Tájékoztató


A Felnőttképzési Akkreditáló Testület tájékoztatója a „Segédlet” nyelvi fejezetének felülvizsgálatáról, a nyelvi programok ajánlott óraszámával összefüggő felmérésről

A Felnőttképzési Akkreditáló Testület az elmúlt időszakban széleskörű szakmai konzultációt kezdeményezett a nyelvi programok akkreditációs feltételeivel kapcsolatban. A megszólítottak – mintegy 14 szervezet, szakértő – között voltak nyelvoktatással, felnőttképzéssel foglalkozó jelentősebb szakmai szervezetek csakúgy, mint felnőttképzési szakértők és nyelvoktatással foglalkozó szakemberek. A konzultáció a program-akkreditációs követelmények között szakértői mérlegelés tárgyát képező, ajánlott óraszámok elfogadható intervallumára is irányult, a jogszabályi keretek szakmai tartalommal való kitöltésének érdekében. A felvetett kérdésekkel a válaszadók szinte mindegyike érdemben és elmélyült szakmaisággal foglalkozott. Segítő közreműködésükért a Felnőttképzési Akkreditáló Testület ezúton is köszönetet mond.

A beérkezett vélemények legrészletesebben az egyes KER szintekhez rendelhető/rendelendő óraszámok kérdését érintették. A beérkezett szakmai véleményeket figyelembe véve, azok megvitatása után a Felnőttképzési Akkreditáló Testület az egyes KER szintek eléréséhez – nyelvvizsga felkészítés nélkül – az alábbi minimális óraszám ajánlást teszi közzé. Az ennél alacsonyabb óraszámok esetében kellő szakmai – andragógiai, pedagógiai, módszertani – indoklás szükséges, a célcsoportra, a csoportlétszámra, a képzési célra, a módszerekre, és egyéb körülményekre való tekintettel.

KER szint
KER A1KER A2KER B1KER B2KER C1KER C2
90 180 300 550 800 1000

A Felnőttképzési Akkreditáló Testület felhívja továbbá az érintettek figyelmét, hogy a sajátos és/vagy egyéni fejlesztésű tanulási környezetek (e-learning, web-based learning, blended learning, stb.), illetve tananyagok esetében az akkreditációs feltételek teljesülését csak azok részletes bemutatása esetén van módjában megítélni.

Jelen Tájékoztató tartalmát a Felnőttképzési Akkreditáló Testület a 2013. június 5 - i ülésén elfogadta.