„A jó szakma felér egy diplomával”

11. alkalommal rendezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár 2018 Fesztivált 2018. április 24-26. között a Hungexpón. A rendezvény a szakképzésben tanulók számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a verseny nyertesei lehetőséget kapnak Európa legrangosabb szakképzési versenyén, a Euro Skills-en való részvételre.

A Szakma Sztár 2018 Fesztivál megnyitóján Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke kiemelte, „Nemzeti érdek olyan országot építeni, ahol a munkának és a szaktudásnak becsülete van, ahol minden fiatalnak lehetősége van értékes szakmához vagy hasznos diplomához jutni.” Hangsúlyozta, hogy olyan fiatalokat kell nevelni, akik piac-, és versenyképes tudással rendelkeznek.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bejelentette, hogy 2018 szeptemberében – Közép-Európában első alkalommal – Magyarország rendezheti meg a Euroskills verseny döntőtőjét, amely során 7000 versenyző, 43 különböző szakmában mérheti össze tudását. Hangsúlyozta, hogy a legmagasabb tudást, a legmagasabb technológiai feltételekkel fogják bemutatni, mely pályaorientációs szempontból is kiemelkedő jelentőségű.

A Fesztivált Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Parragh László nyitotta meg, jelképesen a versenyt indító gomb közös megnyomásával. A rendezvényen részt vett Pölöskei Gáborné szakterületért felelős helyettes államtitkár, valamint a témában érintett szakpolitikusok, vállalkozások képviselői és intézményvezetők, pedagógusok.

A rendezvény egyik legnagyobb előnye, hogy a pályaorientációt köti össze a hazai és nemzetközi elismerést nyújtó szakmai versenyekkel. A területi kamarák szervezésében több mint 9000 általános és középiskolai tanuló látogatta meg az eseményt, akiknek 70%-a még pályaválasztás előtt áll. A tanulók a verseny megtekintése mellett, interaktív módon kipróbálhatták a különböző szakmákat, valamint gyakorlatorientált tárlatvezetésen is részt vehettek. A rendezvény iránti egyre növekvő érdeklődést, a látogatószám növekedése mellett az évtizedes hagyományokra támaszkodó rendezvényen bemutatott szakmák növekvő száma is jelzi.

A Fesztivál során, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjére is sor került, ahol – a szakmák legjobbjai, Magyarország legtehetségesebb, legjobb 236 tanulója mérhette össze tudását. A versenyen helyezést elérők teljes listája innen érhető el. A fesztivál célja, hogy növekedjen a szakmák társadalmi presztízse, vonzereje és elfogadottsága.

A Szakma Sztár 2018 Fesztivál valódi örömünnepe volt a szakképzésnek, látványos bemutatója mindannak, ahol diákok százai nem pusztán szakmát tanulnak, de hivatást is találnak középiskolás éveik alatt.

További információk találhatóak a következő linkeken:


A Szakma Sztáron készült tudósítás a következő linken található:


NSZFH Kommunikáció