A rendezvény célja, hogy az építőipari szakmák interaktív kipróbálásán túl összefogja az építőiparban érdekelt szereplőket, hogy a látogatók egy teljes életpályát fel tudjanak rajzolni maguknak, nem csak azt, hogy mely iskolákban tanulhatják az általuk választott szakmát, hanem azt is, hogy annak megszerzése után milyen cégeknél, milyen feltételekkel tud elhelyezkedni.

November 6-án az alábbi városokban várunk: Budapest, Szeged, Eger, Pécs, Szombathely, Debrecen, Miskolc, Győr.

Bővebben: https://www.epitsdajovod.com/


Magyarország eddigi teljesítménye alapján (eddig minden évben Magyarország volt a legaktívabb állam az Európai Szakképzési Héten, azaz hazánk rendelkezett a legtöbb befogadott programmal a résztvevő országok közül) megkapta az „Európai Szakképzési Hét 2018 Hivatalos Partnere” (Official Partner Europian Vocational Skills Week 2018) minőségtanúsítványt.

Az Európai Szakképzési Hét magyarországi programjainak folyamatosan gyarapodó listáját a https://szakkepzesihet.hu/ honlapon tekinthetik meg.


 A kétévente megrendezett EuroSkills versenynek, mely a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills versenyek európai változata, idén Budapest ad helyszínt. A 25 évnél fiatalabb versenyzők, köztük magyarok is, küzdenek az Európa legjobbja címért.

A verseny hat csoportban zajlik:

  • Kreatív művészetek és divat
  • Információs és kommunikációs technológiák
  • Gyártási és mérnöki technológiák
  • Építőipar
  • Szállítás és logisztika
  • Szociális és személyi szolgáltatások


A rendezvényről bővebben a http://www.euroskills2018.com/hu honlapon lehet olvasni, ugyanitt
nyílik fel a regisztrációs felület is. A látogatók 50%-os utazási kedvezményben is részesülhetnek.


Az Európai Szakképzési Hetet (European Vocational Skills Week) az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést. Az Európai Szakképzési Héten részt vevő érdekelődők lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák egymással a szakképzés terén elért azon kiemelkedő eredményeiket, innovatív oktatási gyakorlataikat és sikeres szakmai programjaikat, amelyek ösztönözik a gyakornoki képzést, a munkahelyi tanulást, a továbbképzést, az átképzést, valamint a vállalatok és az oktatás közötti fenntartható együttműködést.

Az Európai Szakképzési Hét alkalmas arra, hogy nyitott rendezvényekkel a szakképzésben érintett szervezetek megszólítsák a szélesebb közönséget, népszerűsítve a szakmákat és a szakképzést. A rendezvényekre minden év szeptember 1. és december 31. között kerül sor, azonban az Európai Bizottság minden évben meghatároz egy kiemelt hetet is (idén november 5-9. között), amikor kiemelt központi rendezvényeket is tartanak. A rendezvény magyarországi honlapja (https://szakkepzesihet.hu/) helyt ad minden olyan pályaorientációs és pályaválasztási rendezvénynek, melyet az őszi-decemberi időszakban tartanak és benyújtottak regisztrálásra az EU felé, így a szülőknek és a pedagógusoknak is elsődleges információforrás.

Amennyiben szeretné regisztrálni iskolája vagy vállalkozása programját az Európai Szakképzési Hétre, ezt megteheti az EU honlapján, vagy csatlakozási szándékát az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen is jelezheti.


EuroSkills Budapest 2018


euroskills


Idén, szeptember 26. (szerda) és 28. (péntek) között rendezik meg Budapesten a fiatal szakemberek Európa-bajnokságát. A EuroSkills nem csak versenyszámokat tartalmaz, hanem látványos bemutatókat és érdekes előadásokat is a szakmák világáról, de a látogatóknak lehetősége nyílik arra is, hogy kipróbálhassák magukat az egyes szakmákban.

Tovább »

 



Európai Szakképzési Hét

 


szakhét

 

Idén 3. alkalommal rendezik meg az Európai Szakképzési Hetet, Európa legnagyobb szakma-, és szakképzés népszerűsítő rendezvényét, melyen hagyományosan Magyarország a legaktívabb állam.

Tovább »

 



Magyarország az Európai Szakképzési Hét hivatalos partnere

 


szakképzési hét hivatalos partnere

 


2018. augusztus 30-án az Európai Szakképzési Hét magyarországi szervezői megkapták a „Hivatalos partner” minősítő jelet.

Tovább »

 



Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál

 


pályaválasztó fesztivál

 


Érdekelnek a műszaki pályák, vagy csak kíváncsi vagy a technika legújabb vívmányaira? Akkor Te is látogass el a „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztiválra”, ahol rengeteg élmény vár rád!

Tovább »

 



Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó

 


építőipari szakmai találkozó

 


Biztos megélhetést és érdekes munkát szeretnél tanulni? Akkor keresd fel az „Építsd a jövőd!” valamelyik helyszínét! Tudtad, hogy Magyarországon és Európában az építőipari szakemberek a legkeresettebbek közé tartoznak? Ha ezeknek a szakmáknak valamelyikét választod, akkor nem csak biztos jövőt építesz magadnak, de munkavállalóként vagy vállalkozóként is jól kereshetsz.

Tovább »

 



Becsülete van az értékteremtő szakmunkának


Az értékteremtő szakmunka becsületéről beszélt egyebek mellett az Országgyűlés elnöke május 25-én, pénteken a Parlamentben, ahol az áprilisi XI. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai tanulmányi verseny győzteseit köszöntötték, és átadták a szakmánként első három helyezettnek, felkészítőiknek és tanáraiknak az emléklapot. Kövér László kiemelte: a XXI. századi tudásalapú társadalomban nemcsak a digitális ismeretnek van helye, de szerepe és becsülete van az értékteremtő szakmunkának is.

Tovább »

 



Targonca Kupa a legjobbaknak


Rekordszámú nő vett részt az idén 10. alkalommal megrendezett Linde Targonca Kupán, melyen összesen 237 versenyző mérte össze tudását. A folyamatosan növekvő jelentkezői létszám mellett a verseny népszerűségét mutatja, hogy több száz látogató szurkolt az ország különböző pontjairól érkező targoncásoknak.

Tovább »

 



Techcsajok 2018


Országosan 4 helyszín, több száz pályaválasztás előtt álló lány, számos kiállító és támogató vállalat, valamint négy, felejthetetlen élményeket nyújtó nap. Így zárult a Techcsajok2018 rendezvénysorozat, melyet idén második alkalommal rendezett meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

Tovább »

 



Modern oktatási módszerek, XXI. századi szakképzés


Május 18. az Internet Világnapja. A 2002 óta létező esemény egy nappal a Távközlés világnapja után következik a naptárban, ezzel is hangsúlyozva, hogy a két terület szorosan összefügg.

Tovább »

 



Szakma sztár 2018


11. alkalommal rendezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár 2018 Fesztivált 2018. április 24-26. között a Hungexpón. A rendezvény a szakképzésben tanulók számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a verseny nyertesei lehetőséget kapnak Európa legrangosabb szakképzési versenyén, a Euro Skills-en való részvételre.

Tovább »

 



ReferNet - nemzetközi konferencia Magyarországon


2018. május 15-16. között a Cedefop — Európai Szakképzés-fejlesztési Központ —ReferNet hálózata, valamint annak magyarországi partnere a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) először szervezte meg Budapesten a ReferNet regionális találkozóját.

Tovább »

 



Szakmai érettségi


Idén 27.215 diák indult neki a megmérettetésnek, 25.379 fő középszinten összesen 37 vizsgatantárgyból, 1.836 fő emelt szinten összesen 29 vizsgatantárgyból vizsgázott. Legtöbben középszinten a tavalyi évhez hasonlóan informatikai, valamint közgazdasági ismeretek tantárgyból vizsgáztak, míg emelt szinten a közgazdasági ismeretek, valamint az egészségügyi ismeretek voltak a legnépszerűbbek.

Tovább »

 



Rekordszámú résztvevője volt az idei Szakmák Éjszakájának!


A 2018-as Szakmák Éjszakája központi rendezvényének a Debreceni Szakképzési Centrum adott otthont. A 11 tagintézmény, valamint a csatlakozó vállalkozások által kínált szakmák kipróbálására és bemutatására, egy külső helyszínre tervezett sétáló övezetben várták a látogatókat összesen 65 féle programmal. A rendezvényt Pölöskei Gáborné a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Komolay Szabolcs alpolgármester úr nyitották meg.

Tovább »

 



Az Európai Szakképzési Hét kiemelt rendezvényei Brüsszelben 2017. november 20-ai héten


A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezendő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén a szakképzés elnyerje a gazdaság által megkövetelt, méltó helyét a képzési palettán.

Tovább »

 



Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó


Az Európai Szakképzési Hét keretében az „Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó”-t országosan hat helyszínen - Budapest, Szeged, Eger, Pécs, Szombathely, Debrecen - tartották meg 2017. november 20-án. A rendezvényt Budapesten Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár és Valló Péter a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg.

Tovább »

 



Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál


Idén harmadszor került sor a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválra. A rendezvény helyszínein meghatározott sorrendben látogatták vezetett programon vettek részt a diákok, amely Szujó Zoltán és a "80 nap alatt a Föld körül elektromos autóval" csapat vezetőjének bemutatójával indult.
Ezt követően az ágazatoknak megfelelő box utcákban a fiatalok találkoztak a cégekkel, az iskolákkal ahol élményalapon ismerkedhettek meg az ágazatokkal, szakmákkal. A boksz utcák mellett "műszer simogató" , kompetencia tükör, játékok (selfi-like, helyszíni nyereményjátékok) színesítették a programokat.

Részletek az esemény honlapján: http://miapalya.mee.hu/mi_ez_a_fesztival

Tovább »

 



Cedefop fotópályázat a szakképzésről

Felhívjuk a szakképzésben tanuló bármely korosztály képviselőinek figyelmét, hogy vegyenek részt a Cedefop által kiírt fotópályázaton, és küldjenek be olyan fényképeket, amelyek a szakképzés világában szerzett kollektív élményeket mutatják be. A Cedefop pályázati kiírás (www.cedefop.europa.eu/CedefopPhotoAward) értelmében egyazon intézményből több különböző tanulói csoport is küldhet be pályázatot. A pályázatok beküldési határideje július 15, 23:59, közép-európai idő (CET) szerint. A részletes pályázati kiírás itt érhető el:
http://www.cedefop.europa.eu/en/content/cedefopphotoaward-2017-rules-and-application-form

Javasoljuk, hogy a pályázatra beküldött képeket küldjék meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre is, hogy azokat az esemény magyarországi facebook oldalán (https://www.facebook.com/szakkepzesihet/) is meg tudjuk osztani.

Tovább »

 



Idén is nagy siker volt a Szakmák Éjszakája!


Idén is megtartották, immár a második alkalommal a Szakmák Éjszakáját a Szakképzési Centrumok és a csatlakozó intézmények, s a kedvezőtlen időjárás ellenére még többen látogatták meg a rendezvényeket, mint tavaly!
Idén április 21-én nagy sikerrel zajlott le a Szakmák Éjszakája, az ország 151 településén, 456 helyszínen, 423 intézmény várta határainkon innen és túl a látogatókat, hogy megtapasztalhassák és megismerhessék a szakmák titkait. Bár az időjárás kedvezőtlen volt, 46 690 látogató vett részt a 4647 program valamelyikén, ez több, mint háromezerrel több volt, mint tavaly. Idén már 4 megyéről mondhatjuk el, hogy a lakosság majdnem 1%-a részt vett a rendezvényen.
Tovább »

 



Pályatükör pályaválasztóknak

Kedves Pályaválasztó Fiatalok! Tisztelt Szülők!

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal segítséget nyújt a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és szüleiknek a pályaválasztási döntésekhez. Ennek érdekében az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések szakmai- és vizsgakövetelményeit felhasználva összeállítottuk a szakképesítések pályatükrét.

Jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2012 nyarán kiadott jogszabályok szerint 77 szakképesítés pályatükrét tartalmazza a kiadvány. Az újabb szakterületek szakképesítéseinek megjelenése után a kiadvány folyamatosan bővítésre kerül.
 



Sikerrel zárultak az Európai Szakképzési Hét magyarországi rendezvényei


A szakképzés európai hetét 2016. december 5-9 között az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést. Magyarországról 125 programot hagyott jóvá az EU, ebből 115 programot a Szakképzési Centrumok és tagintézményeik nyújtottak be, ez a második legmagasabb érték volt az Európára, Afrikára, Ázsiára és az Indiai-óceánra kiterjedő térségben.
Tovább »

 



„Építsd a jövőd!” – építőipari szakmai találkozó


Az Európai Szakképzési Hét keretében került megrendezésre 2016. december 8-án, az „Építsd a jövőd!” – építőipari szakmai találkozó, melyet a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezett, hagyományteremtő céllal.
A program egyszerre adott alkalmat az érdeklődő fiataloknak az építőipari tevékenységek kipróbálására, illetve az építőipari cégek és a szakképző intézmények közötti konzultációra.
Az érdeklődő fiatalok olyan színvonalas programokon és bemutatókon vehettek részt, mint YTONG tégla falazat bemutatása; csavart pillér építése kisméretű téglából, falazott boltív készítése pillérek közé, mintaív használatával, festési, mozaikkészítési, csemperagasztási bemutatók – a vállalkozó kedvűek nem csak nézték, de ki is próbálhatták a tevékenységeket!
Tovább »