A Duna Transznacionális Program keretében az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló projekt átfogó célja a hatékony és munkaerőpiaci igényeket kiszolgáló szakképzés meghonosítása a Duna régió országaiban a szakképzésben érdekelt helyi szereplők kapacitásfejlesztése révén, jelentősen hozzájárulva a térség intelligens fejlődéséhez.

Az első európai szakképzési hét (2016.12.05-09) díjkiosztója a Szakképzési Hét legnagyobb eseménye volt, amelyen a szakoktatás és szakképzés kiválóságai is bemutatkoztak.

A következő díjkiosztóra a második európai szakképzési hét záróeseményén 2017. november 24-én kerül sor, a díjakat Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos fogja átadni.

A díjkiosztón bemutatásra kerülnek a legjobb gyakorlatok az európai szakképzés területéről, ugyanakkor a díjak

Tovább »


Felhívjuk a szakképzésben tanuló bármely korosztály képviselőinek figyelmét, hogy vegyenek részt a Cedefop által kiírt fotópályázaton, és küldjenek be olyan fényképeket, amelyek a szakképzés világában szerzett kollektív élményeket mutatják be. A Cedefop pályázati kiírás (www.cedefop.europa.eu/CedefopPhotoAward) értelmében egyazon intézményből több különböző tanulói csoport is küldhet be pályázatot. A pályázatok beküldési határideje július 15, 23:59, közép-európai idő (CET) szerint. A részletes pályázati kiírás itt érhető el:
http://www.cedefop.europa.eu/en/content/cedefopphotoaward-2017-rules-and-application-form

Idén is megtartották, immár a második alkalommal a Szakmák Éjszakáját a Szakképzési Centrumok és a csatlakozó intézmények, s a kedvezőtlen időjárás ellenére még többen látogatták meg a rendezvényeket, mint tavaly!

Szakmák éjszakájaIdén április 21-én nagy sikerrel zajlott le a Szakmák Éjszakája, az ország 151 településén, 456 helyszínen, 423 intézmény várta határainkon innen és túl a látogatókat, hogy megtapasztalhassák és megismerhessék a szakmák titkait. Bár az időjárás kedvezőtlen volt, 46 690 látogató vett részt a 4647 program valamelyikén, ez több, mint háromezerrel több volt, mint tavaly. Idén már 4 megyéről mondhatjuk el, hogy a lakosság majdnem 1%-a részt vett a rendezvényen.

Nem csodaszer a külföldi egyetem és a csocsóasztal

Készségfejlesztés, rugalmasság, alázat, visszacsatolás – a III. Versenyképes Oktatás konferencia résztvevői ezeket a területeket fejlesztenék a versenyképes oktatás és munkaerőpiac érdekében

2017. május 4. – Több mint 200 vállalati, kormányzati és oktatatási szakértő, illetve diák találkozott ma a III. Versenyképes Oktatás Konferencián az InterContinental Hotelben, hogy együtt tekintsék át a munkaerőpiac oktatási rendszerrel szembeni elvárásait, a fejlesztendő területeket és az egyes szereplők közötti együttműködés lehetőségeit. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2015-ben indította el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) együttműködésével a Versenyképes Oktatás konferenciát, hogy párbeszédet alakítson ki a vállalatok, az oktatási intézmények és a kormányzat között, amely célja Magyarország hosszútávú munkaerő-piaci versenyképességének javítása.


Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM), a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA) és az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) együttműködésben május 4-én ismét megrendezi a harmadik Versenyképes Oktatás konferenciát, hogy az üzleti szféra és a kormányzat döntéshozói, valamint a pedagógusok és a diákok egy asztalhoz ültetésével folytassa a 2015-ben kezdett párbeszédet a munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről, a fiatalok elvárásairól és a fejlesztendő területekről. Küldetésünk, hogy e párbeszéddel hozzájáruljunk Magyarország hosszú távú munkaerő-piaci versenyképességének javításához.

Szegedről indult, tavaly már országos rendezvény lett, idén már a határainkon is átlépett a Szakmák Éjszakája - Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a Szakmák Éjszakájára (2017.04.19)

Gyakorlatközpontú programokkal népszerűsíti a Szakmák éjszakája április 21-én a szakképzést annak érdekében, hogy még többen válasszák a szakmát adó képzéseket – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a magyar szakképző intézmények szervezésében a csatlakozó vállalkozások támogatásával a Szakmák Éjszakája, 2017 április 21-én 18 és 22 óra között. Ebben az évben határainkon innen és túl, közel félezer helyszínen várjuk mindazokat, akik érdeklődnek a szakmák és a szakképzés világa iránt több mint 4500 programmal. A rendezvényen a részvétel minden esetben díjtalan, azonban bizonyos esetekben regisztrációhoz kötött, a részletekért kérjük keresse fel a http://szakmakejszakaja.hu/ honlapot. A Szakmák Éjszakájának jelmondata: „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” utal arra, hogy ezen az éjszakán nem érvényes a régi mondás: „mindent a szemnek, semmit a kéznek” – mert a látogatók aktívan bekapcsolódhatnak a programokba, kipróbálhatják, hogyan állnának helyt az egyes foglalkozásokban!