Hirek

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal EPALE Nemzeti Támogató Szolgálata, a Tempus Közalapítvány és a MellearN Egyesület közös szakmai konferenciát szervez „Hálózati együttműködések a felnőttkori tanulás terén” címmel.

A rendezvény ideje: 2017. december 7.
Helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Tovább »

A Duna Transznacionális Program keretében az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló projekt átfogó célja a hatékony és munkaerőpiaci igényeket kiszolgáló szakképzés meghonosítása a Duna régió országaiban a szakképzésben érdekelt helyi szereplők kapacitásfejlesztése révén, jelentősen hozzájárulva a térség intelligens fejlődéséhez.


Idén harmadszor került sor a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválra.

A rendezvény helyszínein meghatározott sorrendben látogatták végig a kiállítókat a diákok. A budapesti esemény Szujó Zoltán és az Óbudai Egyetem adjunktusának bemutatójával indult.
Ezt követően az ágazatoknak megfelelő box utcákban a fiatalok találkoztak a cégekkel, iskolákkal, ahol élményalapon ismerkedhettek meg az ágazatokkal, szakmákkal. A box utcák mellett "műszer simogató", kompetencia tükör, játékok (selfi-like, helyszíni nyereményjátékok) színesítették a programokat.

Részletek az esemény honlapján: http://miapalya.mee.hu/mi_ez_a_fesztival

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg:

Az első európai szakképzési hét (2016.12.05-09) díjkiosztója a Szakképzési Hét legnagyobb eseménye volt, amelyen a szakoktatás és szakképzés kiválóságai is bemutatkoztak.

A következő díjkiosztóra a második európai szakképzési hét záróeseményén 2017. november 24-én kerül sor, a díjakat Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos fogja átadni.

A díjkiosztón bemutatásra kerülnek a legjobb gyakorlatok az európai szakképzés területéről, ugyanakkor a díjak

Tovább »


Az Európai Bizottság támogatásával működő Eurodesk, EURES, Euroguidance, Europass hálózatok, valamint a Nemzeti Referencia Központ magyarországi képviselői 2017. november 27-én közös szakmai műhelynapot szerveznek Budapesten.

Időpont: 2017.11.27. 9.00-15.15

Helyszín: Budapest, Aquincum Hotel (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.)

A rendezvény célja, hogy a tanulási, munkavállalási, önkéntes vagy egyéb célú mobilitási tanácsadásban dolgozó szakembereknek kézzelfogható, mindennapi munkájában hasznosítható segédeszközöket nyújtson, valamint interaktív módon, konkrét, gyakorlati tapasztalatokat és módszertant mutasson be. A szakmai műhelynap fókuszában a mobilitás és foglalkoztathatóság áll majd.

A regisztráció határideje: 2017. november 20.

Regisztráció:
http://www.tka.hu/rendezveny/8493/navigator-2017-szakmai-muhelynap-a-foglalkoztathatosagert

Az Európai Unió idén is megrendezi a tavalyi siker után az Európai Szakképzési Hetet 2017. november 20 és 24 között!

A Szakképzés Európai Hetét az Európai Bizottság hirdette meg a szakképzés ismertté, vonzóbbá tétele céljából. A résztvevők Európa számos pontján egyszerre, egy időben ismerkedhetnek meg a különböző szakmákkal és szakképzési lehetőségekkel, a szakképzés innovatív oktatási gyakorlataival, valamint a duális képzés sajátosságaival. Szó esik a munkahelyi tanulási lehetőségekről, a vállalatok és az oktatás közötti együttműködésekről, továbbá számon jó gyakorlatot ismerhetnek meg a résztvevő diákok, szülők, cégek és szakemberek.

Részletek: https://szakkepzesihet.hu/index.php

magyar szakhét logo


Felhívjuk a szakképzésben tanuló bármely korosztály képviselőinek figyelmét, hogy vegyenek részt a Cedefop által kiírt fotópályázaton, és küldjenek be olyan fényképeket, amelyek a szakképzés világában szerzett kollektív élményeket mutatják be. A Cedefop pályázati kiírás (www.cedefop.europa.eu/CedefopPhotoAward) értelmében egyazon intézményből több különböző tanulói csoport is küldhet be pályázatot. A pályázatok beküldési határideje július 15, 23:59, közép-európai idő (CET) szerint. A részletes pályázati kiírás itt érhető el:
http://www.cedefop.europa.eu/en/content/cedefopphotoaward-2017-rules-and-application-form

A szakképzési kerettantervekről szóló 30/2016. (VIII. 31.) NGM rendelet a 24/2017. (VIII. 31.) NGM rendelettel módosításra került. A módosítással érintett szakképzési kerettanterveket word változatban elérhetik, ha a táblázatokban a szakképesítés nevére kattintanak. Az új és módosított kerettantervek hatályba lépésének időpontja 2017. szeptember 1-je, kivéve a 6. melléklet szerinti szakképzési kerettanterveket, melyeknek hatályba lépési idejét a rendelet 2018. szeptember 1-jében határozta meg. Tovább »

Idén is megtartották, immár a második alkalommal a Szakmák Éjszakáját a Szakképzési Centrumok és a csatlakozó intézmények, s a kedvezőtlen időjárás ellenére még többen látogatták meg a rendezvényeket, mint tavaly!

Szakmák éjszakájaIdén április 21-én nagy sikerrel zajlott le a Szakmák Éjszakája, az ország 151 településén, 456 helyszínen, 423 intézmény várta határainkon innen és túl a látogatókat, hogy megtapasztalhassák és megismerhessék a szakmák titkait. Bár az időjárás kedvezőtlen volt, 46 690 látogató vett részt a 4647 program valamelyikén, ez több, mint háromezerrel több volt, mint tavaly. Idén már 4 megyéről mondhatjuk el, hogy a lakosság majdnem 1%-a részt vett a rendezvényen.

Felnőttek számára az első és a második szakképesítés megszerzése levelező és esti munkarendben életkortól függetlenül, ingyenes. A szakképzési centrumokban a 2017/2018. tanévben induló első, második és további szakképesítés megszerzésére irányuló képzésekkel kapcsolatban tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) honlapján található szakképesítés kereső segítségével lehet kiválasztani azokat a képzéseket, amelyek iskolai rendszerben indulnak, felnőttoktatás keretében. A képzések a szakképzési centrumok tagintézményeiben döntően esti vagy levelező munkarendben szerveződnek. A szakképesítések mindegyike - beleértve a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. és II. szakképesítéseket is - a szakmai és vizsgakövetelményekben meghatározott komplex szakmai vizsgával zárulnak. A képzésekre való jelentkezésnek – minden szakképesítés esetében- a kormányrendelet által meghatározott keretszám szab határokat. A keretszámok meghatározása a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság javaslata alapján került kialakításra.

Nem csodaszer a külföldi egyetem és a csocsóasztal

Készségfejlesztés, rugalmasság, alázat, visszacsatolás – a III. Versenyképes Oktatás konferencia résztvevői ezeket a területeket fejlesztenék a versenyképes oktatás és munkaerőpiac érdekében

2017. május 4. – Több mint 200 vállalati, kormányzati és oktatatási szakértő, illetve diák találkozott ma a III. Versenyképes Oktatás Konferencián az InterContinental Hotelben, hogy együtt tekintsék át a munkaerőpiac oktatási rendszerrel szembeni elvárásait, a fejlesztendő területeket és az egyes szereplők közötti együttműködés lehetőségeit. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2015-ben indította el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) együttműködésével a Versenyképes Oktatás konferenciát, hogy párbeszédet alakítson ki a vállalatok, az oktatási intézmények és a kormányzat között, amely célja Magyarország hosszútávú munkaerő-piaci versenyképességének javítása.