„A 21. század a nők évszázada”

Országosan 4 helyszín, több száz pályaválasztás előtt álló lány, számos kiállító és támogató vállalat, valamint négy, felejthetetlen élményeket nyújtó nap. Így zárult a Techcsajok2018 rendezvénysorozat, melyet idén második alkalommal rendezett meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

A rendezvény célja, hogy pályaválasztás előtt álló lányok számára népszerűsítse a műszaki, természettudományos és informatikai szakokat, tanulmányokat, valamint munkákat. Ezáltal hozzájárul a szakemberhiány csökkentéséhez, valamint a nemek ezen területeken való egyenlőtlen arányának mérsékléséhez.

Szujó Zoltán a rendezvény moderátora kiemelte: „az élményalapú oktatás elengedhetetlen fontosságú a tizenéves korosztály számára és ez a rendezvény remek lehetőség arra, hogy a természettudományos és informatikai szakterületek legfontosabb részeit interaktív módon, kísérletek segítségével ismerhessék meg, próbálhassák ki.” Hangsúlyozta, a Techcsajok rendezvény olyan célcsoportot igyekszik elérni, amelynek tagjai nem feltétlenül találkoznak ezen szakterületekkel, így a fesztivál pályaorientációs funkciója kiemelkedő.

A rendezvénysorozat budapesti állomásán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy a „21. század a nők évszázada”, ahol az a cél, hogy a női lét ne legyen akadálya a szabad pályaválasztásnak. Nemre való tekintet nélkül mindenki választhasson és vállalhasson szabadon szakmát.

Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke megerősítette, hogy „ez a nők évszázada, ahol fontos, hogy a két nem ne harcoljon, hanem támogassa egymást.” Beszédének zárógondolatában kiemelte, „ma már nincs lehetetlen a fiatalok előtt.”

Lévai Anikó videó üzenetben köszöntötte a látogatókat arra bíztatva őket, hogy ne féljenek a technikától, hanem tanuljanak meg a mai technikai adottságok és környezet mellett élni, mert az segítheti az életüket.

A rendezvényen számos olyan vállalat is részt vett, amely duális képzési programmal, valamint tanulószerződéssel támogatja a diákokat. Színes programok segítségével női munkavállalóik játékos formában ismertették meg a diákokkal munkájuk érdekességeit, valamint a szakképzésben tanulók számára a lehetséges karrier utakat, potenciális munkalehetőségeket.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ standjánál a résztvevők három különböző feladat segítségével nyerhettek bepillantást a szakma rejtelmeibe. Többek között megtudhatták, hogy mennyi energia kell egy palacsinta elkészítéséhez, ugyanis a nutellás palacsintájuk elkészítéséhez szükséges árammennyiségét egy bicikli segítségével ők maguk termelték meg. A standnál hangsúlyozták: büszkék arra, hogy technikai területen is vannak női vezetőik. Kiemelték, hogy a női kreativitás, a női kompetenciák megléte ezeken a területeken is létfontosságú. A cég két női munkavállalója is részt vett a megnyitót követő kerekasztal beszélgetésen, élő példaként arra, hogy a nőknek is van helyük technikai, műszaki pályákon.

A Henkel Magyarország Kft. standjánál a látogatók hajfestés és hajszínezés segítségével interaktív, tapasztalati módon tanulhattak a színelméletről a vállalat női vegyészmérnökeitől, akik emellett saját, személyes pályaválasztási motivációikról is meséltek. A rövid program alatt bemutatták a vegyész szakma különböző munkaköreit, irányait.

A rendezvény nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a jövő női munkavállalói megismerkedhessenek új területekkel, pályaorientációs döntéseik meghozatala előtt még több választási opcióval találkozzanak.


NSZFH Kommunikáció


Május 18. az Internet Világnapja. A 2002 óta létező esemény egy nappal a Távközlés világnapja után következik a naptárban, ezzel is hangsúlyozva, hogy a két terület szorosan összefügg.

A modernkori szakképzés elképzelhetetlen a távközlés, az informatika és az internet nélkül. A szakmák mindegyikében szerepet kap a világháló, oktatásukban pedig elengedhetetlen mind az informatikai eszközök integrálása, mind pedig az internet mindennapi használata.

A XXI. századi szakképzés fejlesztésének alapjául szolgáló digitális eszközök biztosítása minden ország kiemelt feladata az Európai Unióban. A V4 országok részvételével a Nemzetgazdasági Minisztérium 2018. áprilisában Digitális Szakképzési Konferenciát szervezett a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködésével „Digitális Oktatás, Digitális Készségek, V4 országok a XXI. században” témában.

A Visegrádi négyek számára is fontos irány a szakképzés minőségének, valamint a digitális kompetenciák fejlesztésének biztosítása XXI. századi eszközökkel, amelyek között az internethasználat is jelentős szerepet kap. A rendezvényen a V4 országok képviselői Nyilatkozatban fogalmazták meg a Digitális Szakképzési Konferencia üzenetét.

A nyilatkozat innen érhető el.

NSZFH Kommunikáció

images


2018. május 15-16. között a Cedefop — Európai Szakképzés-fejlesztési Központ —ReferNet hálózata, valamint annak magyarországi partnere a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) először szervezte meg Budapesten a ReferNet regionális találkozóját.

A ReferNet a szakképzés témaköréhez kapcsolódó információk gyűjtésének, elemzésének és terjesztésének strukturált és decentralizált európai hálózata. Célja, hogy az Európai Unió tagországainak szakképzési rendszerei, a tagállamokban zajló fejlesztések és az alkalmazott szakpolitikák összehasonlításával információkat gyűjtsön és biztosítson. A Cedefop az Európai Unió háttérintézményeként az Európai Bizottság részére készít beszámolót a Refernet hálózat közreműködésével a magyarországi szakképzés helyzetéről.

A szakmai találkozón a Refernet hazai nemzeti képviselője Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a 18 országból érkezett résztvevőket. Nyitóelőadásában felhívta a figyelmet azon kihívásokra, amelyeket korunk gyorsan változó munkaerő-piaca támaszt a szak- és felnőttképzés területén. Kifejtette, hogy digitalizálódó és automatizálódó világunkban a magyar kormányzati stratégia kialakítása során kiemelt jelentőségű a humán erőforrás előtérbe helyezése. A gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen a képzett munkaerő, ezért a megfelelő stratégiák tervezéséhez a kormány nagy hangsúlyt fektet a vállalati szereplőkkel történő szoros együttműködésre.

A tervezés fő keretét az Ipar 4.0 stratégia adja, valamint az a – 2017 decemberében elfogadott – törvénycsomag, amely több intézkedés mellett az Ágazati Készségtanácsok létrehozásával segíti a vállalati igények megjelenését az oktatásban, valamint a gyakorlati oktatás erősítését a szak- és felnőttképzésben. Helyettes államtitkár asszony kiemelte az oktatás és a gazdaság szereplői közti együttműködés fontosságát a duális képzés kiterjesztése érdekében, valamint annak fontosságát, hogy a szakképzés keretében végző fiatalok modern és használható tudással rendelkezzenek. Mindemellett elengedhetetlen a felnőttképzés rugalmasabbá tétele, a meglévő készségek felmérése és validációja is, a hatékonyabb és célirányosabb képzések megvalósulása érdekében. A ReferNet hálózat a tapasztalatcserén túl az egyes tagállamok jó tapasztalatainak megosztásával segíti mind a magyarországi, mind az európai szakképzés népszerűbbé tételét.

Sylvie Bousquet a Cedefop képviseletében a ReferNet hálózat főkoordinátoraként üdvözölte a találkozó Budapesten történő megrendezését, hiszen az együttműködés 14 éve alatt most először került sor magyarországi rendezvényre. Köszöntötte a hálózat tagállamainak új koordinátorait, és a találkozó céljaként határozta meg, hogy a működés következő négyéves ciklusának (2020-2024) hatékony tervezéséhez ötleteket és javaslatokat szükséges megfogalmazni. Ennek érdekében, a plenáris előadásokon túl, a program nagy részét a partnerek közötti szakmai munkamegbeszélések alkották.

A délután folyamán Gömöriné Olasz Judit, a ReferNet magyarországi projektkoordinátora (NSZFH) ismertette a résztvevőkkel a magyarországi szak- és felnőttképzés rendszerét. A változatos szakmai tartalom része volt Gyarmati Robin (NSZFH) pályaorientációs témájú előadása, valamint Béda Bálint a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Szakgimnázium tanulójának bemutatója a robotikáról, egy általa programozott robot működésének szemléltetésével. Béda Bálint kooperáció kategóriában a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által meghirdetett Szakképzési Díj 2017. évi nyertese. A résztvevők megismerkedhettek továbbá a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma képzéseivel is, melyet az iskola tanulói a helyszínen mutattak be.

A rendezvény zárónapján Sylvie Bousquet, a Refernet hálózat főkoordinátoraként megköszönte mind a szervezők, mind a résztvevők hatékony munkáját, továbbá, hogy betekintést nyerhettek a magyar szakképzés és a magyar kultúra világába. Gömöriné Olasz Judit kiemelte a szervezetfejlesztési témákra létrehozott csoportmunkát, hiszen ezáltal a partnerországok megismerték egymás intézményeit, kihívásait és a közös problémákat, amelyek megoldására a jövőben együttesen kereshetnek megoldásokat.

NSZFH Kommunikáció


„A jó szakma felér egy diplomával”

11. alkalommal rendezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár 2018 Fesztivált 2018. április 24-26. között a Hungexpón. A rendezvény a szakképzésben tanulók számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a verseny nyertesei lehetőséget kapnak Európa legrangosabb szakképzési versenyén, a Euro Skills-en való részvételre.

A Szakma Sztár 2018 Fesztivál megnyitóján Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke kiemelte, „Nemzeti érdek olyan országot építeni, ahol a munkának és a szaktudásnak becsülete van, ahol minden fiatalnak lehetősége van értékes szakmához vagy hasznos diplomához jutni.” Hangsúlyozta, hogy olyan fiatalokat kell nevelni, akik piac-, és versenyképes tudással rendelkeznek.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bejelentette, hogy 2018 szeptemberében – Közép-Európában első alkalommal – Magyarország rendezheti meg a Euroskills verseny döntőtőjét, amely során 7000 versenyző, 43 különböző szakmában mérheti össze tudását. Hangsúlyozta, hogy a legmagasabb tudást, a legmagasabb technológiai feltételekkel fogják bemutatni, mely pályaorientációs szempontból is kiemelkedő jelentőségű.

A Fesztivált Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Parragh László nyitotta meg, jelképesen a versenyt indító gomb közös megnyomásával. A rendezvényen részt vett Pölöskei Gáborné szakterületért felelős helyettes államtitkár, valamint a témában érintett szakpolitikusok, vállalkozások képviselői és intézményvezetők, pedagógusok.

A rendezvény egyik legnagyobb előnye, hogy a pályaorientációt köti össze a hazai és nemzetközi elismerést nyújtó szakmai versenyekkel. A területi kamarák szervezésében több mint 9000 általános és középiskolai tanuló látogatta meg az eseményt, akiknek 70%-a még pályaválasztás előtt áll. A tanulók a verseny megtekintése mellett, interaktív módon kipróbálhatták a különböző szakmákat, valamint gyakorlatorientált tárlatvezetésen is részt vehettek. A rendezvény iránti egyre növekvő érdeklődést, a látogatószám növekedése mellett az évtizedes hagyományokra támaszkodó rendezvényen bemutatott szakmák növekvő száma is jelzi.

A Fesztivál során, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjére is sor került, ahol – a szakmák legjobbjai, Magyarország legtehetségesebb, legjobb 236 tanulója mérhette össze tudását. A versenyen helyezést elérők teljes listája innen érhető el. A fesztivál célja, hogy növekedjen a szakmák társadalmi presztízse, vonzereje és elfogadottsága.

A Szakma Sztár 2018 Fesztivál valódi örömünnepe volt a szakképzésnek, látványos bemutatója mindannak, ahol diákok százai nem pusztán szakmát tanulnak, de hivatást is találnak középiskolás éveik alatt.

További információk találhatóak a következő linkeken:


A Szakma Sztáron készült tudósítás a következő linken található:


NSZFH Kommunikáció


Ma tartották az ágazati és ágazaton kívüli írásbeli szakmai érettségiket a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban.

Idén 27.215 diák indult neki a megmérettetésnek, 25.379 fő középszinten összesen 37 vizsgatantárgyból, 1.836 fő emelt szinten összesen 29 vizsgatantárgyból vizsgázott. Legtöbben középszinten a tavalyi évhez hasonlóan informatikai, valamint közgazdasági ismeretek tantárgyból vizsgáztak, míg emelt szinten a közgazdasági ismeretek, valamint az egészségügyi ismeretek voltak a legnépszerűbbek.

A 2017-ben indult új rendszer legfontosabb ismérve, hogy akik sikeresen teljesítik a vizsgakövetelményeket, szakmát is szereznek, hiszen érettségi bizonyítványukba záradék kerül, amely tanúsítja szakképzettségüket, továbbá meghatározott munkakör betöltésére jogosítja fel a végzett diákokat.

A szakmai érettségi másik nagy előnye, hogy megszerzésével egy év alatt elérhetővé válik a technikusi szakképesítés, amely új távlatokat nyit meg a most érettségizők előtt. Számos diák azonban még ennél is fontosabbnak tartja, hogy a szakmai érettségi megszerzése egyúttal többletpontot jelenthet számukra a felsőoktatásba történő jelentkezés esetén.

Idén közel 10%-kal többen tesznek ágazati szakmai érettségi vizsgát, mint az elmúlt tanévben.

szakmai érettségi 2018
Forrás: MTI

NSZFH Kommunikáció


A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 14. § (3) szerint a Szakképzési Hídprogramban közreműködő intézményeket a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter (valamint – az általuk fenntartott szakképző iskolák tekintetében – az agrárpolitikáért felelős miniszter) jelöli ki.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter a Szakképzési Hídprogramot a 2018/19. tanévben megvalósító intézményeket az alábbiak szerint jelöli ki:


A 2018-as Szakmák Éjszakája központi rendezvényének a Debreceni Szakképzési Centrum adott otthont. A 11 tagintézmény, valamint a csatlakozó vállalkozások által kínált szakmák kipróbálására és bemutatására, egy külső helyszínre tervezett sétáló övezetben várták a látogatókat összesen 65 féle programmal. A rendezvényt Pölöskei Gáborné a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Komolay Szabolcs alpolgármester úr nyitották meg.

Debrecenben a Szakmák Éjszakáját megelőzte a Visegrádi országok (V4) Digitális Szakképzési Konferenciája melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium közreműködésével szervezett meg a Szakképzési Centrum a Kölcsey Központban. A konferencia résztvevői megismerkedhettek a debreceni jó gyakorlatok mellett a Visegrádi négyek szakértőinek előadásában a külföldi digitális szakképzési tapasztalatokkal is.

A Szakmák Éjszakájának budapesti kiemelt rendezvénye a CONSTRUMA 2018 kiállítással egybekötött Szakmalandia elnevezésű program volt, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezésében.

A legtöbb látogatót, több mint 3500 érdeklődőt az Egri Szakképzési Centrum fogadta, valamint a Centrumok több mint felében nőtt az érdeklődés a korábbi évekhez képest is.

Az idei évben 167 településen, 456 intézményben, összesen 4581 program várták a látogatókat izgalmas, szórakoztató szakmakipróbáló és szakmanépszerűsítő programokkal.

A legtöbb látogatót fogadó szakképzési centrumok az idei évben:

  • Egri Szakképzési Centrum: 3576 látogató
  • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum: 3500 látogató
  • Székesfehérvári Szakképzési Centrum: 3380 látogató


A korábbi évek tapasztalatai alapján idén számos napközbeni kísérő programmal is várták az érdeklődőket. Szeged, Székesfehérvár és Berettyóújfalu centrumai a települések közterületein flashmob-bal hívták fel a figyelmet a programokra. További újdonságként idén különleges helyszínek is csatlakoztak a rendezvényhez, hotelek és kórházak is megnyitották kapuikat a látogatók felé. A mórahalmi Colosseum Hotel (Szegedi SZC), a sárospataki Hotel Bodrog Wellness (Szerencsi SZC), a pécsi Hotel Palatinus Center (Pécsi SZC), és a Danubius Hotel Flamenco is (Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC) csatlakozott a rendezvényhez. Idén 3 kórház szervezett programokat: önállóan a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, a Dunaújvárosi SZC-vel együttműködve a Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet.

A 2018. évi látogatói részvétel bebizonyította a programsorozat sikerességét, a szakma-népszerűsítés eredménye várhatóan a tanulói létszámokban is megmutatkozik az elkövetkezendő években.


A szakmaszerkezeti döntésről


A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban: Szt.) 84. §-a értelmében a Kormány hozza meg a megyei fejlesztési és képzési bizottságok (a továbbiakban: mfkb-k) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tett javaslatokon alapuló szakmaszerkezeti döntést fenntartókra lebontva. A döntés betartása feltétele a teljes állami támogatásnak.

A döntésben foglaltak a rendszer valamennyi résztvevőjére egyaránt vonatkoznak és kötelező érvényűek mindenkire, aki állami támogatást kíván igénybe venni szakképzési feladatai ellátásához. A döntésben foglaltak megszegése jogosulatlan igénylésnek minősül és szankcionálható.

A korábbi éveknek megfelelően a 2019/2020. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntés is – megyékre, fővárosra és fenntartókra lebontva – tartalmazza valamennyi államilag támogatott iskolai rendszerű szakképzést, azaz a szakképesítéseket és a 9. évfolyamos szakgimnáziumi beiskolázás tekintetében az ágazatokat és a szakközépiskolában folyó érettségi vizsgára felkészítő kétéves képzést.

A korábbi évekhez képest változásként jelenik meg, hogy a 2019/2020. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntés előkészítésének első lépéseként az mfkb-k és az EMMI csupán két támogatási kategóriára tette meg javaslatát mégpedig, a korlátozottan támogatott (K) és a nem támogatott (N) kategóriára.

A szakmaszerkezeti döntés létrehozása során a korlátozottan támogatott kategória esetén meghatározásra kerülnek megyénként és fenntartónként az állami költségvetési hozzájárulásba részesíthető keretszámok, azonban ezek kialakításához, az igények maximális kezelése érdekében, a fenntartóknak mindegyik említett kategóriában lehetősége van az indítani kívánt képzések tekintetében vállalásaikat jelezni.

Tovább: https://www.nive.hu/mfkb2018/

A Szakmák Éjszakája az egyetlen olyan rendezvény az országban, amely külön, a felnőttek részére szóló programokkal is várja a látogatókat, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy kortól függetlenül mindenki megtalálhassa a leginkább hozzáillő szakmát.