Introduction

The National Observatory in Hungary was established in 1995 based on the initiatives of the European Training Foundation (ETF). The National Institute of Vocational and Adult Education (NIVE), as the responsible national authority for the development and research activities in VET, maintains and operates the Observatory.

The National Observatory in Hungary works close with the competent ministries responsible for tasks related to VET and the labour market, with the social partners, and regional institutions involved in VET development.

The objective of the National Observatory in Hungary is to gather information on the VET system and related labour market needs, analyse data resources and make them available for partners.

The Observatory receives information, via ETF, on operating VET practices within the European Union. The EU links relevant institutions and organisations of member states, and help in their efforts to improve their reforms in VET through their network.

The National Observatory in Hungary contributes to the developments in the Hungarian VET system with performing the following activities:

  • Defining information resources
  • Collecting and analysing information
  • Writing reports and studies on recent developments in VET regularly
  • Forwarding relevant information on VET to other national authorities and organisations
  • Defining good practices based on case studies
  • Connecting national initiatives in VET
  • Working together with other operating Observatories
  • Supporting information flow between labour market needs and VET
  • Defining future trends and possibilities in VET policy-making
  • Supporting areas of bilateral and multilateral cooperation
  • Defining fields of developments in VET

Contact details

National Observatory in Hungary
Magyar Nemzeti Observatory
H-1085 Budapest, Baross u. 52.
Tel.: (06-1) 434-5700; Fax: (06-1) 210-1063
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Documents

 

UNEVOC

Az UNEVOC az UNESCO szakképzéssel foglalkozó szervezete, bonni székhellyel, amely honlapján jelentéseket közöl és ajánlásokat fogalmaz meg, valamint workshopokat, szemináriumokat, konferenciákat, tréningeket szervez, tanácsadást nyújt az alábbi témákkal kapcsolatban:

  • képzés mindenkinek
  • fenntarthatóság
  • háborús konfliktusok utáni helyzet
  • HIV/AIDS
  • tanárképzés
  • IKT
  • rendszerfejlesztés
  • tantervek/készségek

 

www.assetecvet.eu

ASEM

Az ASEM Ázsia és Európa bizonyos országainak magas szintű külpolitikai együttműködése, amely különböző területeken (védelem, gazdaság, oktatás stb.) 49 partner ország – köztük hazánk - és két nemzetközi szervezetet vesz részt. Az együttműködő országok külügyminiszterei évente, a szakterületi miniszterei kétévente találkoznak és megállapodnak a következő két éves időszak együttműködési irányában.

Az Oktatási és Képzési Miniszterek (ASEM ME) legutóbbi találkozójára 2013 májusában került sor Kuala Lumpurban (Malajzia), ahol elfogadták az Innovatív Kompetenciák című két évre szóló együttműködési program tervezetét.

A program végrehajtásának vezetésével a dán oktatási minisztériumot bízták meg. A résztvevő országok munkacsoportot alakítottak, melynek megalakulása és nyitóértekezlete 2013. szeptember 30. és október 2. között zajlott Koppenhágában.

A koppenhágai nyitóértekezleten a munkacsoport minden tagja – többek között – azt a feladatot kapta, hogy a program céljait és várható eredményeit szélesebb szakmai körben ismertetve hozzon létre olyan szakértői csoportot, amely a program során referenciacsoportként tudja támogatni a munkacsoport tevékenységeit.

www.aseminfoboard.org

Osztrák-magyar ekvivalencia program

A 159/1994. (XII. 2.) Kormányrendelet rendelkezik a Magyar Köztársaság és az Osztrák Köztársaság Kormánya között a szakmai képzési együttműködésről és a szakképzési vizsgabizonyítványok egyenértékűségének kölcsönös elismeréséről. E korábbi megállapodás aktualizálása és újabb javaslatok alapján az osztrák fél kezdeményezésére 2007. tavasza és 2008. január között 45 db szakképesítés szakértői megfeleltetése történt meg (megfeleltethetőségének vizsgálata) a hatályos 2006. évi OKJ-ban szereplő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek, Europass bizonyítvány-kiegészítőinek az összehasonlításával. A 2007. december 10-i osztrák-magyar szakértői ülésen egyenértékűként elismert szakképesítések tekintetében a 2 ország megegyezett a jogilag kötelező módon történő publikálására. Az osztrák Oktatási Minisztérium kérte, hogy a ratifikálás és a két ország hivatalos közlönyében történő publikálás érdekében magyar részről kezdeményezzék az ehhez szükséges hivatalos jegyzékváltás előkészületeit.

EPALE, a felnőttkori tanulás európai közössége az online térben

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja (EPALE) egy soknyelvű közösség a felnőttkori tanulás területén dolgozó tanárok, oktatók, kutatók, tudományos szakemberek, és szakpolitikai döntéshozók számára. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban működő EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat feladata a platform nemzeti szintű koordinációja. Jelenleg 3500 magyar tagja van a magyar közösségnek. A platform mobil applikációja támogatja, hogy a különböző tartalmakat akár utazás közben is elérhessük.

Weboldal:https://epale.ec.europa.eu/hu

E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

AL Agenda, a felnőttkori tanulás európai cselekvési tervének megvalósításának nemzeti koordinációja

A projekt arra törekszik, hogy biztosítsa a felnőttek készségfejlesztését érintő politikák koherenciáját és hatékonyságát azáltal, hogy koordinációt biztosít a különböző érdekelt felek között az Upskilling Pathways ajánlás[1] különböző szintjein, továbbá támogatja azokat a fejlesztési tevékenységeket, amelyek a digitális technológiák használatával segítik a szakembereket a mindenkori munkavégzésükben. Folyamatos kiemelt feladat a hazai jógyakorlatok összegyűjtése és terjesztése, külön figyelmet szentelve az életvezetési készségek fejlesztésére. Az AL Agenda projekt eredményeinek disszeminációja az EPALE platformon követhető.

Weboldal:https://epale.ec.europa.eu/hu

E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

EQAVET, az Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer hazai fejlesztése

A Nemzeti Szakképzés és Felnőttképzési Hivatal 2010 óta működteti EQAVET nemzeti referenciapontot. Magyarország az elsők között van azon Európai Uniós tagországok körében is, amelyek már megvalósították szakképzési minőségbiztosítási rendszereik összehangolását az EQAVET Keretrendszerrel. A Hivatal társszervezeti egységein keresztül hozzájárulunk a magyar szakképzési pályakövetési rendszerhez kapcsolódó feladatok ellátásához, és kiemelten támogatjuk a szakképzés duális partnereit.

Weboldal:https://eqavet.nive.hu

E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

EUROGUIDANCE, az európai pályaválasztási tanácsadás hálózat

A Euroguidance az életpálya-tanácsadás területén tevékenykedő szakemberek, pedagógusok és oktatók módszertani, illetve szakmai támogatására szolgáló projekt, amely aktív szerepet vállal az Európai Uniós szakpolitikai célkitűzések népszerűsítése, a nemzetközi és nemzeti jó gyakorlatok disszeminálása, a pályaorientációs folyamatot támogató eszközök fejlesztése révén.

Weboldal:https://euroguidance.nive.hu

E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


[1]https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/file_import/implementation-report-upskilling-pathways_en.pdf