Hirek

Kolozsváron, 2014. október 30-án valósult meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész támogatásával „A duális szakképzés lehetőségei az erdélyi szórványban” című konferencia, melynek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kara adott otthont.
A konferencia egyik célja volt, hogy folytatódjék a magyarországi és az erdélyi magyar szakemberek között már rendszeressé vált eszmecsere az anyanyelvi szakképzésről, a duális szakképzés bevezetésének és kiterjesztésének állapotáról, illetve hogy integrálódjék az eddigi párbeszédbe a felsőoktatási szakképzés, mint a munkaerő-piac prioritásait figyelembe vevő, teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének egyik fő irányvonala. E témákat most különleges szemszögből nézve dolgozták fel a konferencia résztvevői: az erdélyi szórványterületeken zajló folyamatokat vizsgálták előadásokon, majd az elhangzott előadásokról folytatott kerekasztal-beszélgetéseken keresztül.


tovább »

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról szóló 328/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet és az egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 136/2014. (IV. 24.) Korm. rendelet rendelkezéseit figyelembe véve tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a 2014. február 01 – 2014. május 31. időszakra vonatkozó elszámolásokat, valamint a 2014. június 01 – 2014. augusztus 31. terjedő időszakra vonatkozó igénybejelentéseket, az eddigi eljárásrendnek megfelelően kell benyújtaniuk.

A 136/2014. (IV. 24.) megjelent Korm. rendelet módosította az elszámolásra és igénybejelentésre vonatkozó határidőket, intézményünk szeptember hónaptól kezdődően vezeti be.
tovább »


A Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész 2013. évi decentralizált beruházási keretéből finanszírozandó, a szakképzés tárgyi feltételeinek fejlesztésére irányuló beruházások támogatására vonatkozó, az elszámolások elkészítését segítő program a mai naptól elérhető.

 


tovább »


Az iskolai rendszerű szakképzésben ellátott feladatok után a szakképző iskola nem állami fenntartója a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 84. § (7) bekezdése szerint akkor jogosult költségvetési hozzájárulásra, ha a fővárosi, megyei kormányhivatallal szakképzési megállapodást kötött.
A szakképzési megállapodásról szóló 314/2013 (VIII. 28.) kormányrendelet 10. § (1) bekezdése értelmében Hivatalunk szakképzési megállapodás-mintát bocsát a fenntartók rendelkezésére, mely az alábbiakban található.
További információk kérhetők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

tovább »

TÁMOP 2.2.1-12/1-2012-0001 kiemelt projekt

A TÁMOP 2.2.1-12/1-2012-0001 kódszámú, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló kiemelt projekt feladata a szak- és felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztése.
A projekt szakértők bevonását tervezi a hatósági képesítések új rendszerének kialakításához.
Kérjük, olvassa el tájékoztatónkat, és amennyiben a leírtak felkeltették érdeklődését, jelentkezzen legkésőbb 2014. május 30-ig a projektgazda Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakértői listájára a megadott elérhetőségeken.
tovább »

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak-és Felnőttképzési Igazgatósága a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából az elmúlt tanévhez hasonlóan Országos Szak-és Felnőttképzési Tanévnyitót szervez.

A rendezvényre meghívást kapnak az intézményvezetők és iskolafenntartók mellett a szakképesítésért felelős tárcák és az érdekelt szervezetek képviselői is. A rendezvény a kezdődő tanév legfontosabb feladatairól és a szak-és felnőttképzés aktuális kérdéseiről ad tájékoztatást.

Időpont: 2014. augusztus 28. csütörtök 10:00 óra
Helyszín: Miskolci Egyetem, Díszaula (3515 Miskolc, Egyetem út).

Regisztráció lezárult!

tovább »


A Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve és egyetértésben a felnőttképzési programok előzetes minősítése a következők szerint folytatható:

A felnőttképzési szakértői és a felnőttképzési programszakértői tevékenység folytatásának részletes szabályairól szóló 14/2014. (III. 31.) NGM rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja, valamint 1. § (3) bekezdése szerinti azon felnőttképzési szakértők, vagy felnőttképzési programszakértők, akiket a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 7. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásba vett, az új nyilvántartásban szereplő szakterületükön a felnőttképzési programok előzetes minősítését végezhetik addig, amíg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal a 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdésében meghatározott ajánlási listát közzé nem teszi. Az ajánlási lista közzétételét követően a képzési programok előzetes minősítése kizárólag a 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően végezhető.


Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2014. július 07-i napon közzétételre került a képzési programok előzetes minősítését végezhető szakértőket tartalmazó ajánlási lista, amely 2014. július 15-től lép hatályba. Az ajánlási lista megtalálható a honlapunkon az alábbi helyen:
Főoldal / Felnőttképzés / Felnőttképzési Szakértői Bizottság (FSZB) / Tájékoztató – Ajánlási lista

A 2014. április 28-i dátummal a honlapunkon szereplő ajánlási lista közleményben foglaltak és a felnőttképzési tevékenység folytatásához szükséges engedélyezési eljárásra és követelményrendszerre, a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásának vezetésére, valamint a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzésről szóló 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdése alapján 2014. július 15-től a képzési program előzetes minősítését olyan felnőttképzési szakértő vagy felnőttképzési programszakértő végezheti, aki szerepel az NMH által vezetett ajánlási listán.


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész decentralizált kerete terhére kiírt pályázatról a nemzetgazdasági miniszter meghozta döntését.
A nyertesek nevét és a megítélt támogatás összegét az itt található táblázat tartalmazza.


Tájékoztatom, hogy a szakmai vizsgadokumentumok forgalmazását jelenleg végző CODEX Értékpapírnyomda Zrt. szerződése 2014. június 30-án lejár.
A fennálló szerződés alapján a nyomda kizárólag a 2014. június 30-ig beérkezett megrendeléseket teljesítheti. A szakmai vizsgadokumentumok további biztosítása érdekében megtörténtek az előkészületek a forgalmazási feladatokat a következő időszakban (előreláthatólag 2017. június 30-ig) ellátó szervezet közbeszerzési eljárás keretében történő kiválasztására.
Tekintettel azonban a közelgő nyári időszakra előfordulhat, hogy az eljárás lefolytatása és a szerződéskötés dátumai kitolódnak, így a forgalmazási feladatokat továbbiakban ellátó szervezet előreláthatóan csak 2014. őszétől tudja majd a vizsgadokumentumokat biztosítani.
Kérem ezért, hogy amennyiben 2014. július-augusztus-szeptember hónapokban (komplex) szakmai vizsga szervezését tervezi, úgy a központi vizsgadokumentumok megrendeléséről 2014. június 30-ig szíveskedjék gondoskodni.


A szakképzési megállapodásról szóló 314/2013 (VIII. 28.) kormányrendelet 6. § (6) bekezdése értelmében az állami szakképzési és felnőttképzési szerv honlapján nyilvánosságra hozza a hatályos szakképzési megállapodásokat, mely a 2013/2014. tanévre megkötött szakképzési megállapodások kiegészítése vonatkozásában, megyei bontásban a kormányhivatalok által szolgáltatott adatok alapján az alábbi Excel táblázatokban tekinthető meg.

Tovább »