A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezendő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén a szakképzés elnyerje a gazdaság által megkövetelt, méltó helyét a képzési palettán.


A tavalyi évben elsőként megrendezett szakképzési hét már sikeresen indult, hiszen több mint 1000 regisztrált eseményen, több mint 8000-en vettek részt. Az idei évben eddig ennél is több, 1503 eseményt szerveztek meg a résztvevő államok, 45 országban. Tavaly hazánk a legtöbb akkreditált programmal rendelkező ország volt — megelőzve többek között Spanyolországot —, hála a hazai szervezők állhatatos munkájának, idén a kiemelt Hét időszakában összesen 386 eseményt regisztráltak a magyar intézmények.

Brüsszelben — ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Helyettes Államtitkársága is képviseltette magát — az esemény házigazdája Marianne Thyssen volt. A Foglalkoztatási Főigazgatóság biztosa a rendezvényen hangsúlyozta, az idei esemény (#DiscoverYourTalent) kiemelt célja a szakképzés népszerűségének növelése, olyannyira, hogy egész Európában a szakképzés legyen az első, vonzó választás a továbbtanulni vágyó fiatalok, szülők, családok előtt.


Kiemelt terület a XXI- századi, transzverzális, a problémamegoldást, kreativitást és kommunikációt, valamint a csapatmunkát támogató készségek, képességek fejlesztése. Ezeket a célokat az Erasmus program továbbfejlesztésével kívánják megoldani, a jövőben kialakítandó, sokkal intenzívebb szakképzési mobilitás támogatásával, az akár több hónapos tanulmányi lehetőséget felkínáló Erasmus PRO segítségével.


A gyakorlati képzést támogató tanulószerződések népszerűsítése is kiemelt téma volt, nagyvállalatok és képzőintézmények a rendezvényen, ünnepélyes keretek között írták alá csatlakozásukat a duális szakképzést európai szinten támogató szövetséghez:


A nyitórendezvényen, 2017. november 22-én Brüsszelben a megszólalók a transzverzális kompetenciákat, a jövőbeli oktatási kihívásokat, és a gyorsuló digitalizáció által felvetett kérdéseket taglalták. Sőt nemcsak beszéltek, hanem Zora, a belga egészségügyi szakképzésben használt oktatórobot segítségével közösen mozgatták meg tagjaikat, készülve a további kihívásokra.


Nemzetgazdasági Minisztérium
Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Helyettes Államtitkársága

robot

Az Országgyűlés december 12-én megszavazta a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását. A változásoknak köszönhetően még rugalmasabbá, változatosabbá válik a szakgimnáziumi képzés rendszere, a választható tanulási lehetőségek köre tovább bővül.
A módosítások elsődleges célja emellett a duális szakképzési lehetőségek további szélesítése, a szakképzés és a gazdaság kapcsolatának még szorosabbá tétele, továbbá a felnőttképzés szabályozásának módosításával a munkaerőhiány kezeléséhez új rugalmas képzési lehetőségek biztosítása. Tovább »


Az Európai Szakképzési Hét keretében az „Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó”-t országosan hat helyszínen - Budapest, Szeged, Eger, Pécs, Szombathely, Debrecen - tartották meg 2017. november 20-án.

A rendezvényt Budapesten Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár és Valló Péter a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg.

1

A rendezvény célja az építőipari szakmák népszerűsítése, innovatív módon, egyszerre kínálva a fiataloknak szakmakipróbáló programokat (egy ház tervezésétől a festésig minden munkafolyamatban) és a gazdasági szféra és az oktatás képviselőinek fórumot a párbeszédre. A programok többsége az építőipari vállalkozások közreműködésével valósult meg, így nem csak élményhez jutottak a résztvevő általános és középiskolások, hanem a lehetséges szakmai pályautak megismerése mellett a legkorszerűbb technológiákkal is megismerkedhettek, még arra is lehetőségük nyílt, hogy az újjáépülő Budai vár egyik oszlopfőjén gyakorolhassák a kőfaragást.

A budapesti helyszín kiemelt eseménye volt, hogy a World Skills 2017 Abu Dhabiban megrendezett szakmai olimpia versenyzőinek és felkészítőiknek Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár és Valló Péter főigazgató fejezte ki elismerését és adott át emlékdíjakat.

2

Fényképek az egyes helyszínekről:


Budapesti Komplex Szakképzési Centrum


Egri Szakképzési Centrum


Pécsi Szakképzési Centrum


Szegedi Szakképzési Centrum


Szombathelyi Szakképzési Centrum


Debreceni Szakképzési Centrum

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal EPALE Nemzeti Támogató Szolgálata, a Tempus Közalapítvány és a MellearN Egyesület közös szakmai konferenciát szervez „Hálózati együttműködések a felnőttkori tanulás terén” címmel.

A rendezvény ideje: 2017. december 7.
Helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Tovább »


Idén harmadszor került sor a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválra.

A rendezvény helyszínein meghatározott sorrendben látogatták végig a kiállítókat a diákok. A budapesti esemény Szujó Zoltán és az Óbudai Egyetem adjunktusának bemutatójával indult.
Ezt követően az ágazatoknak megfelelő box utcákban a fiatalok találkoztak a cégekkel, iskolákkal, ahol élményalapon ismerkedhettek meg az ágazatokkal, szakmákkal. A box utcák mellett "műszer simogató", kompetencia tükör, játékok (selfi-like, helyszíni nyereményjátékok) színesítették a programokat.

Részletek az esemény honlapján: http://miapalya.mee.hu/mi_ez_a_fesztival

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg:


Az Európai Bizottság támogatásával működő Eurodesk, EURES, Euroguidance, Europass hálózatok, valamint a Nemzeti Referencia Központ magyarországi képviselői 2017. november 27-én közös szakmai műhelynapot szerveznek Budapesten.

Időpont: 2017.11.27. 9.00-15.15

Helyszín: Budapest, Aquincum Hotel (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.)

A rendezvény célja, hogy a tanulási, munkavállalási, önkéntes vagy egyéb célú mobilitási tanácsadásban dolgozó szakembereknek kézzelfogható, mindennapi munkájában hasznosítható segédeszközöket nyújtson, valamint interaktív módon, konkrét, gyakorlati tapasztalatokat és módszertant mutasson be. A szakmai műhelynap fókuszában a mobilitás és foglalkoztathatóság áll majd.

A regisztráció határideje: 2017. november 20.

Regisztráció:
http://www.tka.hu/rendezveny/8493/navigator-2017-szakmai-muhelynap-a-foglalkoztathatosagert

Az Európai Unió idén is megrendezi a tavalyi siker után az Európai Szakképzési Hetet 2017. november 20 és 24 között!

A Szakképzés Európai Hetét az Európai Bizottság hirdette meg a szakképzés ismertté, vonzóbbá tétele céljából. A résztvevők Európa számos pontján egyszerre, egy időben ismerkedhetnek meg a különböző szakmákkal és szakképzési lehetőségekkel, a szakképzés innovatív oktatási gyakorlataival, valamint a duális képzés sajátosságaival. Szó esik a munkahelyi tanulási lehetőségekről, a vállalatok és az oktatás közötti együttműködésekről, továbbá számon jó gyakorlatot ismerhetnek meg a résztvevő diákok, szülők, cégek és szakemberek.

Részletek: https://szakkepzesihet.hu/index.php

magyar szakhét logo

A szakképzési kerettantervekről szóló 30/2016. (VIII. 31.) NGM rendelet a 24/2017. (VIII. 31.) NGM rendelettel módosításra került. A módosítással érintett szakképzési kerettanterveket word változatban elérhetik, ha a táblázatokban a szakképesítés nevére kattintanak. Az új és módosított kerettantervek hatályba lépésének időpontja 2017. szeptember 1-je, kivéve a 6. melléklet szerinti szakképzési kerettanterveket, melyeknek hatályba lépési idejét a rendelet 2018. szeptember 1-jében határozta meg. Tovább »

Felnőttek számára az első és a második szakképesítés megszerzése levelező és esti munkarendben életkortól függetlenül, ingyenes. A szakképzési centrumokban a 2017/2018. tanévben induló első, második és további szakképesítés megszerzésére irányuló képzésekkel kapcsolatban tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) honlapján található szakképesítés kereső segítségével lehet kiválasztani azokat a képzéseket, amelyek iskolai rendszerben indulnak, felnőttoktatás keretében. A képzések a szakképzési centrumok tagintézményeiben döntően esti vagy levelező munkarendben szerveződnek. A szakképesítések mindegyike - beleértve a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. és II. szakképesítéseket is - a szakmai és vizsgakövetelményekben meghatározott komplex szakmai vizsgával zárulnak. A képzésekre való jelentkezésnek – minden szakképesítés esetében- a kormányrendelet által meghatározott keretszám szab határokat. A keretszámok meghatározása a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság javaslata alapján került kialakításra.