arcvédő pajzsA hazánkat is elérő koronavírus-járvány lassításáért folytatott küzdelembe szájmaszkok gyártásával már hetekkel ezelőtt bekapcsolódott néhány szakképzési centrum. Azóta a részt vevő intézmények száma napról napra, az elkészített védőeszközök száma óráról órára jelentősen nő. Mára nemcsak a textiles szakmákat oktató szakképzési centrumok iskolái, hanem olyan szakképző intézmények is bekapcsolódtak ebbe a jelentőségteljes munkába, amelyekben nem folyik könnyűipari képzés, de a tenni akarástól vezérelve vállalták a feladatot.

A megmutatkozó szükség és a segítő szándék a dolgozók kreativitását is mozgósította. Ennek köszönhetően használják a Digitális Közösségi Alkotóműhelyekben rendelkezésre álló 3D-s nyomtatókat plexi arcvédő pajzsok gyártására. Tovább >>

2020. április 4. 14:51
A járvány lassítása érdekében a szakképző intézmények oktatói, tanulói saját készítésű eszközökkel segítik a koronavírus terjedése elleni védekezést. Már 34 szakképzési centrumban varrnak maszkokat. Elsőként Szolnokon, de hamarosan több más helyszínen is 3D nyomtatással állítanak elő arcvédő pajzsokat. Az elkészült eszközöket a helyi önkormányzatok segítségével egészségügyi és szociális intézmények számára ajánlják fel. 

Az összefogás jegyében az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában lévő szakképzési intézmények sorra csatlakoznak a múlt héten elindult kezdeményezéshez, amelyben végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlatként maszkokat varrnak. Tovább >>

2020. április 2. 9:44
A Szakképzési Tananyagtár felületén az oktatók megoszthatják kollégáikkal és diákjaikkal az általuk készített és a mások által kifejlesztett, szabadon felhasználható digitális tartalmakat. A mától üzemelő portál egy helyen, könnyen kereshetően tesz elérhetővé tananyagokat, és rövid időn belül egyre több gyakorló, értékelő feladatsort is.

A platform egyaránt alkalmas szakmai és közismereti tananyagok feltöltésére, a feltöltött tartalmak módosítására, letöltésére és a diákokkal való megosztására. Struktúrájában illeszkedik a szakképzés szerkezetéhez, felületén a közismereti tananyagok esetében a szakközépiskolai és a szakgimnáziumi kerettantervekben központilag meghatározott, kötelező tantárgyak szerepelnek. Tovább >>

szájmaszkok varrása2020. március 27.
A hazánkban tapasztalható összefogás részeként a szakképzési centrumok is rendkívüli gyorsasággal kapcsolódtak be a COVID-19 vírus okozta megbetegedések elleni küzdelembe. Ennek részeként mára az ország teljes területét lefedve készülnek szájmaszkok a centrumokhoz tartozó iskolákban.

Több helyen felismerve a szükséghelyzetből következő igényt és a rendelkezésükre álló eszköz és szaktudás összekapcsolásának lehetőségét – felajánlották segítségüket a leginkább rászoruló intézményeknek, és már a múlt héten elindították a maszkok gyártását. Napról napra egyre több centrum, iskola kapcsolódik be ebbe a nagy jelentőségű és tiszteletre méltó munkába. Az elkészített maszkok elsősorban a helyi szükségletek kielégítését segítik, így a helyi egészségügyi és szociális intézmények, önkormányzatok, valamint a tűzoltóságok számára készítik azokat. Tovább >>

2020. március 24. kedd, 16:05
Digitális Összefogás elnevezéssel akciót indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a kezdeményezés célja, hogy a szektor szereplői által felajánlott digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások minden érintetthez eljussanak ebben a rendkívüli helyzetben - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter keddi online sajtótájékoztatóján. A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében tett ésszerű lépések nyilvánvalóvá tették, hogy a digitalizáció nélkül a 21. század nem elképzelhető, minden eddiginél több ember számára váltak alapvető szükségletté a digitális megoldások - fogalmazott.

A Digitális Összefogás keretében a tárca a felajanlas.digitalisjoletprogram.hu címen létrehozott egy gyűjtőoldalt, ahol az ágazat szereplői által felajánlott minden digitális megoldás, alkalmazás és szolgáltatás egy helyen érhető el. A felületen minden érintett időben értesülhet és teljes körű tájékoztatást kap a felajánlott digitális lehetőségekről, igénybevételük feltételeiről. Tovább >>

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium folyamatosan dolgozza fel a szakképzési centrumok új eljárásrendjeit, amelyek mentén az intézmények a következő időszakban biztosítani fogják a folyamatos tantermen kívüli, digitális oktatási rendet. A tömeges megbetegedések elkerülése érdekében fontos, hogy a diákok valóban otthon maradjanak, ugyanakkor lehetővé kell tenni számukra, hogy odahaza is eredményesen tanulhassanak.
A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet újfajta, digitális oktatási formák elsajátítását és alkalmazását igényli a szakképzési centrumoktól, az iskolák igazgatóitól, pedagógusaitól. Arra is megoldást kell találni, hogy a tanulók sikeresen be tudják fejezni az évet, az érettségi és szakmai vizsga előtt álló diákok eredményes vizsgát tudjanak tenni. A szakképzési centrumok megalakították operatív munkacsoportjaikat, az iskolák vezetőivel közösen, határidőre elkészítették eljárásrendjeiket, ezek vizsgálata, értékelése jelenleg is zajlik. Tovább »

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartása alatt álló szakképzési intézményekben is gyors ütemben zajlik az átállás a tantermen kívüli, digitális oktatási rendre. A tanulók és az oktatók kiértesítése időben megtörtént, a tanügyi rendszerben a korábbi időszakhoz képest jelentősen megnövekedett aktivitás tapasztalható.
A tanulók és hozzátartozóik védelmének érdekében 2020. március 16-tól visszavonásig tantermen kívüli oktatási rend van érvényben a szakképzésben is. A közismereti és szakmai elméleti tananyagot tantermen kívüli, digitális oktatás formájában sajátíthatják el a tanulók. A szaktárca a változással kapcsolatos tudnivalókra felhívta az intézményvezetők, az igazgatók és a szülők figyelmét is. Tovább »

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a tanulók és hozzátartozóik védelmének érdekében a veszélyhelyzetre vonatkozóan a szakképzésben is bevezette a digitális tanrendet. A minisztérium a fiatalok érdekeit szem előtt tartva a szakképzési centrumok vezetőivel együtt dolgozik a tantermen kívüli oktatás feltételeinek megteremtésén, ezáltal biztosítva, hogy minden tanuló sikeresen zárhassa a tanévet.

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget. 2020. március 16-tól a közismereti és szakmai elméleti tananyagot tantermen kívüli, digitális oktatás formájában sajátíthatják el a tanulók. A szaktárca a tudnivalókkal kapcsolatban felhívta az intézményvezetők, az igazgatók és a szülők figyelmét. Tovább »

Prof. Dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter a mai napon katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51. § (4) bekezdés b) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva – figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletre, valamint a koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről szóló 1102/2020. (III.14.) Korm. határozatban foglaltakra – a következő határozatot hozta:
Miniszteri határozat letöltése