441 helyszínnel várja az érdeklődőket, idén immár harmadik alkalommal a Szakmák Éjszakája pályaorientációs rendezvény. Az országos esemény idén április 13-án, pénteken 18 órától várja a látogatókat.

Négyezernél is több program vár mindenkit, aki kíváncsi és szeret a saját tapasztalatain keresztül ismerkedni a foglalkozások mivoltáról. Legyen szó akár divattervezésről, ápolásról, sütésről, főzésről, festészetről vagy autószerelésről; a tortasütés és díszítés rejtelmeitől a gokart-on át a hegesztésig, rengeteg élménnyel gazdagodhatnak a látogatók. A rendezvény már tavaly is nagy sikerrel zárult, mérések alapján volt olyan régió, ahol a résztvevők 5%-a megtalálta a szakmát, amelyet tanulni szeretne.

A programhoz szabadon csatlakozhat bármely iskola és vállalkozás, határon innen és túl, így idén Székelyudvarhely immár második alkalommal társul a rendezvényhez.

A részletekről a honlapon tájékozódhatnak:

https://szakmakejszakaja.hu/


Kimagasló szakmai elismerésben részesült a győri Lukács iskola a szakképzés népszerűsítéséért folytatott kiemelkedő munkájáért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2013-ban alapította a Szakképzési Díját. A Kamara azt vallja, hogy a korszerű szakképzés a vállalatok és az iskolák együttműködésén alapszik. A díj célja, hogy a kiemelkedő projektek és kezdeményezések méltatásával hozzájáruljon a szakmai képzés színvonalának emeléséhez és társadalmi megbecslésének fokozásához. Egyúttal ösztönözni a vállalatokat, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a szakképzésben. A díjra pályázhatnak cégek, vállaltok, iskolák, civil szervezetek és magánszemélyek.

A díjat három kategóriában ítélték oda:

  • „Motiváció”- a szakképzés társadalmi elismertségét szolgálja
  • „Innováció”- a szakképzés különböző szereplőinek együttműködése a hatékonyság érdekében
  • „Kooperáció”- új módszerekkel, eszközökkel, eljárásokkal gazdagítja a szakképzést

A Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a „Motiváció” kategóriában a „Challenging Learning” projektjével nyerte el a kamara által adományozott Szakképzési Díjat 2018-ban. A robotika projekt alapú tanulás, vagy legalábbis kihíváson alapuló tanulás, mely közelebb viszi a diákokhoz a tudományt, a technikát. A kihívások, feladatok több utat engednek a sikerhez, a megoldáshoz. A versenyek erre kiváló alkalmat biztosítanak.

A projekt legfontosabb jellemzői:

  • szakképzést szeretnénk közelebb hozni a diákokhoz
  • pályaorientációs tevékenység, a beiskolázás eredményességének fokozása
  • diákjaink sajátítsák el a 21. századi készségeket, technikákat
  • a tanulók digitális kompetenciájának javítása
  • STEM oktatás iránti elkötelezettség tudatosítása
  • additív megmunkálás lehetőségeinek fejlesztése

Nem titkolt szándékunk az intézményünkben oktatott szakmák népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló általános iskolás korosztálynak, a projekteken, kutatási prezentációkon keresztül.

A díjnyertes projektet Pölöskei Gáborné Szakképzésért és felnőttképzésért felelős Helyettes államtitkár mutatta be. A díjat Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter adta át.


IMG 9544


Elsöprő győzelem a középiskolai kézilabda világbajnokságon! Akadályt nem ismerve meneteltek a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakiskolája akadémista növendékei a 2018. február 21. és 2018. március 1. között Dohában zajló középiskolai kézilabda világbajnokságon – egészen a döntőig!

Részletek: http://www.gyorietokc.hu/hu/hirek/hir/5898

isf-world-schools-championship-2018-qatar


A felhívás célja, hogy a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása révén növekedjen a vállalkozások versenyképessége. További cél, hogy ösztönözzük a munkáltatókat foglalkoztatottjaik, beszállítóik, valamint a kapcsolt vállalkozások foglalkoztatásában álló munkavállalóik tudásának folyamatos fejlesztésére, valamint a munkaerő-tartalékot jelentő célcsoportok, tehát az álláskeresők, a közfoglalkoztatottak, az inaktív személyek képzésbe vonásával a munkaerőhiány vállalati szintű kezelésére. A felhívás lehetőséget biztosít arra, hogy a naprakész képzési kínálat bővítése érdekében Vállalati Képző Központok rendszere kerüljön kialakításra a gazdasági igényeknek megfelelően.

A projekthez kapcsolódóan a GINOP-6.1.7-17 azonosító számú a „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok és nagyvállalatok munkavállalói számára indított képzések szakmai támogató programja” című felhívás keretében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal látja el a Képzési tervek minőségbiztosítási és foglalkoztatási szempontú értékelését, valamint az ehhez kapcsolódó tanúsítvány kiállítását, amely a GINOP-6.1.8-17 jelű felhívásra vonatkozó támogatási kérelem benyújtásának feltétele.

A GINOP-6.1.8-17 azonosító számú a „Vállalati Képző Központok rendszerének kialakítása és működtetése” című felhíváshoz kapcsolódó Képzési terv Előminősítési rendszere az alábbi linken érhető el: https://ginop617.nive.hu.

1


2018. április 13-án ismét kinyitják kapuikat a szakképző intézmények és vállalkozások: harmadszor is megrendezésre kerül a legnagyobb magyar pályaorientációs rendezvény, a Szakmák Éjszakája!

A 2018. január 25-i munkamegbeszéléssel hivatalosan is megkezdődött a Szakmák Éjszakája 2018. rendezvény előkészítése.

A rendezvény időpontja: 2018. április 13., 18 és 22 óra között. A programhoz szabadon csatlakozhat minden iskola vagy vállalkozás, határokon innen és túl, amennyiben 2018. február 23-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen jelzik részvételi szándékukat.


szakmak ejszakaja_2018

header

Az Európai Szakképzési Héten, melyet az Európai Bizottság 2017-ben második alkalommal hirdetett meg, ismét Magyarország bizonyult a legaktívabb országnak: 420 programot fogadott be Magyarországról az EU. A legtöbb, 31 akkreditált programmal a Nyíregyházi Szakképzési Centrum rendelkezett – ha önálló országnak minősülne, akkor az 52 ország közül a 12. legaktívabb lett volna.

Az Európai Szakképzési Hetet az Európai Bizottság hirdette meg 2016-ban abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést.

Magyarország a kezdetek óta a legaktívabb ország: míg 2016-ban 127 befogadott programmal rendelkeztünk az európai szinten akkreditált 950 programból, megelőzve Spanyolországot (126) és Horvátországot (90), addig 2017-ben az 1585 befogadott programból 420 valósult meg határainkon belül, ezzel jelentősen megelőztük Spanyolországot (149) és Lengyelországot (141).

eu szakképzési hét - terkep

Az első programokat Magyarországról 2017. augusztus 1-én fogadták be, s egy hét kivételével, ettől kezdve mindig hazánk rendelkezett a legtöbb akkreditált programmal:

graf

A programokat a Szakképzési Centrumok, a Földművelésügyi Minisztérium iskolái, a Kormányhivatalok és egyéb szervezetek nyújtották be. Az akkreditált programok száma fenntartók szerint:

  • NSZFH: 353
  • Kormányhivatalok: 42
  • FM: 8
  • egyéb szervezet: 17


A legtöbb, 31 akkreditált programmal a Nyíregyházi Szakképzési Centrum rendelkezett – ha önálló országnak minősülne, akkor az 52 ország közül a 12. legaktívabb lett volna.

Magyarországon a legtöbb befogadott programmal rendelkező iskola címén 7-7 programmal a Szolnoki Szolgáltatási SZC Ruhaipari Középiskolája, Általános Iskolája és Kollégiuma és a Szolnoki Szolgáltatási SZC Sipos Orbán Szakképző Iskolája és Kollégiuma osztoznak.

A programok közül ki kell emelni a tematikus rendezvényeket, a „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál”-t és a „Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó”-t.

Az Európai Szakképzési Hét 2017 szeptembere és decembere között zajlott, a kiemelt időszaka november 20-24 közé esett. A kiemelt hét magyarországi rendezvényeit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr nyitotta meg a Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája új épületének átadásával.

https://www.youtube.com/watch?v=RhPAWCO4RWw

Az utolsó magyarországi programra 2018. december 21-én került sor a Gyulai SZC Dévaványai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában, „Szakképzési Ki Mit Tud kiállítás és pályaorientációs nap decemberben” címmel.

eu szakképzési hét - gyerekek


eu szakképzési hét - gyerekek

A képek a Gyulai SZC Dévaványai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának „Szakképzési Ki Mit Tud kiállítás és pályaorientációs nap decemberben” című programján készültek

Az Európai Szakképzési Hét keretében hatékony együttműködés alakult ki a magyarországi szakképzés szereplői között, melynek keretében a korábban felsorolt szervezeteken kívül az Európai Munkáltatói Napok programjai is felkerültek a https://szakkepzesihet.hu/ magyar nyelvű honlapra.

Külön öröme a magyar szakképzésnek, hogy egy magyar diákot, Dőri Kornélt is meghívtak a központi rendezvényre Brüsszelbe, és az ő beszámolója is bekerült azon három írás közé (https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/inspiring-insights-students-eu-vocational-skills-week-2017_en), melyeket az EU közreadott a rendezvényről, a cikket pedig Dőri Kornél fotójával illusztrálták.

robot

A diákokkal készült interjú itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=iX90NF3U1kc

A magyar szakképzés - azzal, hogy immár másodszor lett Magyarország a legaktívabb állam az Európai Szakképzési Héten, - történelmi sikert ért el, amiért köszönet illeti valamennyi kollégát, akik az elmúlt fél évben ezen a rendezvénysorozaton dolgoztak a szakképző intézményekben.

 

Az 504/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet módosította az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendeletet.

Iskolabútorokat és könyveket adományozott a kárpátaljai Beregszásznak a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési és a Mátészalkai Szakképzési Centrum.

Babják Zoltán Beregszász Polgármesterének kezdeményezésére, Mayer Andrea és Rostás János főigazgatók szervezésében a Centrumok intézményeinek támogatásával jelentős mennyiségű (közel 10 tonna) és értékű (150 ezer UAH) iskolapadokkal, székekkel és bútorokkal gyarapodik Beregszász oktatása, a Kelet Európai Misszió helyi vezetőjének Gábor Péter úrnak a közreműködésével. Az adományozók hosszú távon kívánják támogatni Beregszász város, a Beregszászi járás és Kárpátalja iskoláinak működési feltételeit, a határon túli magyar nyelvű képzést, legyen az alapfokú, középfokú vagy a szakképzés területe.


A Magyar Közlöny 214. számában került közzétételre az alábbi jogszabály-módosítás (a felsorolás a módosuló jogszabályokat tartalmazza)

  1. A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény módosítása
  2. A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény módosítása
  3. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosítása
  4. A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény módosítása
  5. A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi LXVI. törvény módosítása
  6. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény módosítása
  7. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2017. évi L. törvény módosítása