Hirek


Az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny 27. alkalommal került megrendezésre, amelynek díjait 2018. június 05-én adták át Budapesten. A tavaly ősszel meghirdetett versenyre 14-20 év közötti fiatalok jelentkezhettek egyénileg, vagy két fős csapatokban. A megmérettetésen megosztott második helyezést ért el a Nyíregyházi Szakképzési Centrum csapata Underwater cyclops pályamunkájával, valamint megosztott harmadik helyezést Virtuális valóság bevezetése az amatőr csillagászatba pályamunkájával a Győri Műszaki Szakképzési Centrum tanulója.

2. helyezés: Underwater cyclops — víz alatti kutatórobot
Pályázók: Tóth Bence (2000), Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma, valamint Zsigó Miklós (2002), a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulói.
Felkészítő tanár: Zsigó Zsolt

1a1b

A fiatalok által fejlesztett víz alatti kutatórobot képes olyan tevékenységet is végezni, amelyekre egy búvár nem lenne képes, és mindezt költséghatékonyan. A vízi közművek szerves részét képző víztároló medencék karbantartása a vízi közmű szolgáltatók feladata. A medencéket a karbantartást megelőzően leengedik, megtörténik a hibafelmérés, ezután a medencét higiéniai okokból feltöltik. A karbantartás megtervezése után a tározókat újból leengedik, majd elvégzik az esetleges javítást, majd újra feltöltik. A pályázók által épített robot képes felmérni a tározóban keletkezett sérüléseket, majd archiválni azokat egy kamera segítségével, így több ezer köbméter víz leürítése kerülhető el.

3. helyezés: Virtuális valóság bevezetése az amatőr csillagászatba
Pályázó: Nagy Felícián (1998), a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulója
Felkészítő tanár: Németh Jenő

2a2b

A projekt egy távvezérelt csillagvizsgáló okosotthon rendszerrel, önműködő észlelésirányítással, adatelemző, tároló és megjelenítő egységgel, szórakoztató és kényelmi funkciókkal az automatikus észlelés idejére, intelligens fűtéssel-szellőzéssel és multimédia központtal. A világ bármely pontjáról élvezhető, virtuális, három dimenziós csillagászati távcsöves bemutató tartható élőben, egy fix helyen lévő távcsőről, továbbá észlelés végezhető, adatok gyűjthetőek, valamint asztrofotók is készíthetők. Napközben vagy éjszaka, ha nem áll rendelkezésre távcső, egy szemüveggel előhozható az otthoni csillagvizsgáló által látott égboltkép. Mindez pedig a következő generációs távcsöves bemutatókat jelentheti. Előadásokon, internetes társalgások során ahelyett, hogy az embert vinnénk a távcsőhöz, vagy a távcsövet az emberhez, a világháló által össze lehet kötni a felhasználót a termék funkciójával. Amatőr csillagászok remek eszköze lehet ez, valamint új oktatási platform, bemutatóeszköz, továbbá a távoli munkavégzésre, hobbiűzésre is teljes megoldást kínál, ráadásul élvezhető formában.

A díjazott fiatalok közül a legfiatalabb pályázónak járó Vodafone Magyarország Alapítvány 100.000 Ft-os egyösszegű Junior Ösztöndíját a tizenhat éves Zsigó Miklós a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 16 éves tanulója vehette át.

A szakképzésben tanuló diákok innovatív pályamunkáinak a hétköznapokban is gyakorlati hasznuk is van, hiszen használója pénzt, energiát, és időt takaríthat meg. Gratulálunk a díjazottaknak.


Május 18. az Internet Világnapja. A 2002 óta létező esemény egy nappal a Távközlés világnapja után következik a naptárban, ezzel is hangsúlyozva, hogy a két terület szorosan összefügg.

A modernkori szakképzés elképzelhetetlen a távközlés, az informatika és az internet nélkül. A szakmák mindegyikében szerepet kap a világháló, oktatásukban pedig elengedhetetlen mind az informatikai eszközök integrálása, mind pedig az internet mindennapi használata.

A XXI. századi szakképzés fejlesztésének alapjául szolgáló digitális eszközök biztosítása minden ország kiemelt feladata az Európai Unióban. A V4 országok részvételével a Nemzetgazdasági Minisztérium 2018. áprilisában Digitális Szakképzési Konferenciát szervezett a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködésével „Digitális Oktatás, Digitális Készségek, V4 országok a XXI. században” témában.

A Visegrádi négyek számára is fontos irány a szakképzés minőségének, valamint a digitális kompetenciák fejlesztésének biztosítása XXI. századi eszközökkel, amelyek között az internethasználat is jelentős szerepet kap. A rendezvényen a V4 országok képviselői Nyilatkozatban fogalmazták meg a Digitális Szakképzési Konferencia üzenetét.

A nyilatkozat innen érhető el.

NSZFH Kommunikáció

images


A szakképzésben szerzett tapasztalatok bemutatására hirdet fotópályázatot az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ), a szakképzésben tanuló diákok számára.

A szakképzés kiválóságának előmozdítása érdekében a Cedefop harmadik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát, a #CedefopPhotoAward-ot. A 2018-as verseny témája a tanulók tapasztalatainak előtérbe helyezése, érkezzenek akár az iskolarendszerű szakképzésből, akár szakmai továbbképzésből.

Nevezni csapatokban (max. 4 fő) lehet az Európai Unió országaiból, továbbá Norvégiából és Izlandról. A jelentkezőknek fényképes történet elkészítésével kell bemutatniuk a szakképzésben szerzett tapasztalataikat, amelyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló narratívával egészíthetnek ki, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A sikeresen pályázók közül kerülnek kiválasztásra azok, akik a bécsi Európai Szakképzési Héten vagy a tesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon vehetnek részt.

Jelentkezési határidő: 2018. július 15. 23:59 óráig
Jelentkezés módja: angol nyelvű jelentkezési lapok megküldése a
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

További információ, jelentkezési lap és segítségnyújtás magyar nyelven:
http://site.nive.hu/refernet/index.php/hu/hirek/144-cedefop-fotopalyazat-immaron-harmadik-alkalommal

ReferNet és NSZFH Kommunikáció


2018. május 15-16. között a Cedefop — Európai Szakképzés-fejlesztési Központ —ReferNet hálózata, valamint annak magyarországi partnere a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) először szervezte meg Budapesten a ReferNet regionális találkozóját.

A ReferNet a szakképzés témaköréhez kapcsolódó információk gyűjtésének, elemzésének és terjesztésének strukturált és decentralizált európai hálózata. Célja, hogy az Európai Unió tagországainak szakképzési rendszerei, a tagállamokban zajló fejlesztések és az alkalmazott szakpolitikák összehasonlításával információkat gyűjtsön és biztosítson. A Cedefop az Európai Unió háttérintézményeként az Európai Bizottság részére készít beszámolót a Refernet hálózat közreműködésével a magyarországi szakképzés helyzetéről.

A szakmai találkozón a Refernet hazai nemzeti képviselője Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a 18 országból érkezett résztvevőket. Nyitóelőadásában felhívta a figyelmet azon kihívásokra, amelyeket korunk gyorsan változó munkaerő-piaca támaszt a szak- és felnőttképzés területén. Kifejtette, hogy digitalizálódó és automatizálódó világunkban a magyar kormányzati stratégia kialakítása során kiemelt jelentőségű a humán erőforrás előtérbe helyezése. A gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen a képzett munkaerő, ezért a megfelelő stratégiák tervezéséhez a kormány nagy hangsúlyt fektet a vállalati szereplőkkel történő szoros együttműködésre.

A tervezés fő keretét az Ipar 4.0 stratégia adja, valamint az a – 2017 decemberében elfogadott – törvénycsomag, amely több intézkedés mellett az Ágazati Készségtanácsok létrehozásával segíti a vállalati igények megjelenését az oktatásban, valamint a gyakorlati oktatás erősítését a szak- és felnőttképzésben. Helyettes államtitkár asszony kiemelte az oktatás és a gazdaság szereplői közti együttműködés fontosságát a duális képzés kiterjesztése érdekében, valamint annak fontosságát, hogy a szakképzés keretében végző fiatalok modern és használható tudással rendelkezzenek. Mindemellett elengedhetetlen a felnőttképzés rugalmasabbá tétele, a meglévő készségek felmérése és validációja is, a hatékonyabb és célirányosabb képzések megvalósulása érdekében. A ReferNet hálózat a tapasztalatcserén túl az egyes tagállamok jó tapasztalatainak megosztásával segíti mind a magyarországi, mind az európai szakképzés népszerűbbé tételét.

Sylvie Bousquet a Cedefop képviseletében a ReferNet hálózat főkoordinátoraként üdvözölte a találkozó Budapesten történő megrendezését, hiszen az együttműködés 14 éve alatt most először került sor magyarországi rendezvényre. Köszöntötte a hálózat tagállamainak új koordinátorait, és a találkozó céljaként határozta meg, hogy a működés következő négyéves ciklusának (2020-2024) hatékony tervezéséhez ötleteket és javaslatokat szükséges megfogalmazni. Ennek érdekében, a plenáris előadásokon túl, a program nagy részét a partnerek közötti szakmai munkamegbeszélések alkották.

A délután folyamán Gömöriné Olasz Judit, a ReferNet magyarországi projektkoordinátora (NSZFH) ismertette a résztvevőkkel a magyarországi szak- és felnőttképzés rendszerét. A változatos szakmai tartalom része volt Gyarmati Robin (NSZFH) pályaorientációs témájú előadása, valamint Béda Bálint a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Szakgimnázium tanulójának bemutatója a robotikáról, egy általa programozott robot működésének szemléltetésével. Béda Bálint kooperáció kategóriában a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által meghirdetett Szakképzési Díj 2017. évi nyertese. A résztvevők megismerkedhettek továbbá a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma képzéseivel is, melyet az iskola tanulói a helyszínen mutattak be.

A rendezvény zárónapján Sylvie Bousquet, a Refernet hálózat főkoordinátoraként megköszönte mind a szervezők, mind a résztvevők hatékony munkáját, továbbá, hogy betekintést nyerhettek a magyar szakképzés és a magyar kultúra világába. Gömöriné Olasz Judit kiemelte a szervezetfejlesztési témákra létrehozott csoportmunkát, hiszen ezáltal a partnerországok megismerték egymás intézményeit, kihívásait és a közös problémákat, amelyek megoldására a jövőben együttesen kereshetnek megoldásokat.

NSZFH Kommunikáció


„Nem csak a gimnázium jó irány. Most felgyorsítjuk a szakközépiskola-szakgimnázium fejlesztési programot, az intézmények infrastruktúrája valóban elavult” –  mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Ösztöndíjprogram indulhat a szakközépiskolák és szakgimnáziumok tanárai számára, és „meg kell fontolni, hogy olyan diplomát adjunk ki, amelynek megszerzésével a hallgató egyúttal szaktanári oklevelet is kap, amennyiben vállalja a tanítást” – erről is beszélt Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Tovább »






„A jó szakma felér egy diplomával”

11. alkalommal rendezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár 2018 Fesztivált 2018. április 24-26. között a Hungexpón. A rendezvény a szakképzésben tanulók számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a verseny nyertesei lehetőséget kapnak Európa legrangosabb szakképzési versenyén, a Euro Skills-en való részvételre.

A Szakma Sztár 2018 Fesztivál megnyitóján Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke kiemelte, „Nemzeti érdek olyan országot építeni, ahol a munkának és a szaktudásnak becsülete van, ahol minden fiatalnak lehetősége van értékes szakmához vagy hasznos diplomához jutni.” Hangsúlyozta, hogy olyan fiatalokat kell nevelni, akik piac-, és versenyképes tudással rendelkeznek.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bejelentette, hogy 2018 szeptemberében – Közép-Európában első alkalommal – Magyarország rendezheti meg a Euroskills verseny döntőtőjét, amely során 7000 versenyző, 43 különböző szakmában mérheti össze tudását. Hangsúlyozta, hogy a legmagasabb tudást, a legmagasabb technológiai feltételekkel fogják bemutatni, mely pályaorientációs szempontból is kiemelkedő jelentőségű.

A Fesztivált Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Parragh László nyitotta meg, jelképesen a versenyt indító gomb közös megnyomásával. A rendezvényen részt vett Pölöskei Gáborné szakterületért felelős helyettes államtitkár, valamint a témában érintett szakpolitikusok, vállalkozások képviselői és intézményvezetők, pedagógusok.

A rendezvény egyik legnagyobb előnye, hogy a pályaorientációt köti össze a hazai és nemzetközi elismerést nyújtó szakmai versenyekkel. A területi kamarák szervezésében több mint 9000 általános és középiskolai tanuló látogatta meg az eseményt, akiknek 70%-a még pályaválasztás előtt áll. A tanulók a verseny megtekintése mellett, interaktív módon kipróbálhatták a különböző szakmákat, valamint gyakorlatorientált tárlatvezetésen is részt vehettek. A rendezvény iránti egyre növekvő érdeklődést, a látogatószám növekedése mellett az évtizedes hagyományokra támaszkodó rendezvényen bemutatott szakmák növekvő száma is jelzi.

A Fesztivál során, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjére is sor került, ahol – a szakmák legjobbjai, Magyarország legtehetségesebb, legjobb 236 tanulója mérhette össze tudását. A versenyen helyezést elérők teljes listája innen érhető el. A fesztivál célja, hogy növekedjen a szakmák társadalmi presztízse, vonzereje és elfogadottsága.

A Szakma Sztár 2018 Fesztivál valódi örömünnepe volt a szakképzésnek, látványos bemutatója mindannak, ahol diákok százai nem pusztán szakmát tanulnak, de hivatást is találnak középiskolás éveik alatt.

További információk találhatóak a következő linkeken:


A Szakma Sztáron készült tudósítás a következő linken található:


NSZFH Kommunikáció


Az értékteremtő szakmunka becsületéről beszélt egyebek mellett az Országgyűlés elnöke május 25-én, pénteken a Parlamentben, ahol az áprilisi XI. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai tanulmányi verseny győzteseit köszöntötték, és átadták a szakmánként első három helyezettnek, felkészítőiknek és tanáraiknak az emléklapot. Kövér László kiemelte: a XXI. századi tudásalapú társadalomban nemcsak a digitális ismeretnek van helye, de szerepe és becsülete van az értékteremtő szakmunkának is.

A Szakma Sztár Fesztivál egész programja azt üzeni szavai szerint, hogy a jól végzett munkának egyre inkább megvan az elismerése, becsülete, jutalma. Kövér László hangsúlyozta, hogy a jó szakmunka, szaktudás felértékelődik a gazdaságban, ugyanakkor a történelmi örökségből adódó, Európa keleti és nyugati fele közötti bérszínvonalbeli különbségeket az elmúlt két kormányzati ciklusban csak mérsékelni lehetett, megszüntetni nem.

Szakértői becslések szerint 1990 óta Kelet- és Közép-Európából több mint 25 millió, 25-40 év közötti munkavállaló ment Nyugat-Európába dolgozni, akik képzésére – szülőföldjükön – ezermilliárd euró feletti összeget fordítottak. Mindez súlyos demográfia, gazdasági és társadalmi hátrányt okoz Kelet- és Közép-Európa országainak – mondta.

Hozzátette, a magyar gazdaság- és társadalompolitikának éppen az a célja, hogy minél nagyobb arányban maradjon helyben a szülőföldön megtermelt haszon, így abból nagyobb arányban részesülhetnek a munkavállalók.

Kövér László hangsúlyozta, a Parlament épülete megtestesíti a korábbi korok világszínvonalú magyar szaktudását, az Országház építésében több mint 50 szakma képviselői vettek részt. Nemzetközi turisztikai felmérés szerint a világ legnépszerűbb látnivalóinak rangsorában a Parlament épülete a tavalyi 14. helyről az idén 10. helyre lépett elő – mondta.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)elnöke kiemelte, a Szakma Sztár Fesztivál évek óta folyamatosan bővül, az idén 43 szakmában versenyeztek a fiatal szakmunkások, jövőre az agrárium belépésével a szakmák száma közelíti majd az 50-et. Megismételte korábbi kijelentését: egy jó szakma felér egy diplomával, a munkaerőpiacon jelentős kereslet van a szakképzett munkaerő iránt.

Az MKIK elnöke emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltó országok közül Magyarországon rendezik meg először az európai szakmunkások versenyét, az EuroSkills-t. A Hungexpo területén zajló rendezvényhez kapcsolódóan a budapesti szállodai kapacitás jelentős részét lekötötték, a szeptemberi rendezvényre 80 ezer látogatót várnak. A kamara országos szakmai versenyeket 43 szakképesítésben – köztük 2 új: a távközlési technikus és vegyész technikus szakmában – hirdetett meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

Az írásbeli versenyen országosan több mint hétezren vettek részt. A döntőt a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon tartották, ide 108 oktatási intézményből 236 diák jutott be. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők – idén a tanulók több mint 80 százaléka – kapott felmentést a tanévvégi teljes szakmai záróvizsga letétele alól – közölte az MKIK. A „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként a Miniszterelnökség szervezésében 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, akik a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból érkeztek, ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át a Szakma Sztár Fesztiválon.

A fesztivál keretében zajlott az V. SkillsHungary nemzeti döntő és bemutató, amelyen a EuroSkills Budapest 2018 versenyen induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a látogatók. A kamara tájékoztatása szerint az országos szakmai versenyeket közvetlenül 840 közreműködő, illetve 500 szervezet együttműködése segítette.

A Szakma Sztár Fesztiválra az idén hozzávetőleg 15 ezer látogató jutott el, ebből mintegy 9 ezer diák a területi kamarák szervezésében. Több mint 70 százalékuk az általános iskolákból érkező 6-7-8. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormány támogatásával 2019-ben is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, valamint ezek döntőjét, a Szakma Sztár Fesztivált.

forrás: Magyar Idők


Ma tartották az ágazati és ágazaton kívüli írásbeli szakmai érettségiket a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban.

Idén 27.215 diák indult neki a megmérettetésnek, 25.379 fő középszinten összesen 37 vizsgatantárgyból, 1.836 fő emelt szinten összesen 29 vizsgatantárgyból vizsgázott. Legtöbben középszinten a tavalyi évhez hasonlóan informatikai, valamint közgazdasági ismeretek tantárgyból vizsgáztak, míg emelt szinten a közgazdasági ismeretek, valamint az egészségügyi ismeretek voltak a legnépszerűbbek.

A 2017-ben indult új rendszer legfontosabb ismérve, hogy akik sikeresen teljesítik a vizsgakövetelményeket, szakmát is szereznek, hiszen érettségi bizonyítványukba záradék kerül, amely tanúsítja szakképzettségüket, továbbá meghatározott munkakör betöltésére jogosítja fel a végzett diákokat.

A szakmai érettségi másik nagy előnye, hogy megszerzésével egy év alatt elérhetővé válik a technikusi szakképesítés, amely új távlatokat nyit meg a most érettségizők előtt. Számos diák azonban még ennél is fontosabbnak tartja, hogy a szakmai érettségi megszerzése egyúttal többletpontot jelenthet számukra a felsőoktatásba történő jelentkezés esetén.

Idén közel 10%-kal többen tesznek ágazati szakmai érettségi vizsgát, mint az elmúlt tanévben.

szakmai érettségi 2018
Forrás: MTI

NSZFH Kommunikáció


Rekordszámú nő vett részt az idén 10. alkalommal megrendezett Linde Targonca Kupán, melyen összesen 237 versenyző mérte össze tudását. A folyamatosan növekvő jelentkezői létszám mellett a verseny népszerűségét mutatja, hogy több száz látogató szurkolt az ország különböző pontjairól érkező targoncásoknak.

A verseny az Ipar 4.0 Konferencia, más néven Ipar napjai rendezvény egyik legnépszerűbb programja volt. A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform szervezésében megvalósuló konferencián számos, a duális szakképzésben résztvevő vállalat is jelen volt. A jövő munkavállalói, a szakképzésben tanuló diákok, valamint a látogatók amellett, hogy a standoknál tájékozódhattak a tanulmányi szerződés lehetőségeiről, karrier utakról, találkozhattak a targoncás szakma legelhivatottabb képviselőivel.

A Targonca Kupa női kategóriájának győztese a 22 éves Barnóczki Regina. Még csak 8 hónapja dolgozik hasonló munkakörben és ez volt élete első megmérettetése, mintegy száz versenyzőt utasított maga mögé. „Nekem ez szerelem volt. Kiskoromban láttam a közelünkben lévő Tüzépen egy targoncát, és már akkor nagyon vonzott. Mindig érdekeltek a műszaki dolgok, a motorok, kamionok. Ez az én világom.” – mondta a versenyszáma utáni interjúban.

A verseny során a résztvevőknek precíziós próbákat kellett teljesíteniük, gyufaszálak, golflabdák és kosárlabdák különböző módon való szállításával, mozgatásával. Juhász Imre bizonyult a legjobbnak, aki így továbbjutott a németországi fordulóba. A tavalyi nemzetközi versenyen a magyar csapat második lett. Nagy Csaba, hatszoros Linde Targonca Kupa bajnok hangsúlyozta, hogy a győzelemhez összetett képességekre van szükség, nem elég kiválónak lenni a szakmában, a győzelem folyamatos koncentrációt, taktikázást, gondolkodást, ügyességet és higgadtságot igényel.

targonca kupa

NSZFH Kommunikáció


A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 14. § (3) szerint a Szakképzési Hídprogramban közreműködő intézményeket a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter (valamint – az általuk fenntartott szakképző iskolák tekintetében – az agrárpolitikáért felelős miniszter) jelöli ki.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter a Szakképzési Hídprogramot a 2018/19. tanévben megvalósító intézményeket az alábbiak szerint jelöli ki:

„A 21. század a nők évszázada”

Országosan 4 helyszín, több száz pályaválasztás előtt álló lány, számos kiállító és támogató vállalat, valamint négy, felejthetetlen élményeket nyújtó nap. Így zárult a Techcsajok2018 rendezvénysorozat, melyet idén második alkalommal rendezett meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

A rendezvény célja, hogy pályaválasztás előtt álló lányok számára népszerűsítse a műszaki, természettudományos és informatikai szakokat, tanulmányokat, valamint munkákat. Ezáltal hozzájárul a szakemberhiány csökkentéséhez, valamint a nemek ezen területeken való egyenlőtlen arányának mérsékléséhez.

Szujó Zoltán a rendezvény moderátora kiemelte: „az élményalapú oktatás elengedhetetlen fontosságú a tizenéves korosztály számára és ez a rendezvény remek lehetőség arra, hogy a természettudományos és informatikai szakterületek legfontosabb részeit interaktív módon, kísérletek segítségével ismerhessék meg, próbálhassák ki.” Hangsúlyozta, a Techcsajok rendezvény olyan célcsoportot igyekszik elérni, amelynek tagjai nem feltétlenül találkoznak ezen szakterületekkel, így a fesztivál pályaorientációs funkciója kiemelkedő.

A rendezvénysorozat budapesti állomásán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy a „21. század a nők évszázada”, ahol az a cél, hogy a női lét ne legyen akadálya a szabad pályaválasztásnak. Nemre való tekintet nélkül mindenki választhasson és vállalhasson szabadon szakmát.

Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke megerősítette, hogy „ez a nők évszázada, ahol fontos, hogy a két nem ne harcoljon, hanem támogassa egymást.” Beszédének zárógondolatában kiemelte, „ma már nincs lehetetlen a fiatalok előtt.”

Lévai Anikó videó üzenetben köszöntötte a látogatókat arra bíztatva őket, hogy ne féljenek a technikától, hanem tanuljanak meg a mai technikai adottságok és környezet mellett élni, mert az segítheti az életüket.

A rendezvényen számos olyan vállalat is részt vett, amely duális képzési programmal, valamint tanulószerződéssel támogatja a diákokat. Színes programok segítségével női munkavállalóik játékos formában ismertették meg a diákokkal munkájuk érdekességeit, valamint a szakképzésben tanulók számára a lehetséges karrier utakat, potenciális munkalehetőségeket.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ standjánál a résztvevők három különböző feladat segítségével nyerhettek bepillantást a szakma rejtelmeibe. Többek között megtudhatták, hogy mennyi energia kell egy palacsinta elkészítéséhez, ugyanis a nutellás palacsintájuk elkészítéséhez szükséges árammennyiségét egy bicikli segítségével ők maguk termelték meg. A standnál hangsúlyozták: büszkék arra, hogy technikai területen is vannak női vezetőik. Kiemelték, hogy a női kreativitás, a női kompetenciák megléte ezeken a területeken is létfontosságú. A cég két női munkavállalója is részt vett a megnyitót követő kerekasztal beszélgetésen, élő példaként arra, hogy a nőknek is van helyük technikai, műszaki pályákon.

A Henkel Magyarország Kft. standjánál a látogatók hajfestés és hajszínezés segítségével interaktív, tapasztalati módon tanulhattak a színelméletről a vállalat női vegyészmérnökeitől, akik emellett saját, személyes pályaválasztási motivációikról is meséltek. A rövid program alatt bemutatták a vegyész szakma különböző munkaköreit, irányait.

A rendezvény nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a jövő női munkavállalói megismerkedhessenek új területekkel, pályaorientációs döntéseik meghozatala előtt még több választási opcióval találkozzanak.


NSZFH Kommunikáció


A 2018-as Szakmák Éjszakája központi rendezvényének a Debreceni Szakképzési Centrum adott otthont. A 11 tagintézmény, valamint a csatlakozó vállalkozások által kínált szakmák kipróbálására és bemutatására, egy külső helyszínre tervezett sétáló övezetben várták a látogatókat összesen 65 féle programmal. A rendezvényt Pölöskei Gáborné a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Komolay Szabolcs alpolgármester úr nyitották meg.

Debrecenben a Szakmák Éjszakáját megelőzte a Visegrádi országok (V4) Digitális Szakképzési Konferenciája melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium közreműködésével szervezett meg a Szakképzési Centrum a Kölcsey Központban. A konferencia résztvevői megismerkedhettek a debreceni jó gyakorlatok mellett a Visegrádi négyek szakértőinek előadásában a külföldi digitális szakképzési tapasztalatokkal is.

A Szakmák Éjszakájának budapesti kiemelt rendezvénye a CONSTRUMA 2018 kiállítással egybekötött Szakmalandia elnevezésű program volt, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezésében.

A legtöbb látogatót, több mint 3500 érdeklődőt az Egri Szakképzési Centrum fogadta, valamint a Centrumok több mint felében nőtt az érdeklődés a korábbi évekhez képest is.

Az idei évben 167 településen, 456 intézményben, összesen 4581 program várták a látogatókat izgalmas, szórakoztató szakmakipróbáló és szakmanépszerűsítő programokkal.

A legtöbb látogatót fogadó szakképzési centrumok az idei évben:

  • Egri Szakképzési Centrum: 3576 látogató
  • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum: 3500 látogató
  • Székesfehérvári Szakképzési Centrum: 3380 látogató


A korábbi évek tapasztalatai alapján idén számos napközbeni kísérő programmal is várták az érdeklődőket. Szeged, Székesfehérvár és Berettyóújfalu centrumai a települések közterületein flashmob-bal hívták fel a figyelmet a programokra. További újdonságként idén különleges helyszínek is csatlakoztak a rendezvényhez, hotelek és kórházak is megnyitották kapuikat a látogatók felé. A mórahalmi Colosseum Hotel (Szegedi SZC), a sárospataki Hotel Bodrog Wellness (Szerencsi SZC), a pécsi Hotel Palatinus Center (Pécsi SZC), és a Danubius Hotel Flamenco is (Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC) csatlakozott a rendezvényhez. Idén 3 kórház szervezett programokat: önállóan a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, a Dunaújvárosi SZC-vel együttműködve a Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet.

A 2018. évi látogatói részvétel bebizonyította a programsorozat sikerességét, a szakma-népszerűsítés eredménye várhatóan a tanulói létszámokban is megmutatkozik az elkövetkezendő években.