A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezendő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén a szakképzés elnyerje a gazdaság által megkövetelt, méltó helyét a képzési palettán.


A tavalyi évben elsőként megrendezett szakképzési hét már sikeresen indult, hiszen több mint 1000 regisztrált eseményen, több mint 8000-en vettek részt. Az idei évben eddig ennél is több, 1503 eseményt szerveztek meg a résztvevő államok, 45 országban. Tavaly hazánk a legtöbb akkreditált programmal rendelkező ország volt — megelőzve többek között Spanyolországot —, hála a hazai szervezők állhatatos munkájának, idén a kiemelt Hét időszakában összesen 386 eseményt regisztráltak a magyar intézmények.

Brüsszelben — ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Helyettes Államtitkársága is képviseltette magát — az esemény házigazdája Marianne Thyssen volt. A Foglalkoztatási Főigazgatóság biztosa a rendezvényen hangsúlyozta, az idei esemény (#DiscoverYourTalent) kiemelt célja a szakképzés népszerűségének növelése, olyannyira, hogy egész Európában a szakképzés legyen az első, vonzó választás a továbbtanulni vágyó fiatalok, szülők, családok előtt.


Kiemelt terület a XXI- századi, transzverzális, a problémamegoldást, kreativitást és kommunikációt, valamint a csapatmunkát támogató készségek, képességek fejlesztése. Ezeket a célokat az Erasmus program továbbfejlesztésével kívánják megoldani, a jövőben kialakítandó, sokkal intenzívebb szakképzési mobilitás támogatásával, az akár több hónapos tanulmányi lehetőséget felkínáló Erasmus PRO segítségével.


A gyakorlati képzést támogató tanulószerződések népszerűsítése is kiemelt téma volt, nagyvállalatok és képzőintézmények a rendezvényen, ünnepélyes keretek között írták alá csatlakozásukat a duális szakképzést európai szinten támogató szövetséghez:


A nyitórendezvényen, 2017. november 22-én Brüsszelben a megszólalók a transzverzális kompetenciákat, a jövőbeli oktatási kihívásokat, és a gyorsuló digitalizáció által felvetett kérdéseket taglalták. Sőt nemcsak beszéltek, hanem Zora, a belga egészségügyi szakképzésben használt oktatórobot segítségével közösen mozgatták meg tagjaikat, készülve a további kihívásokra.


Nemzetgazdasági Minisztérium
Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Helyettes Államtitkársága

robot