2018. augusztus 28-án megtartotta első sajtónyilvános rendezvényét a GINOP-6.2.3-17-2017-00006 azonosító számú „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” elnevezésű projekt, amely a Berettyóújfalui Szakképzési Centrumban valósul meg 550 millió forint uniós finanszírozású támogatási összegből.

A rendezvényt Berettyóújfalu polgármestere, Muraközi István nyitotta meg köszöntő beszédével. A polgármester elmondta, hogy a lemorzsolódás, az iskolaelhagyás össztársadalmi probléma, hiszen az a diák, aki nem végzi el tanulmányait, az nagy eséllyel a munkaerőpiacon sem állja meg a helyét.

Intézményi részről Pelyhéné Bartha Irén, a szakképzési centrum főigazgatója köszöntötte a rendezvényen megjelenteket, aki szintén kiemelte a polgármesteri hivatal és a szakképzési centrum közös munkájának eredményességét. A főigazgató asszony elmondta, hogy a szakképzési centrum saját erőforrásaiból hatalmas korszerűsítéseket végzett az elmúlt időszakban. A tavalyi nyáron a Bessenyei György Szakgimnáziumban nyílászáró cserék valósultak meg, fűtéskorszerűsítés, valamint belső munkálatok teljesültek, emellett iskolabútor beszerzések, informatikai eszközbeszerzések, közösségi tér átalakítások történtek. Az idei nyáron fejeződtek be a Csiha Győző Szakgimnázium és Szakközépiskola felújítási munkálatai is, ahol a Bessenyei György Szakgimnáziumhoz hasonló felújítások valósultak meg.

A nyitórendezvény programjában az első előadó Szilágyi János, a GINOP-6.2.2 kiemelt projekt szakmai koordinátora volt, aki beszédében a GINOP-6.2.2 és a GINOP-6.2.3 projektek kapcsolódó pontjairól, a közös munkáról informálta a megjelenteket. A szakember kiemelte, hogy a GINOP-6.2.2 kiemelt projekt célja a megvalósítás során a szakmai segítségnyújtás, támogatás, a partnerségi kapcsolatok erősítése.

A következő előadó, Kiss Hajnalka szakmai munkatárs előadásában bemutatta a GINOP-6.2.3 projekt vállalásait, főbb célkitűzéseit. Az uniós támogatásból megvalósuló projekt a szakképzési centrum minden intézményében más-más vállalásokat tett, a helyszíni igények függvényében. Az utolsó előadó, Daróczi Lajos projektmenedzser előadásában arról beszélt, hogy a végzettség nélküli lemorzsolódást milyen módon kívánják csökkenteni a GINOP-6.2.3 projekt segítségével, valamint a megvalósítók projektszemléletének fontosságára, és a projekt elszámolhatóságára hívta fel a figyelmet.

A nyitórendezvény programja a projekt keretében kiépítésre került Digitális Alkotó Közösség műhelyének bemutatásával folytatódott, ahol a megjelentek megismerkedhettek a projekt keretében beszerzett 3D nyomtatókkal, és egyéb eszközökkel, például az új varrógépekkel, lézergravírozóval, és egyéb gépekkel, valamint megnézhették ezeket az eszközöket működés közben. A nyitórendezvény állófogadással zárult, ahol a megjelentek kötetlen keretek között tehették fel kérdéseiket a projekt tervezéséről, megvalósításáról, a kedvezményezettekre váró egyéb feladatokról a projekt munkatársainak.