A Szakmák Éjszakája az egyetlen olyan rendezvény az országban, amely külön, a felnőttek részére szóló programokkal is várja a látogatókat, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy kortól függetlenül mindenki megtalálhassa a leginkább hozzáillő szakmát.


441 helyszínnel várja az érdeklődőket, idén immár harmadik alkalommal a Szakmák Éjszakája pályaorientációs rendezvény. Az országos esemény idén április 13-án, pénteken 18 órától várja a látogatókat.

Négyezernél is több program vár mindenkit, aki kíváncsi és szeret a saját tapasztalatain keresztül ismerkedni a foglalkozások mivoltáról. Legyen szó akár divattervezésről, ápolásról, sütésről, főzésről, festészetről vagy autószerelésről; a tortasütés és díszítés rejtelmeitől a gokart-on át a hegesztésig, rengeteg élménnyel gazdagodhatnak a látogatók. A rendezvény már tavaly is nagy sikerrel zárult, mérések alapján volt olyan régió, ahol a résztvevők 5%-a megtalálta a szakmát, amelyet tanulni szeretne.

A programhoz szabadon csatlakozhat bármely iskola és vállalkozás, határon innen és túl, így idén Székelyudvarhely immár második alkalommal társul a rendezvényhez.

A részletekről a honlapon tájékozódhatnak:

https://szakmakejszakaja.hu/


Kimagasló szakmai elismerésben részesült a győri Lukács iskola a szakképzés népszerűsítéséért folytatott kiemelkedő munkájáért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2013-ban alapította a Szakképzési Díját. A Kamara azt vallja, hogy a korszerű szakképzés a vállalatok és az iskolák együttműködésén alapszik. A díj célja, hogy a kiemelkedő projektek és kezdeményezések méltatásával hozzájáruljon a szakmai képzés színvonalának emeléséhez és társadalmi megbecslésének fokozásához. Egyúttal ösztönözni a vállalatokat, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a szakképzésben. A díjra pályázhatnak cégek, vállaltok, iskolák, civil szervezetek és magánszemélyek.

A díjat három kategóriában ítélték oda:

  • „Motiváció”- a szakképzés társadalmi elismertségét szolgálja
  • „Innováció”- a szakképzés különböző szereplőinek együttműködése a hatékonyság érdekében
  • „Kooperáció”- új módszerekkel, eszközökkel, eljárásokkal gazdagítja a szakképzést

A Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a „Motiváció” kategóriában a „Challenging Learning” projektjével nyerte el a kamara által adományozott Szakképzési Díjat 2018-ban. A robotika projekt alapú tanulás, vagy legalábbis kihíváson alapuló tanulás, mely közelebb viszi a diákokhoz a tudományt, a technikát. A kihívások, feladatok több utat engednek a sikerhez, a megoldáshoz. A versenyek erre kiváló alkalmat biztosítanak.

A projekt legfontosabb jellemzői:

  • szakképzést szeretnénk közelebb hozni a diákokhoz
  • pályaorientációs tevékenység, a beiskolázás eredményességének fokozása
  • diákjaink sajátítsák el a 21. századi készségeket, technikákat
  • a tanulók digitális kompetenciájának javítása
  • STEM oktatás iránti elkötelezettség tudatosítása
  • additív megmunkálás lehetőségeinek fejlesztése

Nem titkolt szándékunk az intézményünkben oktatott szakmák népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló általános iskolás korosztálynak, a projekteken, kutatási prezentációkon keresztül.

A díjnyertes projektet Pölöskei Gáborné Szakképzésért és felnőttképzésért felelős Helyettes államtitkár mutatta be. A díjat Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter adta át.


IMG 9544


Elsöprő győzelem a középiskolai kézilabda világbajnokságon! Akadályt nem ismerve meneteltek a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakiskolája akadémista növendékei a 2018. február 21. és 2018. március 1. között Dohában zajló középiskolai kézilabda világbajnokságon – egészen a döntőig!

Részletek: http://www.gyorietokc.hu/hu/hirek/hir/5898

isf-world-schools-championship-2018-qatar


A felhívás célja, hogy a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása révén növekedjen a vállalkozások versenyképessége. További cél, hogy ösztönözzük a munkáltatókat foglalkoztatottjaik, beszállítóik, valamint a kapcsolt vállalkozások foglalkoztatásában álló munkavállalóik tudásának folyamatos fejlesztésére, valamint a munkaerő-tartalékot jelentő célcsoportok, tehát az álláskeresők, a közfoglalkoztatottak, az inaktív személyek képzésbe vonásával a munkaerőhiány vállalati szintű kezelésére. A felhívás lehetőséget biztosít arra, hogy a naprakész képzési kínálat bővítése érdekében Vállalati Képző Központok rendszere kerüljön kialakításra a gazdasági igényeknek megfelelően.

A projekthez kapcsolódóan a GINOP-6.1.7-17 azonosító számú a „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok és nagyvállalatok munkavállalói számára indított képzések szakmai támogató programja” című felhívás keretében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal látja el a Képzési tervek minőségbiztosítási és foglalkoztatási szempontú értékelését, valamint az ehhez kapcsolódó tanúsítvány kiállítását, amely a GINOP-6.1.8-17 jelű felhívásra vonatkozó támogatási kérelem benyújtásának feltétele.

A GINOP-6.1.8-17 azonosító számú a „Vállalati Képző Központok rendszerének kialakítása és működtetése” című felhíváshoz kapcsolódó Képzési terv Előminősítési rendszere az alábbi linken érhető el: https://ginop617.nive.hu.

1


2018. április 13-án ismét kinyitják kapuikat a szakképző intézmények és vállalkozások: harmadszor is megrendezésre kerül a legnagyobb magyar pályaorientációs rendezvény, a Szakmák Éjszakája!

A 2018. január 25-i munkamegbeszéléssel hivatalosan is megkezdődött a Szakmák Éjszakája 2018. rendezvény előkészítése.

A rendezvény időpontja: 2018. április 13., 18 és 22 óra között. A programhoz szabadon csatlakozhat minden iskola vagy vállalkozás, határokon innen és túl, amennyiben 2018. február 23-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen jelzik részvételi szándékukat.


szakmak ejszakaja_2018

header

Az Európai Szakképzési Héten, melyet az Európai Bizottság 2017-ben második alkalommal hirdetett meg, ismét Magyarország bizonyult a legaktívabb országnak: 420 programot fogadott be Magyarországról az EU. A legtöbb, 31 akkreditált programmal a Nyíregyházi Szakképzési Centrum rendelkezett – ha önálló országnak minősülne, akkor az 52 ország közül a 12. legaktívabb lett volna.

Az Európai Szakképzési Hetet az Európai Bizottság hirdette meg 2016-ban abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést.

Magyarország a kezdetek óta a legaktívabb ország: míg 2016-ban 127 befogadott programmal rendelkeztünk az európai szinten akkreditált 950 programból, megelőzve Spanyolországot (126) és Horvátországot (90), addig 2017-ben az 1585 befogadott programból 420 valósult meg határainkon belül, ezzel jelentősen megelőztük Spanyolországot (149) és Lengyelországot (141).

eu szakképzési hét - terkep

Az első programokat Magyarországról 2017. augusztus 1-én fogadták be, s egy hét kivételével, ettől kezdve mindig hazánk rendelkezett a legtöbb akkreditált programmal:

graf

A programokat a Szakképzési Centrumok, a Földművelésügyi Minisztérium iskolái, a Kormányhivatalok és egyéb szervezetek nyújtották be. Az akkreditált programok száma fenntartók szerint:

  • NSZFH: 353
  • Kormányhivatalok: 42
  • FM: 8
  • egyéb szervezet: 17


A legtöbb, 31 akkreditált programmal a Nyíregyházi Szakképzési Centrum rendelkezett – ha önálló országnak minősülne, akkor az 52 ország közül a 12. legaktívabb lett volna.

Magyarországon a legtöbb befogadott programmal rendelkező iskola címén 7-7 programmal a Szolnoki Szolgáltatási SZC Ruhaipari Középiskolája, Általános Iskolája és Kollégiuma és a Szolnoki Szolgáltatási SZC Sipos Orbán Szakképző Iskolája és Kollégiuma osztoznak.

A programok közül ki kell emelni a tematikus rendezvényeket, a „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál”-t és a „Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó”-t.

Az Európai Szakképzési Hét 2017 szeptembere és decembere között zajlott, a kiemelt időszaka november 20-24 közé esett. A kiemelt hét magyarországi rendezvényeit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr nyitotta meg a Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája új épületének átadásával.

https://www.youtube.com/watch?v=RhPAWCO4RWw

Az utolsó magyarországi programra 2018. december 21-én került sor a Gyulai SZC Dévaványai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában, „Szakképzési Ki Mit Tud kiállítás és pályaorientációs nap decemberben” címmel.

eu szakképzési hét - gyerekek


eu szakképzési hét - gyerekek

A képek a Gyulai SZC Dévaványai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának „Szakképzési Ki Mit Tud kiállítás és pályaorientációs nap decemberben” című programján készültek

Az Európai Szakképzési Hét keretében hatékony együttműködés alakult ki a magyarországi szakképzés szereplői között, melynek keretében a korábban felsorolt szervezeteken kívül az Európai Munkáltatói Napok programjai is felkerültek a https://szakkepzesihet.hu/ magyar nyelvű honlapra.

Külön öröme a magyar szakképzésnek, hogy egy magyar diákot, Dőri Kornélt is meghívtak a központi rendezvényre Brüsszelbe, és az ő beszámolója is bekerült azon három írás közé (https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/inspiring-insights-students-eu-vocational-skills-week-2017_en), melyeket az EU közreadott a rendezvényről, a cikket pedig Dőri Kornél fotójával illusztrálták.

robot

A diákokkal készült interjú itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=iX90NF3U1kc

A magyar szakképzés - azzal, hogy immár másodszor lett Magyarország a legaktívabb állam az Európai Szakképzési Héten, - történelmi sikert ért el, amiért köszönet illeti valamennyi kollégát, akik az elmúlt fél évben ezen a rendezvénysorozaton dolgoztak a szakképző intézményekben.

 

Az 504/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet módosította az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendeletet.

Iskolabútorokat és könyveket adományozott a kárpátaljai Beregszásznak a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési és a Mátészalkai Szakképzési Centrum.

Babják Zoltán Beregszász Polgármesterének kezdeményezésére, Mayer Andrea és Rostás János főigazgatók szervezésében a Centrumok intézményeinek támogatásával jelentős mennyiségű (közel 10 tonna) és értékű (150 ezer UAH) iskolapadokkal, székekkel és bútorokkal gyarapodik Beregszász oktatása, a Kelet Európai Misszió helyi vezetőjének Gábor Péter úrnak a közreműködésével. Az adományozók hosszú távon kívánják támogatni Beregszász város, a Beregszászi járás és Kárpátalja iskoláinak működési feltételeit, a határon túli magyar nyelvű képzést, legyen az alapfokú, középfokú vagy a szakképzés területe.