ReferNet hírlevél 2018. január

Ha az üzenet nem megfelelően jelenik meg, kattintson IDE a böngészőben történő megtekintéshez!
 

ReferNet - tudásmegosztó és információs hálózat

http://refernet.nive.hu

Kedves Olvasónk!


Ön a ReferNet Magyarország elektronikus hírlevelének 1. számát olvassa. Kéthavonta megjelenő hírlevelünkben információkkal szolgálunk a Cedefop és a ReferNet munkásságáról, a hazai és európai szakképzéshez kapcsolódó aktualitásokról, érdekességekről, eseményekről.
Bízunk  benne, hogy hírlevelünk hozzájárul a szakképzés és felnőttképzés nemzetközi helyzetének, eredményeinek és kihívásainak jobb megismeréséhez.

A Cedefop és a ReferNet bemutatása

 

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával 2015. év végén sikeres pályázatot nyújtott be a 2016-2019-es időszakra az  Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) által létrehozott és koordinált ReferNet hálózat  magyarországi működtetésére. A hálózat nemzeti konzorciumokból épül fel, és az EU-s tagállamok szakképzés szempontjából kulcsfontosságú szerepet betöltő intézményeit tömöríti.

A ReferNet  projekt célja, hogy az EU tagországainak szakképzési rendszerei, a tagállamokban zajló fejlesztések és az alkalmazott szakpolitikák összehasonlítását lehetővé tevő információkat gyűjtsön. A Cedefop az Európai Unió háttérintézményeként támogatja az Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és a nemzeti szakképzés-politikai döntéshozókat az európai szakképzési politikák kidolgozásában.   


Bővebben...


Cedefop események

Cedefop műhelymunka: Szakoktatás és szakképzés a 21. században – Jövőbeli trendek, prioritások

A 2018. február 20-21-én Thessalonikiben megrendezésre kerülő műhelymunka azon megállapításokra fog építeni, melyek a Cedefop „Az európai szakoktatás és szakképzés változó jellege és szerepe” projektjéhez (2015-2018) kapcsolódnak.


Bővebben...


Cedefop szeminárium: Vajon a szakképzési rendszerek felkészültek a jövő kihívásaira?

A Cedefop 2017. december 8-án  együttműködésben az EU soros elnökségét betöltő Észtországgal megszervezte  4. brüsszeli székhelyű szemináriumát, melynek témája a szakképzési rendszerek és a  gyors ütemben változó munka világának kölcsönhatása volt.


Bővebben...


Cedefop hírek

A Cedefop szakképzéssel kapcsolatos első közvélemény-kutatása

Hogyan gondolkodnak Európa polgárai a szakképzésről? Milyen a szakképzés megítélése az egyes tagállamokban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Cedefop 2016 nyarán elvégzett közvéleménykutatása. Ilyen átfogó, az EU összes tagállamára kiterjedő felmérés korábban még nem volt. 


Bővebben...


A soros EU Elnökséget betöltő Bulgária fókuszában: a jövő készségei

 

Egy évtizeddel az Európai Unióba történő felvételét követően 2018. január 1-jétől Bulgária első alkalommal vette át az EU soros elnökségét, és programjában  – egyéb prioritások mellett – a digitális gazdaságra és a jövő készségeire összpontosít.


Bővebben...


Hírek az Európai Uniós szakképzés világából

A finn oktatási rendszer

Finnország az 1970-es években átfogó oktatási reformot hajtott végre azzal a céllal, hogy az oktatás résztvevői egyenlő esélyeket és lehetőségeket kapjanak, függetlenül családi hátterüktől, születési helyüktől és életkörülményeiktől. Az intézkedések eredményeként egy inkluzív és mindenki számára hozzáférhető oktatási rendszer jött létre, amely nemzetközi összevetésben is különösen eredményes.


Bővebben...


Hazai hírek

Elfogadta az Országgyűlés a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását

Az Országgyűlés december 12-én megszavazta a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását. A változásoknak köszönhetően még rugalmasabbá, változatosabbá válik a szakgimnáziumi képzés rendszere, a választható tanulási lehetőségek köre tovább bővül.

A módosítások elsődleges célja emellett a duális szakképzési lehetőségek további szélesítése, a szakképzés és a gazdaság kapcsolatának még szorosabbá tétele, továbbá a felnőttképzés szabályozásának módosításával a munkaerőhiány kezeléséhez új rugalmas képzési lehetőségek biztosítása.

További információt a következő linkre kattintva lehet elérni: kormany.huReferNet nemzeti konzorciumi partnertalálkozó 2017 novemberében

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keretein belül működő magyar  ReferNet projekt  konzorciumi partnertalálkozót szervezett 2017 novemberében.

A program körültekintő egyeztetés alapján alakult ki, az előadások valamennyi partner részére értékes áttekintő képet adtak a szak- és felnőttképzés folyamatairól, a ReferNet hálózat szerepéről és feladatairól, a szakképzés nemzeti és EU-s prioritásairól.

A partneri találkozó kiemelt céljai között szerepelt a tájékoztatás, a közös információcsere, a Cedefop által létrehozott ReferNet hálózati rendszerének népszerűsítése, feladatai és 2018. évi munkaterve. 


Bővebben...

 
Bármilyen észrevételt, javaslatot szívesen fogadunk
a refernet@nive.hu e-mail címünkre.