A szakmaszerkezeti döntésről


A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban: Szt.) 84. §-a értelmében a Kormány hozza meg a megyei fejlesztési és képzési bizottságok (a továbbiakban: mfkb-k) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tett javaslatokon alapuló szakmaszerkezeti döntést fenntartókra lebontva. A döntés betartása feltétele a teljes állami támogatásnak.

A döntésben foglaltak a rendszer valamennyi résztvevőjére egyaránt vonatkoznak és kötelező érvényűek mindenkire, aki állami támogatást kíván igénybe venni szakképzési feladatai ellátásához. A döntésben foglaltak megszegése jogosulatlan igénylésnek minősül és szankcionálható.

A korábbi éveknek megfelelően a 2019/2020. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntés is – megyékre, fővárosra és fenntartókra lebontva – tartalmazza valamennyi államilag támogatott iskolai rendszerű szakképzést, azaz a szakképesítéseket és a 9. évfolyamos szakgimnáziumi beiskolázás tekintetében az ágazatokat és a szakközépiskolában folyó érettségi vizsgára felkészítő kétéves képzést.

A korábbi évekhez képest változásként jelenik meg, hogy a 2019/2020. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntés előkészítésének első lépéseként az mfkb-k és az EMMI csupán két támogatási kategóriára tette meg javaslatát mégpedig, a korlátozottan támogatott (K) és a nem támogatott (N) kategóriára.

A szakmaszerkezeti döntés létrehozása során a korlátozottan támogatott kategória esetén meghatározásra kerülnek megyénként és fenntartónként az állami költségvetési hozzájárulásba részesíthető keretszámok, azonban ezek kialakításához, az igények maximális kezelése érdekében, a fenntartóknak mindegyik említett kategóriában lehetősége van az indítani kívánt képzések tekintetében vállalásaikat jelezni.

Tovább: https://www.nive.hu/mfkb2018/