A 2018-as Szakmák Éjszakája központi rendezvényének a Debreceni Szakképzési Centrum adott otthont. A 11 tagintézmény, valamint a csatlakozó vállalkozások által kínált szakmák kipróbálására és bemutatására, egy külső helyszínre tervezett sétáló övezetben várták a látogatókat összesen 65 féle programmal. A rendezvényt Pölöskei Gáborné a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Komolay Szabolcs alpolgármester úr nyitották meg.

Debrecenben a Szakmák Éjszakáját megelőzte a Visegrádi országok (V4) Digitális Szakképzési Konferenciája melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium közreműködésével szervezett meg a Szakképzési Centrum a Kölcsey Központban. A konferencia résztvevői megismerkedhettek a debreceni jó gyakorlatok mellett a Visegrádi négyek szakértőinek előadásában a külföldi digitális szakképzési tapasztalatokkal is.

A Szakmák Éjszakájának budapesti kiemelt rendezvénye a CONSTRUMA 2018 kiállítással egybekötött Szakmalandia elnevezésű program volt, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezésében.

A legtöbb látogatót, több mint 3500 érdeklődőt az Egri Szakképzési Centrum fogadta, valamint a Centrumok több mint felében nőtt az érdeklődés a korábbi évekhez képest is.

Az idei évben 167 településen, 456 intézményben, összesen 4581 program várták a látogatókat izgalmas, szórakoztató szakmakipróbáló és szakmanépszerűsítő programokkal.

A legtöbb látogatót fogadó szakképzési centrumok az idei évben:

  • Egri Szakképzési Centrum: 3576 látogató
  • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum: 3500 látogató
  • Székesfehérvári Szakképzési Centrum: 3380 látogató


A korábbi évek tapasztalatai alapján idén számos napközbeni kísérő programmal is várták az érdeklődőket. Szeged, Székesfehérvár és Berettyóújfalu centrumai a települések közterületein flashmob-bal hívták fel a figyelmet a programokra. További újdonságként idén különleges helyszínek is csatlakoztak a rendezvényhez, hotelek és kórházak is megnyitották kapuikat a látogatók felé. A mórahalmi Colosseum Hotel (Szegedi SZC), a sárospataki Hotel Bodrog Wellness (Szerencsi SZC), a pécsi Hotel Palatinus Center (Pécsi SZC), és a Danubius Hotel Flamenco is (Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC) csatlakozott a rendezvényhez. Idén 3 kórház szervezett programokat: önállóan a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, a Dunaújvárosi SZC-vel együttműködve a Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet.

A 2018. évi látogatói részvétel bebizonyította a programsorozat sikerességét, a szakma-népszerűsítés eredménye várhatóan a tanulói létszámokban is megmutatkozik az elkövetkezendő években.