Szijjártó Péter az ENSZ innovációs tanácskozásán: a digitalizálás segít a szegénység csökkentésében is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszéléseket folytatott New Yorkban az ENSZ két főtitkárhelyettesével, felszólalt a világszervezet innovációról és digitális fejlesztésről szóló tanácskozásán.

Az ENSZ "Innováció és digitális összekapcsolódás" című magas szintű tanácskozásán Szijjártó Péter rámutatott: az innováció kulcskérdés a jövő szempontjából. "A globális gazdaságban és a globális gazdasági versenyben teljesen új korszak kezdődött, s az adócsökkentési, valamint az infrastrukturális verseny után most a digitalizációs verseny ideje jött el, s ebben a versenyben a kérdés az, hogy ki tudja leggyorsabban digitalizálni a saját gazdaságát és a leggyorsabban összekötni az országában zajló termelést a digitalizálással" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Felszólalásában Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió legalacsonyabb társasági adójának és személyi jövedelemadójának bevezetésével, valamint rendkívül sűrű közlekedési hálózatával az adócsökkentési és az infrastruktúra-fejlesztési verseny európai győztese lett. Hozzátette: "ezzel nem elégszünk meg, és a digitalizációs verseny európai győztesei is akarunk lenni, s ehhez jó alapot ad az, hogy a high-tech iparágak nagyvállalatai már fejlesztési központként is tekintenek Magyarországra". A tárcavezető a konferencián elmondta: a digitális gazdaság már most a magyar GDP 20 százalékát jelenti, s a Magyarországon foglalkoztatott emberek 15 százaléka a digitális gazdaságban dolgozik. Hangoztatta azt is: annak érdekében, hogy megnyerje az európai digitalizációs versenyt, és újabb ultramodern beruházásokat vonzzon az országba, Magyarország folyamatosan két évvel az európai digitális menetrend előtt jár. Kitért arra is, hogy az új digitális világ következményeként az interneten keresztül összekapcsolt eszközök száma már jövőre is meghaladja a mobiltelefonok számát a világon.

Forrás: MTI - 2017. május 17.

« vissza

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal"Digitális szakadék csökkentése"GINOP-6.1.2-15 1085 Budapest, Baross u. 52.Postacím: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal GINOP-6.1.2-15 1437 Budapest Pf. 763Telefon: (06-1) 477-5605 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.