Egyéni felkészülés esetén hogyan tehető szakmai vizsgára?

Felnőttképzés keretében van lehetőség arra, hogy a tanfolyamon való részvétel nélkül, a felnőttképzőnél szervezett modulzáró vizsga eredményes letételét követően, a képző szervezet a vizsgacsoportot lejelentse vizsgára. A választott képző intézménnyel történő egyeztetést követően modulzáró vizsgát tesz, és az eredményes modulzáró vizsgát követően a képző intézmény bejelenti szakmai vizsgára. (A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 33.§) Iskolai rendszerű képzés keretében - amennyiben sajátos helyzete indokolttá teszi -, akkor magántanulóként is rész vehet a szakképzésben. Ebben az esetben a szakmai gyakorlat alól az iskola igazgatója nem adhat felmentést. (A közoktatásról szóló 1993. évi törvény 69. §, és a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. tv 92.§ (2)

Hogyan kell Europass bizonyítvány-kiegészítőt kérni, és mibe kerül az igénylés?

Amennyiben a vizsgaszervező az NMH (illetve elődje, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet), a dokumentumot Hivatalunk állítja ki. Igénylése írásbeli kérelem útján bizonyítvány másolat csatolásával történik. Az írásbeli kérelemmel, valamint valamennyi Europass bizonyítvány-kiegészítővel kapcsolatos kérdéssel, kérjük, forduljon Kocsis Gáborné munkatársunkhoz. Elérhetősége: 06-1/477-5644; illetve e-mailen : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A Europass bizonyítvány-kiegészítő térítési díja: adott naptári év január 1-én érvényes kötelező minimálbér 5%-a (2012. évben, 4.650.- Ft) kiegészítő-laponként.

Egy képző intézménynél elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamot, amelynek a végén a modulzáró vizsgát, amely a szakmai vizsgára bocsátás feltétele, nem sikerült letennem. Egy másik képző intézménynél, amely vizsgaszervezési jogosultsággal rendelkezik, jelentkezhetek-e, és teljesíthetem-e a modulzáró vizsgát, majd az azt követő szakmai vizsgát?

Levele alapján Ön részt vett a modulzáró vizsgára történő felkészítésen, de nem teljesítette a modulzáró vizsga követelményét. A 1993. évi LXXVI. törvény a szakképzésről (Sztv) 54/B § 31. pontja szerint /”modulzáró vizsga: a szakmai és vizsgakövetelményben a szakmai vizsgára bocsátás feltételeként előírt vizsga… Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén modulzáró vizsgára jelentkezhet az is, aki képzésben nem vett részt…”/ akkor is jelentkezhet egy másik felnőttképzési intézményben modulzáró vizsgára, ha ott képzésben nem vesz részt.

end faq