Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, melyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában.
A EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, melyből 1 bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) 1 fő magyar versenyző mérettette meg magát.
Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyertékAz összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbja lettek.

Kép forrása:MKIK

Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmes lett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.

Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

Kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményért további 7 versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok:

Perge Zsolt fodrász
Zalányi Bence bútorasztalos
Szabó Bence villanyszerelő
Bősze Eszter virágkötő
Ölbei Zsolt autószerelő
Nagyfi Máté grafikus
Adamcsek Gergely és Tóth Levente kertépítők

További eredmények:
Lakos Bence szoftverfejlesztő 2. hely (bemutató szakma)
Lampert Benedek ács 6. hely
Skultéti Zita pék 9. hely
Hambalgó Ferenc nehézgép-szerelő 8. hely
Nagy Richárd kőfaragó 7. hely

Gratulálunk a sikerekhez!

Kép forrása: MKIK

    

                 Kép forrása: MKIK                                                                                                                               Kép forrása: MKIK

Kép forrása: MTI

A tanárok kezében van a magyar jövő, övék a legfontosabb munka, a tudás átadása - mondta a kulturális és innovációs miniszter pénteken az országos szakképzési tanévnyitón, Szekszárdon.

Csák János a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikumában és Szakképző Iskolájában rendezett eseményen hangsúlyozta: mesterségbeli tudás nélkül nincs az embernek önbecsülése. Hozzátette, ahhoz, hogy kibontakoztassuk tehetségünket, munka, szerető és gondoskodó közeg, valamint remény kell.

Tovább >>

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a 2022/2023. tanévben ismét meghirdette az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak (ÁSZÉV) versenyét.

A versenyben olyan szakképzésben tanuló diákok vehettek részt, akik idén tesznek érettségi vizsgát. A megmérettetésre 49 vizsgatárgyban 7174 diák nevezett az ország minden részéről, közülük 48 versenytárgyban 208 intézmény 989 tanulója jutott a döntőbe.

Tovább >>

Már bizonyított a 2020-ban megújított rendszer

A szakképzés megújításának elsődleges célja, hogy rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá tegye a rendszert, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése – áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtóközleményében.
2020 júliusában a kormány átlagosan 30 százalékkal emelte meg a szakképzésben dolgozók bérét, ezzel is ösztönözve a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek oktatói tevékenységét. Idén januártól még tovább nőtt a szakképzésben oktatók bére, akik a köznevelési intézményekhez hasonlóan 10 százalékos béremelésben részesültek. Jelenleg folyik a szakképzésben oktatók teljesítményértékelése, amely alapul szolgál a májusi, átlagosan 5 százalékos további bérfejlesztéshez. A későbbi időszakra vonatkozóan - a már bejelentett köznevelési béremelésekhez hasonlóan - a szakképzésben is várható további korrekció – jelentette be e KIM.
A 2019-ben kezdődött átalakításnak köszönhetően a technikumok és a szakképző intézmények egyre népszerűbbé váltak, és mára a szülők és tanulók körében is bizonyítottak. Ezt támasztja alá, hogy 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik. Vannak olyan szakképző intézmények, ahová tavaly tízszeres volt a túljelentkezés – emlékeztetett a minisztérium.
A legnépszerűbb technikumok rangsora itt érhető el.

szit

Újabb, a szakképzést érintő stratégiai kérdésekről egyeztetett a Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT) 2023. február 2-án, Budapesten.

A szakképzés legmagasabb szintű fóruma elsősorban a rendszer finomhangolásának lehetőségeiről egyeztetett a mostani ülésén. A tagok áttekintették az intézményirányítás rendszerét, az oktatási és képzési struktúrát, a szakképzési ösztöndíjakat és támogatásokat, valamint a vizsgarendszerrel kapcsolatos kérdéseket. A SZIT részvevői tájékoztatást kaptak aktuális ügyekről, így az oktatók megbecsülését jelentő idei 15 százalékos béremeléséről is. Emellett napirenden volt a szakirányú oktatás és a felnőttképzés aktuális helyzete és fejlesztési lehetőségei, valamit a tagok döntöttek egy vizsgáztatást, vizsgaközpontok működését ellenőrző munkacsoport felállításáról is.

A 2018-ban megalakult tanács célja, hogy rendszeres fórumot biztosítson az érdemi párbeszédhez a kormányzat és a szakképzési rendszer meghatározó szereplői között. A SZIT tagjai a kormányzati oldal mellett a kamarák, nagyvállalatok, szakszervezetek, érdekképviseleti szervek, oktatási szervezetek, intézményfenntartók és tanulói képviseletek delegáltjai.


Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – eleget téve a kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról szóló 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletben foglaltaknak – 2022. december 22. napjától 2023. január 06. napjáig igazgatási szünetet tart. Ebben az időszakban a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás sem működik, így levelét is csak ezt követően kezeljük.

Tájékoztatjuk, hogy az igazgatási szünet időtartama nem számít bele
a) a kormányzati igazgatási szervek előtt folyó hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe,
b) azon bírósági eljárások határidejébe, amelyekben kormányzati igazgatási szerv félként vesz részt,
c) a közigazgatási per indítására szolgáló határidőbe,
d) a kormányzati igazgatási szerv által megkötött szerződésben meghatározott kötelezettség szerződésszerű         teljesítésének határidejébe.

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

A ReferNet Magyarország projekt december 9-én tartotta évzáró rendezvényét, amelynek célja egyrészt a projekt 2022. évi eredményeinek áttekintése és a 2023. évi feladatok előkészítése, másrészt a hálózatosodás erősítése és a ReferNet láthatóságának növelése volt.

Bővebben...

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Székesfehérváron nyitotta meg a 2022/2023-as tanévet

 

Bővebben...


A BME alapítványa elismerésben részesíti a természettudományi pályát választó lányokat és tanáraikat.

Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó tanári díjat alapított a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mellett működő Pro Progressio alapítvány. A díj alapításával az alapítvány ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására, példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját, illetve elismerésben részesíti azokat a kiemelkedő középiskolai tanárokat, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében.
A Pécsi Eszter Középiskolai Tanári Díj első átadására 2022 novemberében ünnepélyes keretek között kerül sor, melyre meghívást kapnak mindazon szervezetek és személyek, akik elkötelezettek a férfiak és nők esélyegyenlőségének megvalósításáért.

További információk:

https://www.vik.bme.hu/hir/3017-bme-elismeres-kozepiskolai-tanaroknak