A 2016/2017. tanévben bevezetésre kerülő szakképzési rendszerhez, és az Országos Képzési Jegyzék változásaihoz igazodóan megjelentek a szakképesítésekért felelős miniszterek szakmai és vizsgakövetelményeket kiadó, módosító rendeletei.
Tovább »


Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet 1. melléklete tartalmazza a 2016. szeptember 1. napjától indítható képzések jegyzékét (a továbbiakban: OKJ).
A módosító rendelet 2016.03.04. napján lépett hatályba, mely 9. § (13) bekezdése értelmében a 2016. augusztus 31-ig megkezdett iskolarendszeren kívüli képzéseket a 2016. január 1-jén hatályos OKJ, továbbá a szakmai és vizsgakövetelmények, valamint kerettantervek szerint kell befejezni. A kivételről a (16) bekezdés rendelkezik.
Fentiek alapján 2016. szeptember 1-jét követően – kivéve a (16) bekezdésben foglaltakat – kizárólag az új OKJ szerint indítható képzés.

Az OKJ jegyzék változása miatt az engedélyezési eljárással kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk: Tovább »


A szakképzési kerettantervekről szóló 30/2016. (VIII. 31.) NGM rendelet mellékleteiben szereplő, a 2016/2017. tanévben bevezetésre kerülő új szakképzési intézményi és oktatási rendszerhez, valamint az Országos Képzési Jegyzék változásaihoz illeszkedő szakképzési kerettantervek elérhetők:
Tovább »

A Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezésében került lebonyolításra 2016. augusztus 29-én Kecskeméten az Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó. Az eseményen közel 600 résztvevő kapott tájékoztatást a kezdődő tanév legfontosabb feladatairól és a szak- és felnőttképzés aktuális kérdéseiről. A szakmai információkat a Szak- és Felnőttképzés című folyóirat tanévnyitó különszáma tartalmazza, amely az alábbi linken letölthető:


A 2016/2017. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről és a 2016/2017. tanévben induló képzések tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítéseiről szóló 297/2015. (X. 13.) kormányrendelet (továbbiakban: R.) 4. § (5) bekezdése alapján a nem állami fenntartóknak a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (továbbiakban: Hivatal) felé legkésőbb 2016. augusztus 31-ig – keresztféléves képzés esetén 2017. január 15-ig – adatszolgáltatási kötelezettségük van. A jogszabály értelmében munkarend szerinti, valamint megyénként és fővárosi bontásban a támogatott és a korlátozottan támogatott szakképesítésre, ágazatra beiskolázott tanulók számát a 2016/2017. tanévre kötelesek megadni a Hivatalnak az alábbi linken megtalálható szoftver segítségével: https://www.nive.hu/mfkb2016/adatszolgaltatas


Az Oktatási Hivatal honlapján közzétételre kerültek a szakmai érettségi vizsgatárgyak középszintű részletes vizsgakövetelményeinek tervezetei, az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002.(V.24.) OM rendelet módosításának munkadokumentumaként.

A részletes vizsgakövetelmények tervezete letölthető az alábbi linkről:

A 2016. szeptember 1-jével szakgimnáziummá átalakuló szakközépiskolában a 2017. május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban kell első ízben kötelezően választandó vizsgatárgyként szakmai vizsgatárgyból érettségi vizsgát tenni. Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet módosításáról szóló 19/2016. (VIII. 23.) EMMI rendeletben 38 ágazati vizsgatárgy és 8 ágazaton kívüli vizsgatárgy emelt szintű részletes érettségi vizsgakövetelménye jelent meg.


Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet –amely az általános követelményeket tartalmazza – január 22-én kihirdetésre került. A 2016/17. tanév rendjéről szóló 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelet 1. számú melléklete tartalmazza a szakmai vizsgaidőszakok, vizsganapok időpontjait.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából az elmúlt tanévhez hasonlóan Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitót szervez.

A rendezvényre meghívást kapnak az intézményvezetők mellett a szakképesítésért felelős tárcák és az érdekelt szervezetek képviselői is. A rendezvény a kezdődő tanév legfontosabb feladatairól és a szak-és felnőttképzés aktuális kérdéseiről ad tájékoztatást.


„Fejlesszünk együtt!” címmel programtervet fogadott el az MTA, több felsőoktatási intézmény (Szegedi Tudományegyetem, NymE Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ, Eszterházy Károly Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), szakmai szervezet (Eötvös Loránd Fizikai Társulat, Nemzeti Pedagógus Kar), a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a természettudományi oktatás stratégiai fejlesztésének irányairól és módszereiről.

A programterv távlati célja olyan korszerű, integrált szemléletű természettudományi oktatási gyakorlat támogatása és elterjesztése, amely eredményesen szolgálja a versenyképes tudás megszerzését a jövő munkavállalói számára, továbbá tudományos alapokat nyújt az állampolgári véleményalkotáshoz a klímaváltozás, az élelmiszergazdaság, a gyógyítás és más fontos, a társadalmi figyelem középpontjában álló kérdésekben. A program megvalósítását a résztvevők a meglévő nemzetközi és hazai jó gyakorlatok megosztásával és a mindennapi pedagógiai munkát végzők innovációs képességeinek, tapasztalatainak felhasználásával kívánják támogatni. A közös fejlesztés eredményeként létrejövő nyitott platform a későbbiekben lehetőséget kínál további szakmai és gazdasági szereplők bekapcsolódására is. Tovább »