Tisztelt Ügyfelünk!


Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján található szakmai programkövetelmények azonosító számai módosításra kerültek. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az azonosító szám módosulása miatt a „B” képzési körben engedélyezett képzési programokban is el kell végezni a módosítást. (Ha tartalmi módosítás is történik, abban az esetben legkésőbb a képzés megkezdésének napján fel kell tölteni a https://felnottkepzesiengedely.munka.hu felületen a főmenüben található Módosított programok feltöltése elnevezésű oldalra.)


NSZFH


Tisztelt Képző Intézmények!

A GINOP-6.1.1-15 kódszámú „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című kiemelt projekt ajánlattételi felhívására beérkező ajánlatokról az Értékelő Bizottság 2016. november 28. napján meghozta döntését.
Az alábbi mellékletben letölthető a projekt keretében 2016. december 1-jétől indítandó képzések jegyzéke.

Tovább »


2016. október 27-én a Magyar Közlöny 165. számában megjelent a Szakképzési Hídprogramban részt vevő tanulók ösztöndíjáról, valamint a részt vevő pedagógusok pótlékáról szóló 322/2016. (X. 27.) Korm. rendelet, mely 2016. november 04-én lépett hatályba, mely alapján a Szakképzési Hídprogram közreműködő szakképző iskola (szakképzési centrum vagy szakképző iskola) a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprésze terhére a pedagógus pótlék és a tanulói ösztöndíj biztosításának céljából támogatásra jogosult. A szakképző iskolát az ösztöndíj folyósításából eredő többletfeladatai ellátására és az ezzel összefüggésben felmerülő költségek fedezetére az általa kifizetett ösztöndíj 2 százalékának megfelelő lebonyolítási díj illeti meg. A szakképző iskola a Korm. rendeletben meghatározott feladatai ellátásához szükséges forrás igényléséhez a Korm. rendelet 2. melléklet szerinti igénylő lapot 2016. november 11. napjáig köteles benyújtani a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal részére.

Tovább »


A 2017. májustól kötelező ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak jogszabályokban kiadott, 2017. január 1-jétől hatályos emelt szintű általános és részletes követelményei alapján emelt szintű írásbeli, szóbeli és központi gyakorlati mintatételek és mintafeladatok továbbá a középszintű általános követelményei alapján középszintű írásbeli és központi gyakorlati mintafeladatok kidolgozásáról gondoskodtunk, melyek az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet módosításáról szóló 19/2016. (VIII. 23.) EMMI rendeletben található vizsgakövetelmények és vizsgaleírások alapján készültek. A 40/2002. (V. 24.) OM rendeletből a 2017. január 1-jétől hatályos ágazati szakmai vizsgatárgyak részletes követelményei és a vizsgaleírás külön fájlokban megtalálhatók az OH honlapján, az alábbi linken:

http://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/altalanos_tajekoztatas/vizsgatargyak_2017tol

A részletes követelmények és a vizsgaleírás alapján a felkészítést, felkészülést segítő mintafeladatok, mintatételek honlapunkon a Vizsgák menüpontban „Szóbeli mintatételek és írásbeli mintafeladatok az ágazati szakmai vizsgatárgyak emelt szintű vizsgáihoz” és az „Írásbeli mintafeladatok az ágazati szakmai vizsgatárgyak középszintű vizsgáihoz” címszó alatt érhetők el.

Megjelent a 311/2016. (X. 14.) Korm. rendelet
Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet,
valamint az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet módosításáról szóló 36/2015. (III. 6.) Korm. rendelet módosításáról

A 2016. szeptember 1-jével szakgimnáziummá átalakuló szakközépiskolában a 2017. május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban kell első ízben kötelező vizsgatárgyként az iskola ágazata szerinti szakmai vizsgatárgyból érettségi vizsgát tenni. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Kormányrendeletet módosító jogszabályban 38 ágazati vizsgatárgy és 8 ágazaton kívüli vizsgatárgy középszintű általános érettségi vizsgakövetelménye jelent meg.
Tovább »


A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló 252/2016. (VIII. 24.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése értelmében a szakgimnáziumi tanulmányokat folytató tanulók az alábbi esetekben jogosultak ösztöndíjra:

  • a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 12. § (1) bekezdése alapján érettségi végzettséghez kötött, a szakmai érettségi vizsga ágazatához tartozó, hiány-szakképesítésnek minősülő szakképesítés szakmai vizsgájára felkészítő tizenharmadik évfolyamon,
  • az Nkt. 12. § (4) bekezdése alapján érettségi végzettséghez kötött, a szakmai érettségi vizsga ágazatához nem tartozó – a tizenharmadik vagy tizennegyedik évfolyam valamelyikére vonatkozóan hiány-szakképesítésnek minősülő – szakképesítés szakmai vizsgájára felkészítő tizennegyedik évfolyamon.

Tisztelt Ügyfelünk!

A 2016. január 1-től hatályos, a felnőttképzési tevékenység folytatásához szükséges engedélyezési eljárásra és követelményrendszerre, a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásának vezetésére, valamint a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzésről szóló 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 15. § (4) bekezdése szerint a felnőttképzést folytató intézmény a módosított képzési programot – legkésőbb a képzési program alapján megvalósuló képzés megkezdésének napján – elektronikus úton megküldi az NSZFH-nak. Tovább »


2016. augusztus 25-én a Magyar Közlöny 125. számában megjelent a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló 252/2016. (VIII. 24.) Korm. rendelet, melynek 2016. szeptember 1-jei hatályba lépésével a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról szóló 328/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet hatályát veszti.


A 2016/2017. tanévben bevezetésre kerülő szakképzési rendszerhez, és az Országos Képzési Jegyzék változásaihoz igazodóan megjelentek a szakképesítésekért felelős miniszterek szakmai és vizsgakövetelményeket kiadó, módosító rendeletei.
Tovább »