Hírleveleinket megtalálhatja honlapunk „Hírlevelek” bannere alatt.

Cedefop események

2018: az átalakulás éve (a Cedefop ez évi munkaprogramjának a bemutatása az EGSZB-nek)

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) „Foglalkoztatás- és szociálpolitika, uniós polgárság” szekciójának Brüsszelben tartott január 25-i ülésén James Calleja, a Cedefop igazgatója röviden ismertette a 2018-as munkaprogram prioritásait, és áttekintést adott az előző évről.

James Calleja elmondta, hogy 2018-ban az EGSZB és a Cedefop közösen támogatja majd a Kompetenciafejlesztési pályák: új tanulási lehetőségek felnőttek számára elnevezésű kezdeményezést.


Bővebben...


Kompetenciafejlesztési pályák, Cedefop-EGSZB fórum

 

 

A Cedefop és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) „Kompetenciafejlesztési pályák: hogyan képzeljük el a jövőt?” címmel szakpolitikai információs fórumot tartott Brüsszelben február 7-én és 8-án.

A fórum az országokat, a szociális partnereket és az egyéb civil szervezeteket kívánta összehozni, hogy segítsék egymást az alacsony iskolázottságú, alulképzett és hiányos kompetenciájú felnőttek írni-olvasni tudásának, számolni tudásának és digitális készségeinek fejlesztését célul kitűző intézkedések kidolgozásában és végrehajtásában, összhangban a „Kompetenciafejlesztési pályák – Új lehetőségek felnőttek számára” című tanácsi ajánlással.

 


Bővebben...


CareersNet találkozó - pályaorientáció és életpálya-fejlesztés

 

Az Európai Szakképzés-fejlesztő Központ (Cedefop) egész életen át tartó pályaorientációs és  életpálya-fejlesztési hálózata, a  CareersNet,  2018. június 7-8. között Thessalonikibe találkozót szervez.  Körülbelül negyvenen vesznek majd részt az eseményen, a hálózat legfontosabb nemzeti szakértői, valamint európai szinten elismert egész életen át tartó pályaorientációs szakpolitikai szakértők.  A találkozó első napján a hálózat tevékenységének módszertani és stratégiai kérdései kerülnek napirendre.  A második napon tematikus workshopok keretében az EU-s tagállamok által támogatott hatékony életpálya-fejlesztés legfontosabb kérdéseit beszélik meg.


Bővebben...


Cedefop hírek

A szakemberhiány és készségeltérés feltérképezése

Tanulmány a Cedefop készségekről  és foglalkozásokról készült felméréséről 

 

A  szakemberhiány és készségeltérés komoly problémát jelent a szakpolitikusok számára.  A Cedefop ezzel kapcsolatos  jelentése   arra ösztönzi a szakpolitikai szereplőket, hogy  a készségeltérés kezelése érdekében változtassanak  eddigi gondolkodásmódjukon  és fókuszáljanak  a fenntartható aktivációra, folyamatos tanulásra, a foglalkozás – feladatkör átalakítására és a felsőkategóriás termékek piacának/vezetői gyakorlatoknak a támogatására. 


Bővebben...


Hírek az Európai Uniós szakképzés világából

Az EU soros elnökségét betöltő Bulgária szakképzési rendszere

Az EU soros elnökségét betöltő Bulgária szakoktatási és szakképzési politikáját az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium koordinálja, míg más minisztériumok felelnek az ő hatáskörükbe tartozó területeken működő iskolákért (művészetek, sport stb). Szakképzés csak középiskolai és nem felsőfokú posztszekunder képzés keretében nyújtható. A fő szakképzési szolgáltatók a szakképző iskolák (szakközépiskolák, művészeti iskolák és sportiskolák), a felsőfokú szakirányú képzést nyújtó szakiskolák, valamint az engedéllyel működő magán vagy állami szakképző központok. Állami képzési előírások határozzák meg az egyes szakmák vonatkozásában szükséges tartalmakat, emellett keretprogramok szabályozzák az életkorral és a belépési szinttel kapcsolatos követelményeket és a képzés időtartamát.


Bővebben...


CroCooS - Előzzük meg a lemorzsolódást!

 

A magyar szakképző iskolák számára nagy kihívást jelent a 9. évfolyamos diákjaik között tapasztalható nagymértékű és nem csökkenő lemorzsolódás. Ezért éppen jókor érkezett a felhívás a ’CroCooS – Előzzük meg a lemorzsolódást!’ projektre.

Másrészt 2014 ősze óta az iskoláknak törvényes kötelezettsége, hogy foglalkozzanak a korai iskolaelhagyással, és az, hogy kialakítsanak egy, a lemorzsolódás-kimaradás veszélyére figyelmeztető korai jelzőrendszert, 2016 őszén pedig megszületett az erre vonatkozó részletes szabályozás is.

 


Bővebben...


Hazai hírek

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal nemzetközi projektjei

 

Pályázat útján nyertük meg és működtetünk hat kiemelt európai projektet:

 

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja (EPALE) egy olyan tagállami szintű virtuális közösség, amely a felnőttkori tanulással kapcsolatos tartalmak, többek között hírek, blogbejegyzések, szakmai források és események közzététele köré szerveződik. A Platform 34 nyelven érhető el. A nemzeti szintű feladatok elsősorban a magyar nyelvű aloldal folyamatos fordítását, és tartalommal feltöltését, különböző szakmai események folyamatos szervezését, a portál disszeminációját és a hazai szakmai közösségek szervezését foglalja magába.

További információért kattintson a következő linkre: EPALE Magyarország


Bővebben...


Szakképzési Díj 2018: A „Motiváció” kategória győztese

 

Kimagasló szakmai elismerésben részesült a győri Lukács iskola a szakképzés népszerűsítéséért folytatott kiemelkedő munkájáért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2013-ban alapította a Szakképzési Díját. A Kamara azt vallja, hogy a korszerű szakképzés a vállalatok és az iskolák együttműködésén alapszik. A díj célja, hogy a kiemelkedő projektek és kezdeményezések méltatásával hozzájáruljon a szakmai képzés színvonalának emeléséhez és társadalmi megbecslésének fokozásához. Egyúttal ösztönözni a vállalatokat, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a szakképzésben. A díjra pályázhatnak cégek, vállalatok, iskolák, civil szervezetek és magánszemélyek.


Bővebben...


Idén is lesz Szakmák Éjszakája!

 

2018. április 13-án ismét kinyitják kapuikat a szakképző intézmények és vállalkozások: harmadszor is megrendezésre kerül a legnagyobb magyar pályaorientációs rendezvény, a Szakmák Éjszakája!


Bővebben...


EuroSkills 2018 Budapesten

 

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2018. szeptember 26-28. között, első alkalommal Közép-Kelet Európában Budapesten kerül megrendezésre a  6. EuroSkills  verseny.

A fiatal szakemberek Európa bajnoksága jelentős nemzetközi szakmai esemény, amelyre több mint 80.000 látogatót, 600 versenyzőt,  500 szakmai  szakértőt  várunk 36 szakmában szerte Európából. Reméljük, mindannyian élvezni fogják a magyarországi versenyt.

Videó: EuroSkills Budapest

További információt a következő linkre kattintva lehet elérni: www.euroskills2018.com

 

   ReferNet Hungary Facebook!


 
Not interested any more?