„Budapesti helyszínére érkezett a Regionális Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó Konferenciasorozat. A sorozat fővárosi állomásaként 2018. szeptember 17-én a Budapesti Komplex SZC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában kapott helyet a rendezvény, amely megmutatta, hogy a szakképzés modern és innovatív jövő elé néz.

Házigazdaként a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum főigazgatója Valló Péter köszöntette a résztvevőket, majd felolvasta Németh Szilárd István parlamenti államtitkár, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettesének köszöntőjét, aki az oktatás, a szakképzés és a nemzeti értékek fontosságára hívta fel üzenetében a figyelmet.

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a szakképzés vonatkozásában elmondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium legnagyobb szervezetként a gazdaság igényeinek a figyelemmel kísérésével és innovációs gondolkodásával a szakképzés és felnőttképzés területén is elősegíti a piacképes tudás megszerzését. Ismertette a termelői szektor képzési igényeinek várható változásait, mely alapjaiban különbözik a jelenleg megszokottól, ezzel is újabb kihívás elé állítva a szakképzést. Részletesen kitért ezen sok tényezős rendszer gazdasági kapcsolódására, a jövőben felmerülő feladatok megoldására is. Bemutatta az eddig a cél érdekében végzett erőfeszítéseket, mind a kormányzat, mind a gazdaság oldaláról. Rávilágított, hogy a szakképzés és gazdaság kapcsolatának további elmélyítése elkerülhetetlen, a gazdaság által vezérelt keresletvezérelt képzési forma erősítésével kivitelezhető. Kiemelte, hogy egyre erőteljesebb az ágazati gondolkodás, ezért alakulnak meg az Ágazati Készség Tanácsok, vagy jöhetnek létre az Ágazati és Vállalati Képző Központok.A szakmai képzést vonzóvá kell tenni a tanulók számára, ezért az ágazatokban zajló kutatási és innovációs tartalmaknak be kell épülnie a képzésbe. A képzés vonzóbbá tételéhez szorosan kapcsolódik az innovatív és egyben inspiráló tanulási környezet kialakítása. E cél elérésének érdekében indul el a 21. századi szakképző iskola felújítási program, elsőként Miskolcon és Győrben.

A tanévnyitó konferenciasorozatban a 2018/2019. tanévhez kapcsolódóan Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese bemutatta az érintetteknek az intézmények aktuális feladatait.

Dr. Klész Tibor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője előadásában megerősítette a szakképzés és ipar szoros kapcsolatának szükségességét, részletesen végigvezetve a hallgatóságot az egyes szektorok releváns elemein, kitérve a technológiai és humán részekre is.

Kummer Zoltán, a Legrand Zrt. vevőszolgálati és oktatási vezetője az innováció képzésbe való integrációjáról, hasznosításáról tartott előadásában a gyakorlati tapasztalatokon keresztül mutatta be, mennyire sokrétűek a területen jelentkező feladatok, illetve mire képes az oktatás rendszere, amennyiben az érintett szektorok szereplői együtt, egymást segítve működnek együtt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Helyettes Államtitkársága a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a szakképzési centrumok közösen szervezésében a konferenciasorozat következő, befejező állomása Zalaegerszegen lesz.”