Ma tartották az ágazati és ágazaton kívüli írásbeli szakmai érettségiket a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban.

Idén 27.215 diák indult neki a megmérettetésnek, 25.379 fő középszinten összesen 37 vizsgatantárgyból, 1.836 fő emelt szinten összesen 29 vizsgatantárgyból vizsgázott. Legtöbben középszinten a tavalyi évhez hasonlóan informatikai, valamint közgazdasági ismeretek tantárgyból vizsgáztak, míg emelt szinten a közgazdasági ismeretek, valamint az egészségügyi ismeretek voltak a legnépszerűbbek.

A 2017-ben indult új rendszer legfontosabb ismérve, hogy akik sikeresen teljesítik a vizsgakövetelményeket, szakmát is szereznek, hiszen érettségi bizonyítványukba záradék kerül, amely tanúsítja szakképzettségüket, továbbá meghatározott munkakör betöltésére jogosítja fel a végzett diákokat.

A szakmai érettségi másik nagy előnye, hogy megszerzésével egy év alatt elérhetővé válik a technikusi szakképesítés, amely új távlatokat nyit meg a most érettségizők előtt. Számos diák azonban még ennél is fontosabbnak tartja, hogy a szakmai érettségi megszerzése egyúttal többletpontot jelenthet számukra a felsőoktatásba történő jelentkezés esetén.

Idén közel 10%-kal többen tesznek ágazati szakmai érettségi vizsgát, mint az elmúlt tanévben.

szakmai érettségi 2018
Forrás: MTI

NSZFH Kommunikáció