Sikeres a 2017-ben indult kadétképzés, vidéken három- négy, Budapesten öt-hatszoros a túljelentkezés. Balogh Zsolt alezredes, a Honvédkadét program szaktanára, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolájának pedagógusa kiemelte, hogy a diákok a képzés során lövészeti és haditechnikai ismeretek megszerzése mellett önvédelmi, valamint katonai közelharc oktatáson is részt vesznek.

Az iskolákban pályaorientációs célból honvédelmi és katonai versenyeket rendeznek, ahol a küzdősportok mellett csapatjátékokban is kipróbálhatják magukat a résztvevő diákok. Emellett honvédelmi táborok kerülnek megrendezésre a Magyar Honvédség különböző helyőrségeinél, ahol a repülős, lövész-, a túlélő-, és a honvéd sporttábor célja a küzdőszellem, valamint a bajtársiasság és a hazaszeretet érzésének erősítése, t a résztvevőkben. A kadétképzésen résztvevők a későbbiekben könnyebben állják meg a helyüket a katonai pályán és az ilyen irányú egyetemi képzéseken, hiszen megismerkednek az alapvető haditechnikai eszközökkel és szabályokkal.

A képzés során lövészetet tanulnak légpuska és lézeres gyakorlófegyverek segítségével, mely a koncentrációt, valamint az állóképességet is javítja. Az elméleti órák során katonai, hadtörténeti, haditechnikai és térképészeti ismeretekre is szert tesznek. Az idegen nyelv oktatásra is hangsúlyt helyeznek, szem előtt tartva, hogy a jövő katonai vezetőinek, tisztjeinek és altisztjeinek munkája során az angol nyelv ismerete elengedhetetlen fontosságú.

A képzés felépítése maximálisan illeszkedik a katonai képzési rendszerhez. A 12. osztályban a diákoknak lehetősége nyílik önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállalni. A képzők célja, hogy a kadétok katonai képzésen folytassák tanulmányaikat. Az alezredes kiemelte, hogy a katonai pálya mellett a honvédelmi ügyintéző képzést is választhatják a képzésben résztvevők, amellyel civil közalkalmazottként és köztisztviselőként is el tudnak helyezkedni.

Az eredeti cikk megtalálható itt: https://magyaridok.hu/belfold/a-sziv-is-legyen-eros-ne-csak-a-kar-3146869/