Az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny 27. alkalommal került megrendezésre, amelynek díjait 2018. június 05-én adták át Budapesten. A tavaly ősszel meghirdetett versenyre 14-20 év közötti fiatalok jelentkezhettek egyénileg, vagy két fős csapatokban. A megmérettetésen megosztott második helyezést ért el a Nyíregyházi Szakképzési Centrum csapata Underwater cyclops pályamunkájával, valamint megosztott harmadik helyezést Virtuális valóság bevezetése az amatőr csillagászatba pályamunkájával a Győri Műszaki Szakképzési Centrum tanulója.

2. helyezés: Underwater cyclops — víz alatti kutatórobot
Pályázók: Tóth Bence (2000), Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma, valamint Zsigó Miklós (2002), a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulói.
Felkészítő tanár: Zsigó Zsolt

1a1b

A fiatalok által fejlesztett víz alatti kutatórobot képes olyan tevékenységet is végezni, amelyekre egy búvár nem lenne képes, és mindezt költséghatékonyan. A vízi közművek szerves részét képző víztároló medencék karbantartása a vízi közmű szolgáltatók feladata. A medencéket a karbantartást megelőzően leengedik, megtörténik a hibafelmérés, ezután a medencét higiéniai okokból feltöltik. A karbantartás megtervezése után a tározókat újból leengedik, majd elvégzik az esetleges javítást, majd újra feltöltik. A pályázók által épített robot képes felmérni a tározóban keletkezett sérüléseket, majd archiválni azokat egy kamera segítségével, így több ezer köbméter víz leürítése kerülhető el.

3. helyezés: Virtuális valóság bevezetése az amatőr csillagászatba
Pályázó: Nagy Felícián (1998), a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulója
Felkészítő tanár: Németh Jenő

2a2b

A projekt egy távvezérelt csillagvizsgáló okosotthon rendszerrel, önműködő észlelésirányítással, adatelemző, tároló és megjelenítő egységgel, szórakoztató és kényelmi funkciókkal az automatikus észlelés idejére, intelligens fűtéssel-szellőzéssel és multimédia központtal. A világ bármely pontjáról élvezhető, virtuális, három dimenziós csillagászati távcsöves bemutató tartható élőben, egy fix helyen lévő távcsőről, továbbá észlelés végezhető, adatok gyűjthetőek, valamint asztrofotók is készíthetők. Napközben vagy éjszaka, ha nem áll rendelkezésre távcső, egy szemüveggel előhozható az otthoni csillagvizsgáló által látott égboltkép. Mindez pedig a következő generációs távcsöves bemutatókat jelentheti. Előadásokon, internetes társalgások során ahelyett, hogy az embert vinnénk a távcsőhöz, vagy a távcsövet az emberhez, a világháló által össze lehet kötni a felhasználót a termék funkciójával. Amatőr csillagászok remek eszköze lehet ez, valamint új oktatási platform, bemutatóeszköz, továbbá a távoli munkavégzésre, hobbiűzésre is teljes megoldást kínál, ráadásul élvezhető formában.

A díjazott fiatalok közül a legfiatalabb pályázónak járó Vodafone Magyarország Alapítvány 100.000 Ft-os egyösszegű Junior Ösztöndíját a tizenhat éves Zsigó Miklós a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 16 éves tanulója vehette át.

A szakképzésben tanuló diákok innovatív pályamunkáinak a hétköznapokban is gyakorlati hasznuk is van, hiszen használója pénzt, energiát, és időt takaríthat meg. Gratulálunk a díjazottaknak.