A kormány célja, hogy a magyar fiatalok a munkaerőpiacon értékes szaktudással és képesítéssel kerüljenek ki a szakképzésből, és a szakképző centrumok a lehető leghatékonyabban és eredményesebben működjenek – mondta a Magyar Időknek Pölöskei Gáborné (képünkön), az Innovációs és Technoló¬giai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

A kormány célja, hogy a magyar fiatalok a munkaerőpiacon értékes szaktudással és képesítéssel kerüljenek ki a szakképzésből, és a szakképző centrumok a lehető leghatékonyabban és eredményesebben működjenek – mondta a Magyar Időknek Pölöskei Gáborné (képünkön), az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.


poloskeigaborne szfhat_02_r


Hozzátette, hogy a szakképzési centrumok 2015. évi kialakításakor a fő szempont a szakképzési feladatok hatékonyabb ellátása volt. Mint mondta, az eddigi tapasztalatok alapján a centrumok megfelelnek a három éve megfogalmazott elvárásoknak, a struktúra stabil működést biztosít.
– Az elmúlt időszak ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a szakképzési centrumok összetett és egyre szélesebb körű szakmai tevékenysége fokozottabban igényli a menedzserszemléletű gazdálkodást, amely az erre a feladatra kiválasztott, felkészült kancellárokon keresztül valósítható meg – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, aki arról is szólt, hogy a kancellári rendszer a felsőoktatásban is bevált, stabilabb és átláthatóbb lett az intézmények működése, megszűnt a pazarlás, több fejlesztés kezdődött. Ismertetése szerint a kancellári rendszer bevezetése eredményesen támogatja a szakképzési centrumok főigazgatóit elsődleges feladatuk, az intézmények szakmai tevékenysége és oktatási színvonala felügyeletének hatékonyabb ellátásában. Mint mondta, ennek megfelelően a benyújtott törvényjavaslatban világosan elkülönülnek egymástól az alaptevékenységért felelős vezető, a főigazgató és a jogszabályoknak megfelelő pénzügyi-szakmai kompetencia biztosításáért felelős vezető, a kancellár jogkörei.

Kérdésünkre válaszolva Pölöskeiné elmondta: a kancellár fő tevékenysége a szakmai feladatok gazdasági eszközökkel történő támogatása, az intézmény menedzserszemléletű működtetése. Hozzátette, hogy az elvárást a pozíció betöltéséhez szükséges jogszabályi feltételek is egyértelműen megfogalmazzák.
– A kancellári rendszer bevezetése a szakképzési centrumok szélesedő szerepköre mellett garanciát jelent a közpénzekkel való felelős, hatékony, átlátható és elszámoltatható gazdálkodásra az intézményekben – tette hozzá Pölöskei Gáborné.

forrás: Magyar Idők