Euroskills Budapest Ünnepélyes záró ceremónia keretében hirdették ki a EuroSkills Budapest 2018 győzteseit a Papp László Budapest Sportarénában 2018. szeptember 29-én. Magyar versenyző 27 szakmában indult, ebből 17 versenyszakmákban értek el helyezést. Hazánk ismét bebizonyította, hogy a magyar fiatalok nem maradnak el szaktudásban és tehetségben európai társaiktól. Tovább >>

 


Ünnepélyes záró ceremónia keretében hirdették ki a EuroSkills Budapest 2018 győzteseit a Papp László Budapest Sportarénában 2018. szeptember 29-én. Magyar versenyző 27 szakmában indult, ebből 17 versenyszakmákban értek el helyezést. Hazánk ismét bebizonyította, hogy a magyar fiatalok nem maradnak el szaktudásban és tehetségben európai társaiktól.

Pénteken délután lezárultak a EuroSkills Budapest 2018 versenyei. A szakmák Európa-bajnokságát szeptember 26-28. között rendezték Budapesten. A versenyt óriási érdeklődés övezte: a rendezvényt három nap alatt összesen 100 ezer látogató tekintette meg.

A szakmák 2018-as Európa-bajnokságán 525 versenyző szállt ringbe 37 szakmában, és ma este, a záró ceremónián kiderült, hogy közülük kik állhattak a dobogó legfelső fokára, ki nyerte el az Európa Legjobbja címet, továbbá kik lettek a Nemzetek Legjobbjai. Az ünnepélyes eseményen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

A magyar szakemberek ismét bizonyították, hogy tudásuk és szakértelmük kiemelkedő az európai mezőnyben is: 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 8 kiválósági érmet nyertek, összesen 17 helyezést. A EuroSkills Budapest 2018 Nemzet Legjobbja kitüntetést Nagy Ádám János (bútorasztalos szakma) tudhatja magáénak.

A legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria csapata, a harmadik pedig Franciaország lett. Magyarország a negyedik helyen végzett.

Egy magyar közmondást ajánlok figyelmükbe, amely így szól: a jó mesterembernek egész világ a hazája. Legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely valóban az egész világon, mindenhol egyformán versenyképes. Ez pedig nem más, mint a precíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munka, amelyre a világon mindenütt szükség van" – emelte ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

„Győzött a gazdaság, Európa gazdasága, benne Magyarország gazdaságával, mert olyan fiatal szakemberekkel lett gazdagabb, akik sikereikkel, teljesítményeikkel magasra helyezik a minőségi mércét. Győzött a magyar szakképzés ügye, mert meg tudta mutatni a fiatal szakmai elitet azoknak, akik még csak terveznek erre az útra lépni." – mondta Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

„Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt tették a EuroSkills Budapest 2018 eseményét Európa legjobb fiatal tehetségeinek nagyszerű és felejthetetlen élményévé. Magyarország kijelölte a EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét, mind pedig a méreteit illetően" – mondta Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

Az érmeket többek között Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár adta át. A nemzetközi szakmai fesztivál és szakembertalálkozó lebonyolításához szükséges eszközök beszerzését 84 szponzor és 20 partner támogatta gépekkel, szerszámokkal, alapanyagokkal, technikai személyzettel és know-how-val. A verseny lebonyolításában 700 önkéntes is segített budapesti iskolákból.

A magyar nyertesek névsora:


1 Simon Krisztián Bútorasztalos aranyérem Veszprém megye
2 Nagy Ádám János Épületasztalos aranyérem Pest megye
3 Sipos Kristóf Balázs Mechatronika aranyérem Hajdú-Bihar megye
4 Takács Zoltán Mechatronika aranyérem Békés megye
5 Balogh Ákos Webfejlesztő ezüstérem Veszprém megye
6 Cseke Szabolcs Festő, díszítőfestő ezüstérem Veszprém megye
7 Varholik Dávid Ápolás és gondozás ezüstérem Borsod-Abaúj-Zemplén megye
8 Zaja Dániel Hegesztő bronzérem Heves megye
9 Takács Dániel Virágkötő bronzérem Vas megye
10 Balogh Krisztián Kőfaragó bronzérem Zala megye
11 Leidl Péter Villanyszerelő kiválósági érem Pest megye
12 Hédl Ádám Zoltán Kőműves kiválósági érem Zala megye
13 Gábor Lóczi Szárazépítő kiválósági érem Békés megye
14 Kovács Alexandra Fodrász kiválósági érem Békés megye
15 Papp Viktória Dóra Szépségápoló kiválósági érem Veszprém megye
16 Svajda Viktória Bernadett Pincér kiválósági érem Budapest
17 Déri Levente Informatikai rendszerüzemeltető kiválósági érem Bács-Kiskun megye
18 Orodán Tamás Informatikai rendszerüzemeltető kiválósági érem Békés megye
19 Sárvári Ágnes Dekoratőr, kirakatrendező kiválósági érem Fejér megye