2018. szeptember 25-én az ország valamennyi szakképzési intézményében, valamint az Agrárminisztériumi konzorciumok intézményeiben egyidejűleg alapkészség- és kompetenciamérés valósult meg a GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú „A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése” elnevezésű kiemelt projekt keretében.

A felmérés célja a 9. évfolyamos tanulók alapkészségeinek és kompetenciáinak feltérképezése volt, különös tekintettel a lemorzsolódástól veszélyeztetett diákokra. A mérést minden intézményben ugyanazokkal a feladatokkal végezték, amelyek megoldására összesen kilencven perc állt a diákok rendelkezésére.

Fontos, hogy szeptember 25-i mérés esetében a diákok semmilyen felkészítésben nem részesültek, így a szakemberek a lehető leghitelesebb képet kapják a szakképzésbe újonnan bekerült tanulók készségeivel kapcsolatosan. Az oktatási szakemberek az anyanyelvi-, a matematikai-, a gondolkodási-, a kommunikációs készség, valamint az önálló tanulás komponensei, tehát a figyelem, emlékezet területek felmérésével kaphatnak reális képet a diákok kompetenciáiról.

Az eredmények kiértékelése várhatóan 2018. október közepére fejeződik be.