Az iskolai rendszerű szakképzésben ellátott feladatok után a szakképző iskola nem állami fenntartója a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 84. § (7) bekezdése szerint akkor jogosult költségvetési hozzájárulásra, ha a fővárosi, megyei kormányhivatallal szakképzési megállapodást kötött.
A szakképzési megállapodásról szóló 314/2013 (VIII. 28.) kormányrendelet 10. § (1) bekezdése értelmében Hivatalunk szakképzési megállapodás-mintát bocsát a fenntartók rendelkezésére, mely az alábbiakban található.
További információk kérhetők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

tovább »

TÁMOP 2.2.1-12/1-2012-0001 kiemelt projekt

A TÁMOP 2.2.1-12/1-2012-0001 kódszámú, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló kiemelt projekt feladata a szak- és felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztése.
A projekt szakértők bevonását tervezi a hatósági képesítések új rendszerének kialakításához.
Kérjük, olvassa el tájékoztatónkat, és amennyiben a leírtak felkeltették érdeklődését, jelentkezzen legkésőbb 2014. május 30-ig a projektgazda Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakértői listájára a megadott elérhetőségeken.
tovább »


A Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve és egyetértésben a felnőttképzési programok előzetes minősítése a következők szerint folytatható:

A felnőttképzési szakértői és a felnőttképzési programszakértői tevékenység folytatásának részletes szabályairól szóló 14/2014. (III. 31.) NGM rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja, valamint 1. § (3) bekezdése szerinti azon felnőttképzési szakértők, vagy felnőttképzési programszakértők, akiket a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 7. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásba vett, az új nyilvántartásban szereplő szakterületükön a felnőttképzési programok előzetes minősítését végezhetik addig, amíg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal a 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdésében meghatározott ajánlási listát közzé nem teszi. Az ajánlási lista közzétételét követően a képzési programok előzetes minősítése kizárólag a 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően végezhető.


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész decentralizált kerete terhére kiírt pályázatról a nemzetgazdasági miniszter meghozta döntését.
A nyertesek nevét és a megítélt támogatás összegét az itt található táblázat tartalmazza.


A szakképzési megállapodásról szóló 314/2013 (VIII. 28.) kormányrendelet 6. § (6) bekezdése értelmében az állami szakképzési és felnőttképzési szerv honlapján nyilvánosságra hozza a hatályos szakképzési megállapodásokat, mely a 2013/2014. tanévre megkötött szakképzési megállapodások kiegészítése vonatkozásában, megyei bontásban a kormányhivatalok által szolgáltatott adatok alapján az alábbi Excel táblázatokban tekinthető meg.

Tovább »

Közlemény az Országos Képzési jegyzékről és az Országos Képzési jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendelet 1. melléklet 355. sorszám alatt kiadott 32 140 01 számú Óvodai dajka szakképesítés követelményeinek teljesítéséhez.


A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) 2. § 10. pontjában foglalt meghatározás szerint felnőttképzést folytató intézménynek az a jogalany minősül, amely képzésre irányuló tevékenységét az Fktv. szerint kiadott engedély alapján folytatja.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap NFA-KA-NGM-3/2013 projektje keretében 300 szakértő ingyenes továbbképzésére nyílt lehetőség.
A projekt szakmai irányítását az FSZOE végzi, a képzés szervezését a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság látja el.

A továbbképzéseken kezdő és gyakorló szakértők is részt vehetnek, ezt a szempontot figyelembe véve szervezzük a képzéseket és a jelentkezéseket is.

A képzésekre a következők szerint lehet jelentkezni:

A Kormány a szakképzésről szóló törvény felhatalmazása alapján hozza meg tanévenként a szakmaszerkezetre vonatkozó döntését, azaz az állam által finanszírozandó iskolai szakképzésre vonatkozó beiskolázás kereteit. A Magyar Közlöny 225. számában megjelent a 2014/2015. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntést tartalmazó 562/2013. (XII. 31.) Korm. rendelet.

A szakmaszerkezeti döntés hivatott érvényesíteni a munkaerő-piaci igényeket az állam által támogatott képzések körében, figyelembe véve a gazdasági trendeket is. Közvetlen célja, hogy fenntartótól függetlenül ne kaphasson állami támogatást egy iskola sem olyan képzésre, amelyre a munkaerőpiacnak nincs szüksége. A döntés másik eleme az ún. hiány-szakképesítések megyénkénti meghatározása, amely a fiatalok piacképes szakmaválasztását is orientálja, ugyanis a hiányszakmát tanulók szakiskolai tanulmányi ösztöndíjban részesülnek. tovább »