A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a GINOP Plusz-5.3.1-23-2023-00001 kiemelt projekt keretében ismét meghirdeti az „Apáczai ösztöndíjprogram” pályázatát a 2023/2024. tanév II. félévére.

A pályázatok beadásának feltételeiről a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal nive.hu honlapján, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. ikk.hu honlapján, valamint a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerben, a KRÉTA Tudásbázis oldalán közzétett „Pályázati kiírás és szabályzat 2023/2024. tanév II. félév” dokumentum nyújt részletes tájékoztatást.

A pályázat benyújtására nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező szakképző iskola és technikum 9., 10., 11. és 12. évfolyamának tanulói jogosultak.

A rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján jogosult tanulók a KRÉTA rendszer elektronikus pályázati felületén 2024. január 11. (csütörtök) és február 8. (csütörtök) 23:59 perc között nyújthatják be pályázatukat.

A hátrányos helyzet fennállása a pályázat benyújtásakor, vagy az azt megelőző öt évben (2019-2023) kiállított határozat alapján, a jó tanulmányi eredmény a pályázat benyújtását közvetlenül megelőző tanév év végi bizonyítványa alapján igazolható.

A tanuló havi támogatásának összege a tanulmányi eredménnyel arányosan meghatározott.

Az anyagi ösztönzés mellett – mentorok bevonásával – tehetséggondozó támogatást is biztosít a projekt a támogatási időszak teljes időtartamában. Az intézmény által kiállított Mentori támogató nyilatkozatot a pályázathoz csatolni szükséges.

A pályázati lehetőséget az „Apáczai ösztöndíjprogram” című GINOP Plusz-5.3.1-23-2023-00001 azonosítószámú kiemelt projekt biztosítja.

A pályázat forrását az Európai Szociális Alap Plusz és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A pályázati feltételekről részletes tájékoztatást nyújtó „Pályázati kiírás és szabályzat” az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el!

A pályázattal kapcsolatosan felmerülő kérdésekkel az Apáczai Ügyfélszolgálathoz az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen fordulhatnak.

Idén folytatódik a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogató Apáczai Ösztöndíjprogram, amely akár havi 34 ezer forint összeggel támogatja a hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű tanulókat 7-19 hónapon keresztül. A 6,2 milliárd forint keretösszegű program az anyagi ösztönzés mellett - mentorok bevonásával - tehetséggondozó támogatást is biztosít a fiatalok számára.


Tovább >>

SAJTÓKÖZLEMÉNY


A 2023. évi kétlépcsős bérfejlesztést követően a 2024. évben is tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére. A béremelés alapelve az, hogy a szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban kell növelni a pedagógusok illetménye emelésének mértékével. A 2023 decemberében bejelentett 10 százalékos béremeléshez képest átlagosan 32,2 százalékos emelés valósul meg.

Tovább >>



Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – eleget téve a 2023. évi téli igazgatási szünet elrendeléséről szóló 407/2023. (VIII. 30.) Kormányrendeletben foglaltaknak – 2023. december 27. napjától 2024. január 1. napjáig igazgatási szünetet tart. Ebben az időszakban a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás sem működik, így elektronikus levelét is csak ezt követően kezeljük.

Tájékoztatjuk, hogy az igazgatási szünet időtartama nem számít bele
a) a kormányzati igazgatási szervek előtt folyó hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe,
b) azon bírósági eljárások határidejébe, amelyekben kormányzati igazgatási szerv félként vesz részt,
c) a közigazgatási per indítására szolgáló határidőbe,
d) a kormányzati igazgatási szerv által megkötött szerződésben meghatározott kötelezettség szerződésszerű teljesítésének határidejébe.

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

2023.11.16-án a Kormány a 1499/2023. (XI. 16.) Korm. határozattal elfogadta
a felülvizsgált Szakképzés 4.0 stratégiát és a kapcsolódó Cselekvési tervet.

A dokumentumok elérhetők a következő helyen:
Hatályos Szakképzés 4.0 Stratégia és Cselekvési terv

 

Tovább >>






A nemzeti ünnep alkalmával elismerésben részesültek szakképzésben dolgozók.

Szakképzésben oktatók, dolgozók vehettek át elismeréseket a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából 2023. október 26-án. Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár és Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár 25 szakember részére adta át a Miniszter Elismerő Oklevelét, díjazva ezzel a szakképzésben végzett eredményes és példamutató munkájukat. Az elismerésben részesülők között szakoktató, közismereti tantárgyat oktató, vezető, valamint egy munkacsoport is volt.

Hankó Balázs államtitkár beszédében 56 szellemiségét érintve a szuverén államiság megteremtését hangsúlyozta, amelyben az egyik legfontosabb sarokkő a szakképzést. Hozzátette: a megújított szakképzési rendszerben a diákok versenyképes tudást kaphatnak, és első kézből tapasztalhatják meg a piaci szereplőkkel, felsőoktatási intézményekkel való együttműködés előnyeit. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár megköszönte a szakképzésben oktatók, dolgozók munkáját, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a szakképzési rendszer átfogó, sikeres megújítása. Az eseményt részvételével megtisztelte Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke is.

A Miniszter Elismerő Oklevele adományozható annak a természetes személynek, munkacsoportnak, közösségnek, aki vagy amely a minisztériumban vagy a miniszter ágazati irányítása, felügyelete alá tartozó intézményben, szervnél, gazdasági társaságnál, illetve a miniszter felügyelete alá tartozó ágazatok területén tevékenykedő szervezetnél a szakmai munkáját huzamos ideig színvonalasan végzi, vagy a szerv eredményes működése szempontjából fontos szakmai feladat végrehajtásában szerez érdemeket.

A díjazottak listája:


Szám Név Titulus Munkahely
1 Balázsné Szabó Erzsébet igazgató-helyettes Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum
2 Bálint Róbert informatika oktató Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum
3 Békési-Blahó Orsolya Ágnes igazgató-helyettes Budapesti Komplex SZC Kézművesipari Technikum
4 Benedek Tibor igazgató-helyettes Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium
5 Bodroginé Dócs Andrea igazgató-helyettes Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium
6 Braun Éva magyar-történelem oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
7 Diószegi Sándorné közgazdász szakoktató Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum
8 Hegyiné Závori Szilvia angol nyelv és történelem oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
9 Herczku István közlekedésgépészeti szakoktató Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium
10 Horváth Klára igazgató-helyettes Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium
11 Karikó-Tóth Tamás programozás oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
12 Kunczné Martin Regina igazgató-helyettes Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium
13 Lucskai Emese élelmiszeripari szakoktató, angol nyelv oktató Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium
14 Luterán Lajos oktató, tanüzem működéséért felelős vezető Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola
15 Maczik Mihály András igazgató Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium
16 Nagy Annamária matematika oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
17 Nagy Tibor Imre igazgató-helyettes Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium
18 Radnótiné Lőrincz Edit elektronika, elektrotechnika szakoktató Baranya Vármegyei SZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikum
19 Soós Istvánné testnevelés oktató Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
20 Soósné Varga Lia német nyelv oktató Budapesti Műszaki SZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
21 Szabóné Trum Tünde Emese igazgató Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola
22 Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium Turizmus- Vendéglátás Munkacsoportja munkacsoport Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium
23 Uhrin Györgyi biológia-kémia oktató Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium
24 Várkonyi István faipari szakoktató Hódmezővásárhelyi SZC Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
25 Zsoldos László igazgató-helyettes Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium

Forrás: KIM


Sikeresen lezárultak az őszi időszak szakmai vizsgái is, amelyek már szinte teljes egészében interaktív formában valósultak meg. A szakmai elméleti vizsgák esetében a papíralapú számonkéréseket májustól váltották fel a számítógépen végezhető, interaktív vizsgák.
Októberben 130 szakmában összesen 6655-en tettek vizsgát az ország egész területén, ebből 6223-an már digitális formában. Egyedül a kifutó rendszerű szakmák képeznek kivételt az elektronikus vizsgarendszer alól.
A digitális fejlesztéssel a vizsgák teljesen papírmentessé, a kiértékelések pedig gyorsabbá váltak. A tapasztalatok az őszi időszakban is pozitívak, a feladatok kitöltése mindenhol zökkenőmentesen zajlott.

Októberben legtöbben villanyszerelő szakmában vizsgáztak (825 fő), a második legnépszerűbb a kereskedelmi értékesítő (518 fő), míg a harmadik helyen a gépi és CNC forgácsoló szakma (246 fő) végzett. Emellett sokan vizsgáztak pincér-vendégtéri szakember, cukrász, logisztikai technikus és burkoló szakmákból is.

Az elméleti interaktív vizsgákat a 2020-ban bevezetett projektvizsga forma egészíti ki, amely az új szakképzési rendszerben már egy komplex gyakorlatorientált számonkérést jelent projektfeladatok megvalósításán keresztül.


A Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 2023. október 6-án – négy év kihagyás után –, újra megrendezte országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központjában. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jogutódjának, az OTIO-nak a díjazottjai Visegrádon, a rendezvény immáron 19. alkalommal biztosított lehetőséget a tagoknak a kapcsolatépítésre.

A találkozó moderátora Ivánka Gábor, MAFITUD elnök volt, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a jövő generációjának nem is lehetne jobb példaképet találni, mint Karikó Katalin, aki első magyar nőként Nobel-díjban részesült. A hősök köztünk járnak, hiszen a professzorasszony a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjkiosztó gáláján inspiráló beszédet mondott a jelenlévőknek és a díjkiosztásban is segédkezett, ezzel életre szóló élményt nyújtva a versenyzőknek.

Ivánka Gábor után Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök és Ivánka Gábor, MAFITUD elnök megköszönték Pomezanski György, távozó zsűritag állhatatos munkáját, aki a kezdetektől kísérte és segítette az ifjú tehetségek fejlődését.

Az esemény fénypontja közé tartozott Dr. Volk Balázs, az Egis Gyógyszergyár Zrt. hatóanyagfejlesztési igazgatójának előadása, amelyben kiemelte a tudományos kutatás és innováció fontosságát a gyógyszergyártás területén. Dr. Volk Balázs egyébként többek között a 1. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja volt.

Ezután Laskai Szilveszter, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia 1. díjasa, Balázs Gábor Gergő, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa, Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa, valamint Lám István, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. díjasa, a Tresorit társalapítója, igazgatósági tagja is ismertette az eredményeit.

A Társaság elkötelezett az ifjú tehetségek támogatása és ösztönzése iránt, és hallgatva ezeket a sikeres fiatalokat, okkal reménykedik, hogy a jövőben további kiemelkedő eredmények születnek a hazai tudományos és innovációs közösségben, folytatva a magyar tudósok nemzetközi sikereinek hagyományait, mint azt a 2023. évi Nobel-díjak odaítélésénél is bizonyított.

Forrás: MAFITUD

Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, melyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában.
A EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, melyből 1 bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) 1 fő magyar versenyző mérettette meg magát.
Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyertékAz összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbja lettek.

Kép forrása:MKIK

Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmes lett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.

Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

Kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményért további 7 versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok:

Perge Zsolt fodrász
Zalányi Bence bútorasztalos
Szabó Bence villanyszerelő
Bősze Eszter virágkötő
Ölbei Zsolt autószerelő
Nagyfi Máté grafikus
Adamcsek Gergely és Tóth Levente kertépítők

További eredmények:
Lakos Bence szoftverfejlesztő 2. hely (bemutató szakma)
Lampert Benedek ács 6. hely
Skultéti Zita pék 9. hely
Hambalgó Ferenc nehézgép-szerelő 8. hely
Nagy Richárd kőfaragó 7. hely

Gratulálunk a sikerekhez!

Kép forrása: MKIK

    

                 Kép forrása: MKIK                                                                                                                               Kép forrása: MKIK

Kép forrása: MTI