Hirek


A GINOP-6.1.1-15 kódszámú „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című kiemelt projekt célja, hogy ösztönözze az alacsony iskolai végzettséggel, munkaerőpiacon keresett kompetenciával vagy szakképesítéssel nem rendelkező felnőtt lakosság, kiemelten a közfoglalkoztatottak részvételét az oktatásban, képzésben, és lehetőséget biztosítson számukra a munkaerő-piaci szempontból releváns képzettség, ismeretek, készségek, kompetenciák megszerzésére. A kiemelt projekt megvalósítója a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Belügyminisztérium, valamint 18 megyei kormányhivatal (Pest Megyei Kormányhivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala kivételével) alkotta Konzorcium.

A képző intézmények 2016. december 21-én 14:00 óráig nyújthatnak be ajánlatot a területileg illetékes kormányhivatalnál. Tovább »


A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló 252/2016. (VIII. 24.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése értelmében a szakgimnáziumi tanulmányokat folytató tanulók az alábbi esetekben jogosultak ösztöndíjra:

  • a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 12. § (1) bekezdése alapján érettségi végzettséghez kötött, a szakmai érettségi vizsga ágazatához tartozó, hiány-szakképesítésnek minősülő szakképesítés szakmai vizsgájára felkészítő tizenharmadik évfolyamon,
  • az Nkt. 12. § (4) bekezdése alapján érettségi végzettséghez kötött, a szakmai érettségi vizsga ágazatához nem tartozó – a tizenharmadik vagy tizennegyedik évfolyam valamelyikére vonatkozóan hiány-szakképesítésnek minősülő – szakképesítés szakmai vizsgájára felkészítő tizennegyedik évfolyamon.

 

Tisztelt Ügyfelünk!


Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján található szakmai programkövetelmények azonosító számai módosításra kerültek. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az azonosító szám módosulása miatt a „B” képzési körben engedélyezett képzési programokban is el kell végezni a módosítást. (Ha tartalmi módosítás is történik, abban az esetben legkésőbb a képzés megkezdésének napján fel kell tölteni a https://felnottkepzesiengedely.munka.hu felületen a főmenüben található Módosított programok feltöltése elnevezésű oldalra.)


NSZFH

Tisztelt Ügyfelünk!

A 2016. január 1-től hatályos, a felnőttképzési tevékenység folytatásához szükséges engedélyezési eljárásra és követelményrendszerre, a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásának vezetésére, valamint a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzésről szóló 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 15. § (4) bekezdése szerint a felnőttképzést folytató intézmény a módosított képzési programot – legkésőbb a képzési program alapján megvalósuló képzés megkezdésének napján – elektronikus úton megküldi az NSZFH-nak. Tovább »


Tisztelt Képző Intézmények!

A GINOP-6.1.1-15 kódszámú „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című kiemelt projekt ajánlattételi felhívására beérkező ajánlatokról az Értékelő Bizottság 2016. november 28. napján meghozta döntését.
Az alábbi mellékletben letölthető a projekt keretében 2016. december 1-jétől indítandó képzések jegyzéke.

Tovább »


2016. augusztus 25-én a Magyar Közlöny 125. számában megjelent a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló 252/2016. (VIII. 24.) Korm. rendelet, melynek 2016. szeptember 1-jei hatályba lépésével a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról szóló 328/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet hatályát veszti.


2016. október 27-én a Magyar Közlöny 165. számában megjelent a Szakképzési Hídprogramban részt vevő tanulók ösztöndíjáról, valamint a részt vevő pedagógusok pótlékáról szóló 322/2016. (X. 27.) Korm. rendelet, mely 2016. november 04-én lépett hatályba, mely alapján a Szakképzési Hídprogram közreműködő szakképző iskola (szakképzési centrum vagy szakképző iskola) a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprésze terhére a pedagógus pótlék és a tanulói ösztöndíj biztosításának céljából támogatásra jogosult. A szakképző iskolát az ösztöndíj folyósításából eredő többletfeladatai ellátására és az ezzel összefüggésben felmerülő költségek fedezetére az általa kifizetett ösztöndíj 2 százalékának megfelelő lebonyolítási díj illeti meg. A szakképző iskola a Korm. rendeletben meghatározott feladatai ellátásához szükséges forrás igényléséhez a Korm. rendelet 2. melléklet szerinti igénylő lapot 2016. november 11. napjáig köteles benyújtani a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal részére.

Tovább »


A 2016/2017. tanévben bevezetésre kerülő szakképzési rendszerhez, és az Országos Képzési Jegyzék változásaihoz igazodóan megjelentek a szakképesítésekért felelős miniszterek szakmai és vizsgakövetelményeket kiadó, módosító rendeletei.
Tovább »


A 2017. májustól kötelező ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak jogszabályokban kiadott, 2017. január 1-jétől hatályos emelt szintű általános és részletes követelményei alapján emelt szintű írásbeli, szóbeli és központi gyakorlati mintatételek és mintafeladatok továbbá a középszintű általános követelményei alapján középszintű írásbeli és központi gyakorlati mintafeladatok kidolgozásáról gondoskodtunk, melyek az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet módosításáról szóló 19/2016. (VIII. 23.) EMMI rendeletben található vizsgakövetelmények és vizsgaleírások alapján készültek. A 40/2002. (V. 24.) OM rendeletből a 2017. január 1-jétől hatályos ágazati szakmai vizsgatárgyak részletes követelményei és a vizsgaleírás külön fájlokban megtalálhatók az OH honlapján, az alábbi linken:

http://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/altalanos_tajekoztatas/vizsgatargyak_2017tol

A részletes követelmények és a vizsgaleírás alapján a felkészítést, felkészülést segítő mintafeladatok, mintatételek honlapunkon a Vizsgák menüpontban „Szóbeli mintatételek és írásbeli mintafeladatok az ágazati szakmai vizsgatárgyak emelt szintű vizsgáihoz” és az „Írásbeli mintafeladatok az ágazati szakmai vizsgatárgyak középszintű vizsgáihoz” címszó alatt érhetők el.


Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet 1. melléklete tartalmazza a 2016. szeptember 1. napjától indítható képzések jegyzékét (a továbbiakban: OKJ).
A módosító rendelet 2016.03.04. napján lépett hatályba, mely 9. § (13) bekezdése értelmében a 2016. augusztus 31-ig megkezdett iskolarendszeren kívüli képzéseket a 2016. január 1-jén hatályos OKJ, továbbá a szakmai és vizsgakövetelmények, valamint kerettantervek szerint kell befejezni. A kivételről a (16) bekezdés rendelkezik.
Fentiek alapján 2016. szeptember 1-jét követően – kivéve a (16) bekezdésben foglaltakat – kizárólag az új OKJ szerint indítható képzés.

Az OKJ jegyzék változása miatt az engedélyezési eljárással kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk: Tovább »

Megjelent a 311/2016. (X. 14.) Korm. rendelet
Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet,
valamint az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet módosításáról szóló 36/2015. (III. 6.) Korm. rendelet módosításáról

A 2016. szeptember 1-jével szakgimnáziummá átalakuló szakközépiskolában a 2017. május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban kell első ízben kötelező vizsgatárgyként az iskola ágazata szerinti szakmai vizsgatárgyból érettségi vizsgát tenni. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Kormányrendeletet módosító jogszabályban 38 ágazati vizsgatárgy és 8 ágazaton kívüli vizsgatárgy középszintű általános érettségi vizsgakövetelménye jelent meg.
Tovább »


A szakképzési kerettantervekről szóló 30/2016. (VIII. 31.) NGM rendelet mellékleteiben szereplő, a 2016/2017. tanévben bevezetésre kerülő új szakképzési intézményi és oktatási rendszerhez, valamint az Országos Képzési Jegyzék változásaihoz illeszkedő szakképzési kerettantervek elérhetők:
Tovább »